• BIST 9642.72
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 11 °C
  • Manisa 9 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Çanakkale 11 °C

Aliağa Cuma Hutbesi

Aliağa Cuma Hutbesi
Bilindiği gibi İslam, sadece inanç ve bu inancın ikrarından ibaret bir din değildir. Bu inancın yanında, gerek ibadet yönünden ve gerekse helal ve haram yönünden yapılması veya terk edilmesi gereken bir takım

HELAL VE HARAM BİLİNCİ

 

Muhterem Müslümanlar!

 

Bilindiği gibi İslam, sadece inanç ve bu inancın ikrarından ibaret bir din değildir. Bu inancın yanında, gerek ibadet yönünden ve gerekse helal ve haram yönünden yapılması veya terk edilmesi gereken bir takım mükellefiyetler de getirmiştir.  Bu itibarladır ki kainatı yaratan Yüce Allah, peygamberler göndermek ve kitaplar indirmek suretiyle insanlara doğru yolu göstermiştir. Kitaplar ve peygamberler vasıtasıyla haram ve helali bildirmiş, haram olanlardan kaçınılmasını, helal olanlardan da faydalanılmasını emretmiştir. Bir Ayet-i Kerimede şöyle buyurulur :”Ey insanlar! Yeryüzündeki temiz ve helal şeylerden yiyin, şeytana ayak uydurmayın zira o sizin için apaçık bir düşmandır.”(1)

 

Aziz Mü"minler!

 

Cenab-ı Allah sayılamayacak kadar varlık ve nimet yaratmış ve bunları insanların hizmetine vermiştir. Temiz ve faydalı olanlardan istifade etmemizi, zararlılardan da sakınmamızı emretmiştir. Allah"ın kesin olarak yasak ettiği şeyler haramdır. Bir şeyin haram olduğu, ancak Kur"an-ı Kerim Ayetleri ve Sahih hadislerle bilinir. Bunun haricinde hiç kimsenin helal olan bir şeyi haram yapma yetkisi olmadığı gibi haram olan bir şeyi de helal kılma yetkisi yoktur. Allah"ü Teala bu konuda şöyle buyurmuştur: “Diliniz yalana alışmış olduğu için her şeye, şu helal bu haramdır demeyin. Zira Allah"a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Allah"a karşı yalan uyduranlar ise, şüphesiz mutluluğa erişemezler.”(2)

 

Muhterem Müslümanlar!

 

Allah"ın yarattığı bir nimetin haram olduğu kesin olarak bildirilmemiş ise ve helal olduğuna dair de delil varsa artık bu nimetten istifade etmemek düşünülemez. Zira Yüce Allah, bu hususta şöyle buyuruyor:”(Ey Muhammed) De ki : Allah"ın kulları için yarattığı ziynet ve temiz rızıkları haram kılan kimdir? Bunlar, dünya hayatında inananlarındır, kıyamet gününde de yalnız onlar içindir”(3)

Müslümanlar böylece helallerden faydalanacaklar, haramlardan da korunacaklardır. Allah"ın emrettiği görevleri yapmak vazifemiz olduğu gibi haramlardan sakınmak da vazifemizdir. Haram adeta ateş gibidir. Ateş nasıl insanı ve eşyayı yakarsa haramlar da kişiyi azaba götürür. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadislerinde şöyle buyuruyorlar: “Helal bellidir, haram bellidir. Bu ikisinin arasında bir çok kişinin bilmediği şüpheli şeyler vardır. Kişi bunlardan sakınırsa dinini, onur ve haysiyetini korumuş olur. Şüpheli şeylerden kaçınmayanlar, koruluğun kenarında hayvanlarını otlatan kimse gibidir. Kolladığı hayvanların her an koruluğa dalması mümkündür. Dikkat edin her hükümdarın bir koruluğu vardır, Allah"ın koruluğu da haram kıldığı şeylerdir...” (4)

Değerli Mü"minler!

Bu hadisten öğrendiğimiz üzere, haramlardan sakındığımız gibi şüphelilerden de sakınmamız gerekir. Müttaki olan kimseler hem haramlardan hem de şüpheli şeylerden korunurlar. Burada haram olan şeylerden bazılarını sayarak hutbemize son verelim: Allah"a ortak koşmak, ana-babaya asi olmak, adam öldürmek, yalan söylemek, yalan yere yemin ve şahitlik etmek, yetim malı yemek, iftira etmek, içki içmek, kumar oynamak, zina etmek, hırsızlık yapmak, zulüm ve haksızlık etmek, komşularına ve din kardeşlerine eziyet etmek dinimizin haram kıldığı davranışlardır.

 Mustafa ACAR

 İzmir Kemalpaşa Vaizi 

 

Dipnotlar :

1-Bakara 168     

2-Nahl 116

3-Araf 32

4-Kırk Hadis,Bşk. Yayınları, Sh 16

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894