• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 20 °C
  • Manisa 22 °C
  • Balıkesir 20 °C
  • Çanakkale 15 °C

Balık Ekmek Coşkusu

Balık Ekmek Coşkusu
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ / ARASTA GAZETESİ / Türkiye’de kişibaşı 8 kg. olan balık tüketimini 15 kg.’a çıkarmak isteyen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu,

Balık Ekmek Coşkusu

 

HAFTADA İKİ GÜN BALIK YAŞAM BOYU SAĞLIK

 

BALIK EKMEK COŞKUSU

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ / ARASTA GAZETESİ / Türkiye"de kişibaşı 8 kg. olan balık tüketimini 15 kg."a çıkarmak isteyen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Karabağlar Yüzbaşı Şerafettin İlköğretim Okulu"nda “Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık” sloganıyla “Balık-Ekmek Şenliği” düzenledi. Şenlikte, 1.500 öğrenciye balık-ekmek dağıtımı yapıldı.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği işbirliğinde her ay bir okulda “Balık-Ekmek Şenliği” düzenleme kararı aldıklarını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 19 Ocak 2011 tarihinde Bayraklı Talatpaşa İlk Öğretim Okulu"nda, "Ne Cips Ne Kola, Balık Ye Doya Doya" sloganıyla ilk şenliği gerçekleştirdiklerini, ikinci etkinliği ise Ege Tütün İhracatçıları Birliği tarafından yaptırılan ve 1983 yılında eğitime kazandırılan Buca Tütün İhracatçıları Birliği İlköğretim Okulu"nda yaptıklarını, üçüncü durağın ise Karabağlar Yüzbaşı Şerafettin İlköğretim Okulu olduğunu kaydetti.

Yüzbaşı Şerafettin İlköğretim Okulu"nda düzenlenen törende öğrencilere seslenen Kızıltan, “En sağlıklı besin maddelerinden biri olan balığı tükettiğiniz takdirde sağlıklı ve zeki olursunuz, vatana ve topluma faydalı bireyler olursunuz. Sağlıklı bir yaşam için, haftada iki gün balık tüketmenizi öneriyoruz. Balık, beyin hücrelerini geliştirir, Omega 3 sayesinde daha akıllı, daha zeki olmanızı sağlar, dünyada en zeki insanlar Japonlar, bunun sebebi Japonya"da çok balık tüketimi, ne kadar balık yersek o kadar zeki oluruz. Büyüklerimizi de balık yemeye teşvik etmemiz lazım.” diye konuştu.

Yüzbaşı Şerafettin İlköğretim Okulu"ndaki, “Balık-Ekmek Şenliği”nde öğrencilere, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyesi firmalar tarafından temin edilen 1.500 adet fileto levrek balığı Tosunlar Yemek Fabrikası tarafından  pişirilerek ikram edildi. Ayrıca, balık tüketimini özendirmek için öğrencilere Su Ürünleri Tanıtım Grubu tarafından yaptırılan yapboz, balon, kurşun kalem ve “Denizlerimizden Sofralarımıza” isimli balık tarifleri kitapçığı dağıtıldı.

Balığın sağlıklı ve doyurucu bir besin maddesi olduğunu belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, amaçlarının Türkiye"de balık tüketimini, gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak olduğunu, bu amaçla “Haftada en az iki gün balık, yaşam boyu sağlık” sloganıyla balık tüketimini arttırmak için tanıtım çalışmaları yürüttüklerini belirtti.

Japonya"da kişibaşı balık tüketiminin 80 kg., Avrupa Birliği"nde 25 kg. olduğuna dikkati çeken İşliel, “Türkiye"de kişibaşı balık tüketimi henüz 8 kg. seviyesinde amacımız bu rakamı ilk aşamada 15 kg."a çıkarmak. Balık tüketimi büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır, kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, Omega 3 deposudur, bu sayede sağlığımızın koruyucusudur, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengindir, merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder, zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler, kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır, algılama ve dikkat yetisini güçlendirir, lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur. Bu tür etkinliklerle Türkiye"de su ürünleri tüketimini arttırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Yüzbaşı Şerafettin İlköğretim Okulu"nda düzenlenen “Balık-Ekmek Şenliği”ne, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve STG Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Kopuz, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yasin Koç, Okul Müdürü Suphi Yıldız, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.  

