ÇİFTE KAYALARIN FOÇA TURİZMİNE KATKISI
Sebahattin Karaca / Ege Hakimiyet Gazetesi Köşe Yazarı
Rüzgâr ve yağmurun etkisiyle asırlar boyunca kendiliğinden oluşan Çifte Kayalar; İzmir' den gelirken Foça girişinde sağ tarafta ki küçük tepenin üstünde bulunmaktadır. Yan tarafındaki meyilli arazi üzerinden Çifte Kayalara kadar yürüyerek çıkmak mümkündür.
Yıllar önce çifte kayaların tepesinden Foça' nın panaromik güzelliğini görmek için çıkmıştım. O zamanlarda komando okulunun alanı daha dardı. En azından arka kısmından Çifte Kayalara kadar dayanmamıştı. Kayalarının tepesine çıktığımda gördüğüm manzara tek kelime ile büyüleyici idi, bayılmıştım. Çifte kayaların manzarası bu günde büyüleyicidir. Önce tüm şehir, arkasından küçük deniz, büyük deniz, adalar. Karaburun' a kadar her şeyi görmek, yaşamak, hissetmek harika oluyor. Foça herhalde en güzel buradan seyredilir.
Böyle güzel bir değerden Foça turizmi muhakkak istifa ettirilmeli. Foça turizmi Çifte Kayalardan muhakkak faydalandırılmalıdır. 1970 yılında birkaç arkadaş Almanya' da Detmold şehrine gitmiştik. El broşürleri, gezilip, görülecek yerlerin başında Exterstein' e işaret ediyordu. Merak ettik, ilk fırsatta gittik. Gözlerimize inanamadık. Düz bir arazide birdenbire göğe doğru yükselen dimdik kayalar vardı. Koyu renkli sert kayalar. Sanki doğa üstü güçler bir yerlerden taşları getirmiş, düz araziye dengeli şekilde yerleştirmiş gibiydi. Tabii Almanlar bu doğa harikasını kendi haline bırakmazlar, bir yandan doğal sit ilan etmişler, diğer yandan insanların girişini engellememişler , tam tersini yapmışlar. Kayaların çevresinde otopark, patika yollar, oturma ve dinlenme parkları, çöp konteynırları, yağmurlu havalardan korunma alanları düzenlemişler. Kayaların tepelerine kadar güvenle çıkmak için merdivenler yapmışlar, birinden, diğerine geçmek için köprüler kurmuşlar. Etrafında seyir edilecek çok da ilginç bir manzara olmamasına karşın, orta ve üst noktalarda seyir alanları düzenlemişler ve çekim alanı oluşturmuşlar.
Oysa bizim Foça' mız da biraz önce de belirttiğim gibi Çifte Kayalardan seyrine doyulamayacak mükemmel Foça manzaraları vardır. Bu manzarayı ve Çifte kayaların güzelliğini ve bu noktadan Foça’nın çarpıcı güzelliğini Foça’yı ziyaret eden herkese yaşatma imkanını sunmak gerekir. Etrafı en kısa sürede düzenlenmeli, otopark, merdiven, köprülü geçiş, korkuluklar, seyir alanı, yazın sıcağına karşı gölgelik yapılmalıdır. Ayrıca çifte kayaları ve uzaktan muhteşem gözüken diğer kayaları, yel değirmenleri örneğinde olduğu gibi gece aydınlatması yapılarak, yerli ve yabancı turistlerin dikkati üzerine çekilmelidir.
YEL DEĞİRMENLERİ
Çifte Kayaların karşısındaki bir diğer tepe de, restorasyonu devam eden,Yel Değirmenleri bulunmaktadır. Yel değirmenleri ve yenileme Foça için çok önemlidir. Asırlardır Foça halkının buğdayını, una dönüştürmüştür. Daha sonraları yerini elektrikle çalışan değirmenlere bırakmıştır. Foça belediyesi, kazı başkanlığı, büyük şehir belediyesinin ortak çalışması ile yürütülen yenileme çalışmaları öyle zannediyorum ki, çevre düzenlemesi ve seyir alanları da yapılacaktır. Başlı başına bu çalışma sonuçlandığın da Foça' ya ve Foça turizmine artı değer sağlayacak ve çok faydalı olacaktır.
ANFİ TİYATRO
Aynı tepenin eteklerinde, bir kaç sene önce kazı başkanlığı tarafından Anfi tiyatro bulunmuştur. Bulunan tiyatronun, Dünyanın en eski tiyatrolarından biri olduğu söylenmektedir. En kısa sürede kazı çalışmalarının başlamasının ve biran önce anfi tiyatronun gün ışığına çıkarılması en başta turizm olmak üzere Foça’ ya çok fayda sağlayacaktır. Tarih turizmi bakımından Foça’ ya çok büyük ivme kazandıracaktır. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, bugüne kadar ağırlıklı olarak sürdürdüğümüz güneş ve deniz turizmini, sahip olduğumuz tarihi zenginliklerle, tarih turizmi ile çeşitlendirmeliyiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.