• BIST 9647.5
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 11 °C
  • Manisa 9 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Çanakkale 11 °C

Arkeolojik ve Bölgesel Parklar

Arkeolojik ve Bölgesel Parklar
ALİAĞA HABER – Aliağa 14 Kasım 2009 tarihinde “ Arkeolojik ve Bölgesel Parklar ” konulu uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. Kyme Kazılarının onursal başkanı Ord. Prof. Dr. Sebastiana

TARİHİ GENİŞ KİTLELERİN KULLANIMINA AÇMAK İÇİN PROJELENDİRİLEN YENİ KAVRAM; “ARKEOLOJİK VE BÖLGESEL PARKLAR”

ALİAĞA KYME KAZILARI ONURSAL BAŞKANI ORD. PROF. DR. SEBASTİANA LAGONA “ TARİHİ DEĞERLER MÜZELER İLE SINIRLANDIRILMAMALI.”

“ARKEOLOJİK VE BÖLGESEL PARKLAR” PROJESİ İLE MÜZELER YAŞAYAN MÜZELERE DÖNÜŞECEK.

ALİAĞA HABER – Aliağa 14 Kasım 2009 tarihinde “ Arkeolojik ve Bölgesel Parklar ” konulu uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. Kyme Kazılarının onursal başkanı Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona tarafından organize edilen toplantıda müzelerin tarihi eserleri sergilemenin yanı sıra başka bir işlevinin de olması gerektiği ifade edilerek geniş halk kitlelerinin tarihi değerleri görmesi ve bilgi sahibi olabilmeleri için yeni çalışmalara yapılması gerektiği anlatıldı. Sempozyuma Caltagirone Müzeler Müdürü Dr. Domenico Amorosso, Ankara Üniversitesi"nden Doç. Dr. Bekir Eskici, Ege Üniversitesi"nden Prof. Ömer Özyiğit, Ankara Üniversitesi"nden Doç. Dr. Selçuk Şener, Aliağa Kyme Kazıları Onursal Başkanı Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona, Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit,  İtalya Su Altı Parkları"ndan Dr. Nicolo Bruno, Catania Üniversitesi"nden Dr. Maria Grazia Branciforti katıldı.  Aliağa Kyme Kazıları"nın yeni Başkanı Prof. Antonio La Marca ise sempozyuma rahatsızlığı dolayısı ile katılamadığı için konuşmasını Sebastiana Lagona aracılığı ile gönderdi.

ALİAĞA KYME KAZILARI ONURSAL BAŞKANI ORD.PROF. DR. SEBASTİANA LAGONA ALİAĞA DA “AİOLİS KYME"Sİ ARKEOLOJİK PARKI OLUŞTURMALIYIZ.”

Aliağa Belediyesi mülkiyetindeki arsada Catania Üniversitesi kaynaklarıyla İtalyan ekip ve yerel yetkililerin işbirliği ile Aliağa"da sahil kenarında bir müze bina inşa edildiğini ifade eden Sebastiana Lagona müzenin tamamlanması için bazı eksiklerin olduğunu ifade etti. Müzenin hayata geçirilmesi ile Kyme kazılarında bulunan tarihi eserlerin Türkiye de ve yurt dışında değil Aliağa da sergilenebileceğini söyleyerek “ Bu bina kazı evi olması dışında, restorasyon, çizim ve fotoğraf laboratuarları, kazı buluntu depoları ve Kyme kazılarına yönelik sergi salonları ile çok fonksiyonlu bir merkez olarak planlanmıştır. Bunların yanında “Aiolis Kyme"si Arkeolojik Parkı”nın oluşumu için çaba sarf etmekteyiz. Bu projeyi hayata geçirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu sempozyumun ana amacı da Arkeolojik ve Bölgesel Parklar projesini anlatmak ve bu proje sayesinde sadece gelir seviyesi yüksek insanların gezdiği ve görebildiği müze kavramını tüm insanlığa açabilmektir. Bu proje sayesinde her kesimden ve her gelir seviyesinden insanlar geçmiş tarihi ve eserlerini görmek ve öğrenmek fırsatını bulabileceklerdir. Tarihi değerleri sadece müzeler ile sınırlandırmamalıyız. Bu proje ile yaşayan müzeler kavramını hayata geçirmeyidüşünüyoruz.” Dedi.  Aliağa da “Eolia Kyme"si Arkeolojik Parkı” çalışmalarının 3 yıl içerisinde gerçekleştirilebileceğini ve bunun maliyetinin 500 Bin Avro olacağını öngördüklerini belirten Lagona şöyle konuştu; “ Bu çalışmalar kapsamında Arkeolojik ve mimari kalıntıların değerlendirilmesi ve korunması çalışmalarının sürdürülmesi için kazı alanında ziyaretçiler için gezi güzergâhının belirlenmesi gerekmektedir. Arkeolojik park alanının ziyarete açılmasının yanında, ortak kültür varlıkları üzerinde çalışan araştırmacıların buluşma yeri olarak Aliağa Dokümantasyon merkezinin tamamlanması, siteye taşıtla giriş için alt-geçit yapımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bugün ne yazık ki bu giriş, yoldan daha yüksek demiryolu hattı tarafından kesilmektedir. Taşıtların kazı alanına ulaştığı yolun ıslahı ve alana yakin park yerinin oluşturulması, arkeolojik alanın çeşitli bölgelerine uzanacak yaya güzergâhlarının yapılması, anıt bölgelerinin çit çevirilerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Halktan ve özel girişimcilerden sağlanacak maddi kaynaklarla uygulama ve altyapı çalışmalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.” 