 

SU ÜRÜNLERİ İHRACATI 10 YILDA 6 KAT ARTTI

Su ürünleri ihracatı Türkiye"de 2000 yılı sonrasında ciddi bir sıçrama gösterdi ve ihracatın yıldız sektörlerinden biri oldu. Türkiye, 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolarlık su ürünleri ihracat gerçekleştirmişken sonraki yıllarda, 2009 yılındaki küresel ekonomik kriz yılı dışında sürekli artış gösterdi ve 2010 yılı sonunda 352 milyon 458 bin dolarlık su ürünleri ihracatına imza attı. Sektör 10 yılda, ihracatını 6 kat arttırma başarısı gösterdi. Sektör, 2008 yılında 427 milyon 333 bin dolarlık ihracatla tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirmişti. Sektörün 2011 yılı ihracat hedefi ise 2008 yılı ihracat rakamını geçmek.

 

TÜRKİYE SU ÜRÜNLERİ

                Su ürünleri, ülkemiz ekonomisine sürekli girdi sağlayan, önemli doğal canlı kaynaklardandır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, birçok akarsu, göl ve göletleri ile su ürünleri konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Ülkemizdeki su ürünlerinin üretim alanı 26 milyon hektarın üzerindedir. Bu alanın büyüklüğüne karşın, su ürünleri sektörünün milli ekonomiye katkısı henüz yeterli düzeye ulaşamamıştır.             

1990-2000 yılları arasında, üretimin ağırlıklı olarak avcılığa dayalı olduğu bir durumdan, ilerleyen yıllarda yetiştiriciliğe dayalı bir üretim yapısına geçilmiştir.        

                Ülkemizde kültür balıkçılığı yoluyla yapılan üretimin, toplam su ürünleri üretimi içindeki payı 1990 yılında %1 iken  son yıllarda % 20 düzeyine ulaşmıştır. Son yıllarda kültür balığı üretimi, işlenmesi ve ihracatına yönelik ülkemizde ciddi yatırımlar gerçekleştirilmiş, buna bağlı olarak kültür balıkçılığı üretimi, 5 bin ton seviyelerinden 140 bin ton seviyelerine ulaşmıştır. Halen Türkiye"de su ürünleri yetiştiriciliği yapan 1.400 civarında çiftlik bulunmaktadır. Bu çiftliklerde levrek, çipura, alabalık, mavi yüzgeçli orkinos gibi çeşitler üretilmektedir. Ayrıca, az miktarda da olsa sarıağız, lahos, minekop, sinagrit, sivriburun karagöz, eşkine, fangri, sargoz, kırmızı bantlı mercan, midye ve karides yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

           

Su ürünleri sektörünün ulaştırma, turizm, çevre, sağlık, gıda, imalat gibi sektörlerle de bağlantılı olduğu göz önünde alındığında, ülkemiz istihdamı açısından önemi daha iyi anlaşılabilir. Bu nedenle su ürünlerimiz, hem ülkemizin hayvansal protein açığını karşılamada, hem de üretimi ve ihracatı ile yarattığı katma değer ve istihdam yönünden vazgeçilemez bir öneme sahiptir.

 

SU ÜRÜNLERİNİN İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI

Su ürünleri içerisinde en çok tüketilen balık;

•Omega 3 deposudur, bu sayede sağlığımızın koruyucusudur,

•Kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır,

•Kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengindir,

•Merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder,

•Zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler,

•Kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır,

•Algılama ve dikkat yetisini güçlendirir,

•Lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur. 

                Bunca yararına karşın, Avrupa Birliği ülkelerinde 25 kg., Japonya"da 80 kg. olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazık ki 8 kg.dır.  Oysa balık eti, az yağlıdır ve bünyesinde bazı özel yağ asitleri vardır. Diğer hayvansal besinlerde bulunmayan bu özel yağ asitleri, kandaki pıhtı oluşumunu, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Damarsal bozulmalara yol açan hastalıklardan muzdarip olanların bu nedenle daha fazla balık tüketmesi tavsiye edilmektedir.

                Balıkta yoğun miktarda bulunan omega-3"ün de insan sağlığına büyük faydaları vardır. Araştırmalar; balık yemenin, kalp hastalıklarının yol açtığı ölüm riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca omega–3, anne karnındaki bebeğin ve küçük çocukların beyin gelişimini olumlu etkilediğinden, hamilelere de balık yemeleri önerilmektedir.

                Çeşitli nedenlerle kemik erimesi (kadınların menopoz döneminde ve yaşlılıkta) sorunu yaşayan bireylerin balık etini daha fazla tüketmesinde yarar vardır. Bu, daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur.

                İyot bakımından da zengin bir besin olan balık, ülkemizin bazı bölgelerinde iyot eksikliğinin neden olduğu guatr ve zeka geriliği gibi ciddi sağlık sorunlarının engellenmesine de yardımcı olur. Ve ayrıca, vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D gibi vitaminlere olan ihtiyaç da balık tüketimi ile karşılanabilmektedir.

İşte tüm bu nedenlerle diyoruz ki:

“Haftada en az iki gün balık, yaşam boyu sağlık.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894