• BIST 9497
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

10 maddede skolyoz hastalığı!

10 maddede skolyoz hastalığı!
Daha çok çocuk yaşlarda fark edilen, tedavi edilmediğinde cerrahi müdahale gerektirebilen skolyoz hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri Ortopedi ve Travmotoloji Hekimi Op. Dr. Evren Fehmi Atay’dan dinliyoruz.

Daha çok çocuk yaşlarda fark edilen, tedavi edilmediğinde cerrahi müdahale gerektirebilen skolyoz hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri Ortopedi ve Travmotoloji Hekimi Op. Dr. Evren Fehmi Atay’dan dinliyoruz.

1. Omurgada S şekline dikkat!
Skolyoz en basit tabirle karşıdan bakıldığında omurganın S çizmesidir. Bu tip bir eğrilik gözlemlendiğinde uzmana başvurulmalıdır.

2. Kız çocuklarda yaygın
Skolyoz erkek çocuklara oranla daha çok kız çocuklarda görülmektedir. 

3. Çocuk yaşlarda ortaya çıkar
Kemik problemleri nedeniyle oluşan skolyozlar doğumdan itibaren görülmektedir. İdiyopatik skolyoz (nedeni belli olmayan) ise genellikle 11-12 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. 

4. Yaşlanmayla birlikte ağrılar artar
Özellikle yaşlılık döneminde kemik erimelerinin artmasıyla birlikte skolyoz ağrılarında artış görülmektedir.
 
5. Cerrahi müdahale gerekebilir

Skolyoz vakalarında 20 derecenin üzerindeki omurga eğriliklerinde takip gerekmektedir. 40 derecenin üzeri takibin yanı sıra cerrahi müdahale de gerektirebilir. 60 derece üzeri omurga eğriliklerinde ise cerrahi müdahale kaçınılmazdır. 

6. Yaşama eğitiminin önemi
Cerrahi dışı skolyozlarda yaşama eğitimi verilmesi önerilir. Örneğin; özellikle çocukların ağır çanta taşımaması, uzun süre bilgisayar karşısında oturmaması ve ağır çantaları tek omuzda taşımaması önerilir. 

7. Yüzmenin faydaları
Skolyozu bulunan kişilere yüzme sporu önerilmektedir. Bununla birlikte barfiks çalışmalarıyla da skolyozun düzeltilmesine yardımcı olunmaktadır. 

8. Başka hastalıkları tetikleyebilir
Omurganın ana fonksiyonu dik durmak ve beyinden çıkan sinirlere koruyucu kanal olmaktır. Skolyoz bir duruş bozukluğuna yol açtığı gibi birtakım sinirlerin gerilmesine bağlı ağrı ve duyu-motor fonksiyon bozukluklarına da sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca göğüs kafesi hizasındaki eğriliklerde kalpte ritim bozukluklarına neden olma gibi sistemik yan etkileri de bulunmaktadır. 

9. Aile muayenesinin önemi
Skolyozu teşhis etmek için ilk planda aile muayenesi gelmektedir. Çocukların omurgalarındaki rahatsızlık öncelikle aileler tarafından teşhis edilmektedir. Ancak okullarda yapılan sağlık taramaları sırasında teşhis edilen pek çok skolyoz hastası da bulunmaktadır. 

10. Güçlü bir omurga için neler yapılmalı?
Daha güçlü bir omurga için yaşa ve beden yapısına uygun olacak şekilde düzenli spor yapılması gerekmektedir. Kaliteli bir yatakta düzgün yatış pozisyonlarında uyunmalıdır. Bilgisayar, tablet veya telefon gibi cihazlarla daha az vakit geçirmeye ya da masa başı egzersizlerine önem verilmelidir.


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894