CALTAGİRONE MÜZELER MÜDÜRÜ DR. DOMENİCO AMOROSSO “ MÜZELER KÖKLÜ DEĞİŞİMLERE UĞRADI.”

Sempozyumda konuşan İtalya"nın Sicilya adasındaki Caltagirone kenti müzeler müdürü Domenico Amoroso son yıllarda müze kavramının köklü değişimlere uğradığını ve müzelerin önceleri eserleri koruma ve sergileme amaçlı yapıldığını belirterek “Günümüzde tüm dünya sosyal yönden aşağı yukarı aynı düzeye geldi. Bunun nedeni telekomünikasyon ve medyadır. Yalnız ekonomik yönden iyi durumda olan ve iyi yetişmiş kişiler ve aydınlar, müzelere gidiyorlardı. Bugün müzeler, eserleri birtakım efektler ile sergilemek durumundadırlar. Işıklandırma ve müzikle sergileme gibi.” Dedi. Arkeolojik ve bölgesel parklar kavramının müze kavramını tamamen değiştirdiğini ve başka bir boyuta taşıdığını ifade eden Domenico Amarosso şöyle konuştu; “Arkeolojik ve bölgesel parklar peyzaj, çevre, ağaçlandırma, binalar, çiçekler ve bitkiler gibi öğelerden oluşur. Bunu başarabilmek için yalnız arkeologlar, tarihçiler, restoratörler ve mimarlar değil, burada yaşayanlar, Belediye başkanları, mülki idareceler de aynı kültür ve bilince sahip olmalıdırlar. Bu şekilde tarihi değerleri geniş halk kitlelerine daha iyi ulaştırabiliriz.”

Sempozyumda konuşan İtalya Su Altı Parkları Müdürü Nicolo Longo da bir sunum yaparak Arkeolojik ve Bölgesel Parklara bir örnek verdi ve su altında yapılan batık gemi kazılarından sonra Sicilya bölgesinin sualtı arkeolojik parklarını anlattı. Dr. Nicolo Longo ziyaretçilerin rehber eşliğinde sualtına dalarak kazılar sonucu ortaya çıkarılan eserler ile oluşturulan arkeolojik parkı gezebildiklerini söyledi.

Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit ise yaptığı konuşmada “1.Foça Arkeolojik Park Projesi” kapsamında çok önemli çalışmalarda bulunduklarını, bu kapsamda antik Phokaia kentinin baş tanrı kadını olan Athena Tapnağı"nın bulunduğu yerdeki bugünkü liseye ait okul yapısını 5 Ekim 2009 tarihinde yıktıklarını söyleyerek “ Bu olay belki de dünyada bir ilktir. Bu olay bir kültür devrimidir.” Dedi.  Özyiğit, bu projenin yalnız Athena Tapınağının ayağa kaldırılmasından ibaret olmadığını da sözlerine ekleyerek, yarımadayı çevreleyen tarihi surların onarımı, Liman Kutsal Alanı"nın yeniden düzenlenmesi ve lise binasının arkeoloji müzesine dönüştürülmesinin de bu proje kapsamında olduğunu ifade etti.

 

Aliağa Kyme Kazıları Onursal Başkanı Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona Aliağa da “Eolia Kyme"si Arkeolojik Parkı”nın oluşumu için çaba sarf ettiklerini belirterek “Halk"tan, idarecilerden ve özel girişimcilerden sağlanacak maddi kaynaklarla uygulama ve altyapı çalışmalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. 3 yıl içerisinde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz bu çalışmanın  maliyetinin 500 Bin Avro olacağını öngörmekteyiz.” Dedi.

 İtalya"nın Sicilya adasındaki Caltagirone kenti müzeler müdürü Domenico Amoroso son yıllarda müze kavramının köklü değişimlere uğradığını ve müzelerin önceleri eserleri koruma ve sergileme amaçlı yapıldığını belirterek ““Arkeolojik ve bölgesel parklar peyzaj, çevre, ağaçlandırma, binalar, çiçekler ve bitkiler gibi öğelerden oluşur. Bunu başarabilmek için yalnız arkeologlar, tarihçiler, restoratörler ve mimarlar değil, burada yaşayanlar, Belediye başkanları, mülki idareceler de aynı kültür ve bilince sahip olmalıdırlar. Bu şekilde tarihi değerleri geniş halk kitlelerine daha iyi ulaştırabiliriz.” Dedi.

 İtalya Su Altı Parkları Müdürü Nicolo Longo da sempozyumda bir sunum yaparak Arkeolojik ve Bölgesel Parklara bir örnek verdi ve su altında yapılan batık gemi kazılarından sonra Sicilya bölgesinin sualtı arkeolojik parklarını anlattı.

Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit  “1.Foça Arkeolojik Park Projesi” kapsamında çok önemli çalışmalarda bulunduklarını, bu kapsamda antik Phokaia kentinin baş tanrı kadını olan Athena Tapnağı"nın bulunduğu yerdeki bugünkü liseye ait okul yapısını 5 Ekim 2009 tarihinde yıktıklarını söyleyerek bu olayın belki de dünyada bir ilk olduğunu ve bir kültür devrimi neiteliği taşıdığını ifade etti.

Aliağa Müze Binası"nda yapılan “ Arkeolojik ve Bölgesel Parklar ” konulu uluslararası sempozyuma Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz ve Aliağa Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü de katıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894