• BIST 9647.27
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 9 °C
  • Manisa 7 °C
  • Balıkesir 3 °C
  • Çanakkale 7 °C

Büyük Direniş Aliağa'da Anıldı

Büyük Direniş Aliağa'da Anıldı
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / Petrol İş Aliağa Şubesi, Türkiye İşçi Hareketinin önemli mücadele dönemlerinden olan 15-16 Haziran direnişini yazılı bir açıklamayla andı.

 

Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, “Birleşen işçilerin yenilmediğini gösteren 15-16 Haziran direnişini saygıyla anıyoruz.”

 

Türkiye İşçi Sınıfının kazanılmış haklarını korumak için 15-16 haziran 1970 tarihlerinde başlattığı mücadelenin 41. yıldönümü 

 

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / Petrol İş Aliağa Şubesi, Türkiye İşçi Hareketinin önemli mücadele dönemlerinden olan 15-16 Haziran direnişini yazılı bir açıklamayla andı.

 

1963 yılında Mecliste yürürlüğe giren 274 ve 275 sayılı sendika ve toplu iş sözleşmelerine ilişkin yasaların, dönemin siyasi iktidarı tarafından değiştirilmek istenmesi üzerine gerçekleşen 15-16 Haziran 1970 direnişi aradan geçen 41 yıla rağmen hala Türkiye İşçi Sınıfı hareketinde önemli bir yer tutuyor.

 

Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, 15-16 Haziran"da İşçilerin; sendikaların yok edilmesine karşı hazırlanan tasarının Meclis"e sunulmasıyla büyük bir sınıfsal tepki göstererek, 2 uzun gece süren mücadelelerini başlattığını ifade ederek, “Bugün, işçi sınıfının onurlu günü 15-16 Haziran direnişinin ve büyük zaferinin 41.yıldönümünü kutluyoruz. İşçi tarihine damgasını vuran bu direniş, sendikal hak ve özgürlüklere vurulmak istenen darbeye karşı, işçilerin onurlu duruşuydu. Bu karşı duruş sayesinde, emeğin önü açılmış, gençler bilinçlenmiş, sendikalar hareketlenmişti. 15-16 Haziran işçi direnişi bu anlamda çok önemlidir.” Dedi.

 

İşçi Sınıfının Onurlu Mücadelesini Saygıyla Anıyoruz

 

İşçi Sınıfının halen zorlu bir mücadele vermek zorunda olduğunu da ifade eden Doğan, “Geçirdiğimiz bu zorlu süreçte bizlere düşen görev; zorluklar içerisinde kazanılan hakları korumak, yeni haklar kazanmak, verilen mücadele yolunda örgütlülüğümüzü korumak olmalıdır. Taşeronlaşma sisteminin hayatımızın her alanına girmesi, yaşananlardan ders çıkarmamız gerektiğinin göstergesidir. Geleceğimizi karartmaya çalışanlara inat gösterilen bu direniş iyi anlaşılmalıdır. Sendikalarımızı içinde bulunduğu durumun daha ileri seviyesine götürmek bizlere düşmektedir. Petrol-iş Sendikası o günlerde de konfederasyon ayrımı yapmadan, doğru gördüğü hak mücadelelerinin yanında olmuş, bundan sonra da olacaktır.” Dedi.

 

15-16 Haziran 1970 Direnişi Mücadelede Sembol oldu

 

1967 yılında DİSK"in kurulmasıyla Türkiye"de işçi hareketleri daha etkin hale gelmiş ve sınıfsal mücadele yükselmişti. 1970 yıllarında sendikal hareketin güçlenmesinden çekinen dönemin siyasi iktidarı örgütlenme özgürlüğünün, işçi sınıfı mücadelesinin önünü kesmek için 274 sayılı sendikalar yasasını değiştirmek istedi. Meclise Sunulan tasarı ile işçilerin sendikalara üyeliği zorlaştırılıyor, işçinin sendikaya üye olabilmesi için başvuru yeterli görülmüyor, sendika yetkili organının bu başvuruyu kabul etmesi gerekiyordu. Bu yeni düzenlemeler işçilerin, emekçilerin aleyhine olan düzenlemelerdi.

 

2 Uzun Gün Başladı…

İşçiler; sendikaların yok edilmesine karşı hazırlanan tasarının Meclis"e sunulmasıyla büyük bir sınıfsal tepki göstererek, 2 uzun gece süren mücadelelerini başlattılar. Fabrikalarda şalterler indirilmiş, işçiler meydanlara çıkmış, çeşitli yürüyüşler ve mitingler başlamıştı. Güvenlik güçlerinin şiddet kullanmaları sonucu üç işçi yaşamını yitirmiş, 200 kişi yaralanmıştı. Direnişte yaşamını yitiren işçilerden birisi de Petrol-iş üyesidir. Olaylar sonrasında yüzlerce fabrika kapatılmış, beşbini aşkın işçi işten çıkartılmış, tutuklamalar ve davalar 15-16 Haziran"ın getirdiği sonuçlar olarak tarihe yazılmıştı. İşçi Sınıfı tüm yaşananlara rağmen bir tarih daha yazmış ve Meclise sunulan Sendika yasası yürürlüğe girmeden iptal ettirilmiş, örgütlü duruşlarıyla mücadelelerini kazanmıştı.         

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894