• BIST 9362.09
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 21 °C
  • Balıkesir 18 °C
  • Çanakkale 19 °C

ALOSBİ’ye Çevre Ödülü

ALOSBİ’ye Çevre Ödülü
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Türkiye'nin AB'ye uyum kapsamında 59 milyar avro düzeyinde çevre yatırımı yapması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin ekonomik gelişimi göz önüne alındığında bu maliyetin karşılanabilir düzeyde old

EBSO ÇEVRE ÖDÜLLERİ

 

İZMİR DEMİR ÇELİK VE ALİAĞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (ALOSBİ) ÇEVRE ÖDÜLÜ ALDI

 

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI MÜSTEŞARI SARIKAYA: ''AB'YE UYUM KAPSAMINDA 59 MİLYAR AVRO'LUK YATIRIM ÖNGÖRÜLÜYOR, BİZ BU MALİYETİ KARŞILAYACAK DÜZEYDE OLACAĞIZ''

 

 

ALİAĞA HABER / Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Türkiye'nin AB'ye uyum kapsamında 59 milyar avro düzeyinde çevre yatırımı yapması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin ekonomik gelişimi göz önüne alındığında bu maliyetin karşılanabilir düzeyde olduğunu söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Çevre Ödül Töreni, meclis salonunda yapıldı. Ödül törenine Müşteşar'ın yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Çevre Müdürü Doç. Dr. Osman Tatar, Orman Müdürü İbrahim Üzmez, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekli, EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ve çok sayıda davetli firma temsilcisi katıldı.

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen 2010 yılı Çevre Ödül Töreni'ne katılan Sarıkaya, ödül programlarının, çevreyle ilgili faaliyetlerin cezalarla değil teşviklerle yaptırılması adına çok önemli bir organizasyon olduğunu belirtti.

     İzmir'de atıkların kazanımı konusunda faaliyet gösteren tesisleri ziyaret ettiğini, gördüğü örneklerden etkilendiğini belirten Sarıkaya, Aliağa'daki Gemi Geri Dönüşüm tesisinde büyük bir gelişim kaydedildiğini gördüğünü ifade etti.

     Sarıkaya, Otopan gemisinin ülkeler arası sorunlara neden olduğunu, ancak bu olayın hem işin ciddiyetinin kavranılmasını sağladığını hem de Türkiye'nin bu tür faaliyetler içindeki saygınlığını artırdığını dile getirdi.

     Bakanlık olarak masa başında oturup yönetmelik yazarak başarılı olunamayacağını bildiklerini, uygulayıcılarla yakın işbirliği içinde hareket ettiklerini dile getiren Sarıkaya, AB üyeliği kapsamında önlerine konulan hedefleri, uygulayıcıların desteğiyle zamanında yakalayacaklarına inandıklarını ifade etti.

 

MÜŞTEŞAR PROF. SARIKAYA: ÇEVRE ADINA ÇOK CİDDİ YÖNETMELİKLER ÇIKARDIK

 

Çevre yatırımlarında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve çok ciddi yönetmelikler çıkardıklarını belirten Sarıkaya, katı atık tesisi sayısının 42'ye çıktığını, bu tesislerden 32 milyon nüfusun yararlandığını, atık su arıtma tesisi sayısının da 9 yılda 2 kata varan artışla 466'ya çıktığını, halen nüfusun yüzde 67'sine hizmet veren atık su tesisi sayısını, yılsonunda nüfusun yüzde 73'üne hizmet verecek sayıya çıkaracaklarını, 198 noktada deniz suyunun kontrol edilir hale geldiğini ve dünya genelinde 4. sırada bulunduklarını, hava kalitesi izleme istasyonu sayısının 116'ya ulaştığını, 2014'de 209'a çıkacağını ifade eden Sarıkaya, çevre izinleri konusunda da 15 ilde tek noktadan izin sistemi getirdiklerine işaret etti.

     Sarıkaya, AB uyum sürecinde çevre faslının müzakereye açıldığını, 2013 yılı sonuna kadar AB çevre müktesebatının iç hukuka kazandırılmasını tamamlamış olacaklarını belirterek, şunları söyledi:

     ''Bu kapsamda 2023'e kadar 59 milyar avro yatırım öngörülüyor. Bu yatırımın 22 milyar avrosu mahalli idareler tarafından yapılacak. 15 milyar avrosu özel sektör, 8 milyar avrosu merkezi idare, 1,2 milyar avrosu KİT'ler tarafından karşılanacak ve geri kalan 13 milyar avroluk bölümü AB'den hibe olarak alacağız. Bu konuda tüm projelerimiz hazır.

     Bu miktarın karşılanabilir olup olmadığı noktasında çalışma yaptık. Türk ekonomisinin gelişme trendine göre bu tahliller yapıldı. Ürkütücü olarak değerlendirilmemesi gerekir. Biz bu maliyeti karşılayabilir düzeyde olacağız. Projelerin hayata geçirilme süreci de uzun bir dönemi kapsıyor. Zaten bir bölümünü mevcut projelerle uygulamaya başladık.''

