• BIST 9367.77
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İzmir 20 °C
  • Manisa 21 °C
  • Balıkesir 19 °C
  • Çanakkale 14 °C

Atık Çamur Sempozyumu

Atık Çamur Sempozyumu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, İzmir'in su ve arıtma sorununu çözdüklerini, şimdi esas meselelerinin arıtma sırasında ortaya çıkan çamurun bertaraf edilmesi olduğunu söyledi.

2. ULUSAL ATIK ÇAMUR SEMPOZYUMU

 

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ AYDOĞAN: -''BİZ İZMİR'İN SU VE ARITMA SORUNUN ÇÖZÜYORUZ AMA ŞİMDİ ESAS MESELEMİZ ÇAMUR''

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, İzmir'in su ve arıtma sorununu çözdüklerini, şimdi esas meselelerinin arıtma sırasında ortaya çıkan çamurun bertaraf edilmesi olduğunu söyledi.

     Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen 2. Ulusal Atık Çamur Sempozyumu başladı.

     Aydoğan, açılışta yaptığı konuşmada, büyükşehir belediyesi olarak başlıca görevlerinin insanların sağlıklı bir çevrede yaşamasını temin etmek ve sağlıklı içme suyuna ulaşmalarını ve ortaya çıkan her türlü atığın fenne ve usule göre doğaya en az zarar verecek şekilde bertaraf edilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

     Metropol sınırları içerisindeki sorunlar yeni yeni hazmedilmişken, çıkan yasayla büyükşehir belediyesinin 9 belediyeden 57 belediye ve 180 köyü kapsar hale geldiğini anlatan Aydoğan, bu yeni yerleşimlerin 2'si dışında hiçbirinde arıtmanın bulunmadığına dikkati çekti.

     Aydoğan, bu büyük sorunun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun önderliğinde 4 yıl gibi kısa bir sürede çözümlendiğini, köylere dahi arıtma tesisi kurmaya başladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

     ''Bugün Çiğli'deki Türkiye'nin en büyük arıtma tesisinde İZSU idaremizle günde 605 bin metreküp su arıtıyoruz. Bu çalışmalarla biz İzmir'in su ve arıtma sorunun çözüyoruz ama şimdi esas meselemiz çamur ve genel olarak her türlü atık. Bu konuda her gün yeni teknolojiler gelişiyor, bunları takip ediyoruz, inceliyoruz.''

     Aydoğan, sempozyumun atık çamur sorununun çözümüne önemli katkılar yapacağına inandığını belirtti.

    

     -ATIK ÇAMURLAR İÇİN YENİ SİSTEM KURULACAK-

    

     İZSU Genel Müdürü Ahmet Alparslan da İzmir'in 7-8 yıl öncesine kadar körfezde yaşanan kirlilik gibi çok önemli bir çevre sorunu bulunduğunu hatırlattı.

     Alparslan, kentin tüm atık sularının 180 kilometre uzunluğunda ana, 700 kilometre uzunluğunda da yan kolektörlerle Çiğli'de kurulan arıtma tesisine taşınarak temizlenmesi ile körfezin çok daha temiz bir görünüme kavuştuğunu belirtti.

     Bu arıtma sırasında ortaya çamur çıktığını ve bunun uygun alanlarda depolanması yoluna gidildiğini, ancak bu yeni sorun için tam bir çözüm olmadığını ifade eden Alparslan, şunları kaydetti:

     ''Şehirden toplanan kirli atık sular, ülkemizdeki en büyük arıtma tesislerinden Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne getirilmekte ve burada arıtıldıktan sonra ortaya çıkan çamur, oradaki uygun depolama alanlarında depolanmaktadır. Bu şekilde körfezde belli bir iyileşme sağlanmış durumdadır. Bu arıtma tesislerinde, şimdi önümüzdeki 2 yıl içerisinde biriktirilen çamurun çürütülmesi ve kurutulmasına yönelik yeni iki modern sistemi daha uygulayacağız.

     Bu şekilde çamurların uygun alanlara depolanması değil, bertaraf edilerek tarımda veya başka alanlarda kullanılması yoluna gidilmiş olunacak. Böylece koku ve yan ürün problemi de ortadan kalkacak.''

     Alparslan, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin de yapıldığı yıldan bu yana şehirde yaşanan büyüme ve gelişme nedeniyle artık yeterli olmadığını, bunun için gelecek bir kaç yıl içerisinde ''4. faz'' olarak adlandırdıkları ilave bir tesis daha yapılmasının planlandığını bildirdi.

    

     -''ÇAMUR YÖNETİMİ ZORUNLULUK HALİNE GELMİŞTİR''-

    

     DEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercüment Yalçın ise nüfus, kentleşme ve sanayileşmede yaşanan artışla birlikte tüm dünyada çevresel sorunların hızla büyümekte olduğunu ifade etti.

     Kalkınmanın sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilebilmesinin, çevre yönetiminin önemini ortaya koyduğunu dile getiren Prof. Dr. Yalçın, ''Gerek evsel, gerek sanayi faaliyetleri sonucu oluşan atık suların arıtılması sonucunda büyük miktarlarda çamur oluşmaktadır. Arıtma çamurlarının yönetimi de çevre yönetim sistemi içerisinde yer alması gereken önemli bir bileşen olup, arıtma çamuru yönetimini zorunlu hale gelmiştir'' dedi.

     Atık çamur yönetimi konusunda çalışan Türk bilim adamları ve uzmanların yanı sıra Uluslararası Su Birliği Çamur Yönetimi Uzman Grubu Başkanı Prof.Dr. Steven K. Dentel ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nagaharu Okuno ile İtalya Ulusal Araştırma Kurumundan Prof. Dr. Ludovico Spinosa'nın da konuk konuşmacı olarak yer alacağı sempozyum, 6 Kasıma kadar devam edecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894