BAŞKAN GÖNENÇ : İNSANLARIN YAŞAM HAKKINA MÜDAHALE EDEN YATIRIMLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir
İzmir'in, Dikili’ye bağlı Çandarlı beldesinde Ege Yıldızı Doğalgaz Elektrik Üretim AŞ tarafından kurulması planlanan Termik santrale ilişkin bilgilendirme toplantısında konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Tekrardan insanların yaşam hakkına müdahale eden yatırımlarla karşı karşıyayız” dedi.
Bergama Belediyesi ve Bakırçay İnsiyatifi tarafından Bergama Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen ve katılımın oldukça yoğun olduğu toplantı köy muhtarları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve halkın katılımı ile gerçekleşti.
Toplantıda kurulmak istenen termik santrale ilişikin genel bilgiler veren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, santralin yerinin Çandarlı Tatil Köyü’ne bin 500, Ayyıldız Sitesi’ne ise bin metre uzaklıkta yer aldığını ve yaşam alanlarına çok yakın mesafede yer almasının ortaya çıkaracağı sorunlar ve sıkıntılar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Ekonomik ve siyasi anlamda güçlü bir yapının bu işin arkasında olduğunu ifade eden Başkan Gönenç , “ Yıllar önce Ovacık’ta olduğu gibi zorlu bir süreç bizleri bekliyor. 12 Kasım’da halkı bilgilendirme toplantısı var. Henüz resmi bir başvuru Bergama Belediyesi’ne ulaşmadı. Yeri ve saati belli değil. Günde 200 kamyon kömürün tüketileceği bir işletmenin kirletici unsurlarının nasıl olabileceğini iyi düşünmek lazım. Denizkenarına yapılma nedenlerinden en başında termik santraller ciddi miktarda soğutma suyuna ihiyaç duyuyorlar. Isınan su da tekrardan denize dökülecek. Ve deniz yaşamını olumsuz etkileyecek. ” dedi.
“37 BİN DEKARLIK SULAMA BARAJI KİRLENECEK”
Özellikle atık depolama alanın tarım ve insan yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlar artaya çıkaracağını söyleyen Başkan Gönenç, “Termik santralde kömür yakıtının kullanımından kaynaklı toplam yılda 230 bin 422 ton uçucu kül ve 40 bin 663 ton taban külleri ile santralde son ürün olarak kalan 89 bin 250 ton alçıtaşı ortaya çıkacak. zararlı gazların ve diğer etkenlerin dışında ortaya çıkacak bu atığı da farklı bir yerde depolayacaklar. Seçtikleri yer ise Bergama’ya çok yakın Akropol ‘ün hemen arkasında Kestel Sulama Barajı’na 600 metre yakında yer alıyor. Burada depoalma yapılması tarım alanlarının ve doğanın dengesini altüst edecek. 37 bin dekarlık tarım alanının sulandığı bir baraja sızıntı suların karışması kaçınılmaz olacak. Bu sadece Bergama’yı değil, tüm herkesi ilgilendiren bir durumdur. Sonuna kadar mücadele edeceğiz ” açıklamasında bulundu.
“UNESCO KONUSUNDA OLUMSUZ ETKİ YARATIR”
Santralin atıkların depeolanması planlanan yerin tarihi Akropol’e oldukça yakın olduğunu belirten Başkan Gönenç, UNESCO süreci konusunda da sıkıntılar yaratabileceğini söyleyerek, “Termik santrallerin etkileri konusunda Çevre Bakanlığı’nın sayfasına girdiğinizde, ‘santralin kurulduğu bölgelerde asit yağmurunun yanlızca canlılar için değil, taş yapıtlar ve eski sanat eserleri içinde önemli bir tehlike oluşturmaktadır’ ibaresi yer alıyor. Her şeyin bu kadar açıkça ifade edildiği bir ortamda olumlu sonuçlardan bahsetmek çok zor” diye konuştu.
“DÜNYANIN TERKETTİĞİNDE, BİZ ISRARLIYIZ”
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise dünyanın terkettiği bir teknolojiyi ısrarla kullanmak konusunda kararlı olan bazı mekanizmaların olduğunu ifade ederek, “Mevcut hükümetin 80 adet termik santral kurmak istediğini biliyoruz. Temiz teknolojilerin olduğu yatırımlar beklerken karşı karşıya olduğumuz durum içler acısı. Limanın bu bölgede kurulması bu işleri tetikliyor düşüncesinde olanlar mutlaka vardır. Limanın bu bölgede gelişmesi için bir termik santrale ihtiyaç yok. 49 yıllık bir ömrü olduğu zaten belirtiliyor. Santrale karşı çıkmak adına ne gerekiyorsa yapacağız” açıklamasında bulundu.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.