• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 9 °C
  • Manisa 9 °C
  • Balıkesir 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

Depresyona Karşı Egzersiz Yapın

Depresyona Karşı Egzersiz Yapın
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Kış aylarında kapalı ortamlarda daha uzun süre vakit geçirildiği için insanlarda depresif belirtilerin daha çok görülebileceğini belirten Buca Tıp Merkezi
MEVSİMSEL DEPRESYONA KARŞI EGZERSİZ YAPIN
 
Kış aylarında kapalı ortamlarda daha uzun süre vakit geçirildiği için insanlarda depresif belirtilerin daha çok görülebileceğini belirten Buca Tıp Merkezi Psikoloji bölümünden Psk. Seyran Güneş, güneş ışığından faydalanmak adına sabah saatlerinde dışarıda zaman geçirmenin ya da spor yapmanın faydalı olabileceğini söyledi.
 
Buca Tıp Merkezi Psikoloji bölümünden Psk. Seyran Güneş, mevsimsel depresyonun insandaki melatonin hormonu ve serotonin hormonu düzeylerindeki değişikliklerle ilişkili olabileceğini söyledi.
 
Karanlık ve uyku sırasında üretilen melatonin hormonu, gündüzlerin kısalması ve güneş ışınlarının azalmasıyla birlikte daha çok üretilmeye başlayarak kişilerin daha  uykulu ve kendilerini yorgun hissetmelerine neden olduğunu ifade eden Psk. Güneş, şu bilgileri verdi:
 
ÇEVRESEL ETKİLER DE TETİKLİYOR
“Güneş ışınları sayesinde arttığı bilinen ve bedensel, duygusal, davranışsal pek çok süreçte etkili olan serotonin hormonunun ise, sonbahar ve kış aylarında günlerin kısalması ve havanın kapalı olması nedeniyle azalarak kişilerin kendilerini daha depresif hissetmelerine neden olduğu bilinmektedir. Doğada yaşanan mevsimsel değişimlerin sinir sistemi, hormonlar ve beyin kimyası üzerine pek çok biyolojik etkisinin yanı sıra, çevresel etkiler, kişilik özellikleri, yaşam biçimi ve yatkınlık gibi pek çok nedenin yanı sıra yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte tatilin sona ermesi, okulların açılması ve sorumlulukların artması gerçeğiyle yüzleşmek de mevsimsel depresyonu tetiklemektedir.”
 
UZMAN YARDIMI GEREKEBİLİR
Psk. Seyran Güneş, sonbahar aylarında sık görülen mevsimsel depresyonun belirtileri ile ilgili şöyle konuştu: “Sabahları uyanmada güçlük ve aşırı uyku hali, enerji kaybı, çabuk yorulma, yorgunluk ve bitkinlik hissi, iştahta değişiklikler, daha çok karbonhidratlı yiyecekler tüketme, dikkat eksikliği ve konsantrasyonda güçlük, mutsuzluk, karamsarlık, isteksizlik ve sinirlilik, endişe, güvensizlik, değersizlik ve suçluluk duyguları, sosyal geri çekilme, cinsel enerjide azalma gibi duygusal, fiziksel, zihinsel ve davranışsal belirtilerin sonbahar ve kış aylarında başlayarak devam etmesi, ilkbahar yaz aylarında iyileşmesi ve en az iki ardışık yıl tekrar etmesi durumunda mevsimsel depresyondan söz edilmektedir.”
 
Kişinin günlük yaşamını devam ettirmesine engel olan ağır düzey mevsimsel depresyonda, kişinin yaşam kalitesini ve işlevselliğini olumsuz etkilemesi sebebiyle uzman yardımı alınması gerektiğini öneren Psk. Güneş, kişinin kendisini iyi hissettiği her türlü aktivite, güneş ışığından faydalanmak adına, sabah ve öğle saatlerinde 20-30 dakika arası dışarıda zaman geçirme, düzenli spor ve egzersiz yapma, sevilen kişilerle birlikte vakit geçirme, duygu ve düşünceleri yakınlarla paylaşmanın mevsimsel depresyonla baş etmek açısından faydalı olacağını belirtti.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894