     Sarıkaya, açılan yeni ihalelerle 2-3 yıl içinde Türkiye'de çevre düzeni planı yapılmamış bölge kalmayacağını ifade ederek, ağaçlandırma konusunda da 2008-2012 döneminde 2,3 milyon hektar alana 2,3 milyar fidan dikileceğini belirtti. Bunun Trakya bölgesi veya Belçika büyüklüğünde bir alan olduğunu ifade eden Sarıkaya, şu ana kadar hedeflerin önünde gittiklerine dikkat çekti. 2003 yılında atıkla ilgili 3 yönetmelik var iken bugün sayının 20'nin üzerine çıktığını ifade eden Sarıkaya, "Demek ki siz 17 farklı alana düzenleme getiriyorsunuz. Böyle olunca düzenlenmemiş, kendi haline bırakılmış, bir alana siz yeni bir düzenleme getirdiğiniz zaman, muhakkak sıkıntıları olacaktır. Çünkü alışılagelmiş bir şeye yani 'eski köye yeni adetler getiriyorsunuz' demektir. Bu sıkıntıları eğer aşar isek sonuçta bundan bütün vatandaşlarımız kazançlı çıkacak. Daha iyi daha yaşanabilir bir çevreye kavuşacağız. "dedi.

 

Türkiye'nin en büyük sıkıntısının plansızlık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, çevre düzenleme planları, mekânsal planlamanın ihmal edildiğini söyledi. Prof. Sarıkaya, şöyle dedi:

 

"2003 yılında ülkemizin sadece yüzde 5.5 çevre düzeni planı mevcut idi. 2009'da bu oran yüzde 65'e çıktı. 2-3 sene içinde ülkemizin planlanmamış kısmı kalmayacak. Çevre düzeni planı ana plandır. Ona bağlı olarak diğer 1/25 bin ve 1/1000 ve 1/5000 'likler yapılıyor. Plansız bir ülkenin gelişmesinin, planlı olması mümkün değil. Bazı kurumlar arasındaki hukuki boşluk ve çatışmalar yüzünden bu noktada geri kalınmasına sebep olmuş. Bir İtalyan bilimadamına göre, 'plan yapmamak, başarısızlık için plan yapmaktır.' Biraz bizde de öyle olmuş. Kasıtlı olarak sanki plan yapmayı geciktirmişiz."

 

PLASTİK POŞET ELEŞTİRİSİ

    

     İzmir Valisi Cahit Kıraç ise çevre faaliyetlerinin vatan korumakla eş değer olduğunu belirterek, İzmir'de tüm kesimlerin çevreyle ilgili bilinç ve hassasiyetinin son yıllarda hızla arttığını, bunun çevre konusunda konulan hedeflerin yakalanması noktasında olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

     EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi ise yaptığı konuşmada çevreyle ilgili hızla yasal düzenleme ve uygulamaların hayata geçirildiğini, bunlar içinde Türkiye gerçeklerine uymayan maddelerin değişmesini talep ettiklerini, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bu konudaki bir çok dileği dikkate almasının sevindirici olduğunu söyledi.

     Sanayiciler olarak geleceğe yeşil bir İzmir bırakmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Çiçekçi, ''Ancak çevreyle ilgili bilim ağırlığı olmayan yazı ve görüşlerin ifade edilmesi bizi rahatsız ediyor. Bir plastik poşetin bin yıl kaybolmadığını söylemek de bunlardan biri. Bugün için önemli olan poşetin kullanılıp, işi bitince hurdasının ulu orta ortaya atılmasını önlemek olması ve bu konuda topluma eğitim verilmesi olmasına rağmen, ürün üzerinde olumsuz imaj yaratılması çevreciliği yanlış yönlere taşımaktadır'' dedi.

     EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ise Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde en ağır başlığın çevreyle ilgili olduğunu, bu konudaki uyumun ülkeye 59 ile 86 milyar avro bir maliyetinin olacağının hesaplandığını ve bunun da 15 milyar avroluk bölümünün özel sektöre düştüğünü belirterek, krize rağmen sanayi kesiminin bu konuda çaba gösterir pozisyonda olduğunu ifade etti.

     Törende EBSO'dan 2010 yılı Çevre Ödülü almaya layık görülen İzeltaş El Aletleri, Sepiciler Çaybaşı Deri ve İzmir Demir Çelik A.Ş firmalarıyla Atatürk, Tire, Aliağa ve Kemalpaşa organize sanayi bölgelerine ödülleri verildi.

     Törende ayrıca TARİŞ Zeytinyağı ve Rultrans Transmisyon firmalarına mansiyon, Alkim Kağıt ve Philsa Philip Morris Sabancı sigara firmalarına ise teşvik ödülleri verildi.

 

ÖDÜL ALMAYA HAK KAZANAN FİRMALAR

 

1.lik ödülü İzeltaş İzmir Aletleri San. ve Tic. AŞ

 

2.lik ödülü Sepiciler Çaybaşı Deri San. ve Tic. AŞ

 

3.lük ödülü İzmir Demir Çelik San. AŞ

 

MANSİYON ALMAYA HAK KAZANAN FİRMALAR

 

-Tariş Zeytinyağı Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ

 

-Rultrans Transmisyon San. ve Tic. AŞ

 

TEŞVİK ÖDÜLÜ ALMAYA HAK KAZANAN FİRMALAR

 

-Aklim Kağıt San. ve Tic. AŞ

 

-Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük San. Tic. AŞ

 

ÖDÜL ALMAYA HAK KAZANAN OSB'LER

 

-İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi

 

-Tire Organize Sanayi Bölgesi

 

-Aliağa Organize Sanayi Bölgesi

 

-Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi

 

KATILIM BELGESİ ALAN FİRMALAR

 

-Burcu Hizmet İşletmeleri Temizlik Malzemeleri San ve Tic. Ltd. Şti.

 

-Norm Cıvata San. ve Tic. AŞ

 

-Tire Organize Süt Sanayicileri Gıda, Arıtma İşletmeleri Tic. San. Ltd. Şti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894