• BIST 9632.39
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 7 °C
  • Manisa 7 °C
  • Balıkesir 2 °C
  • Çanakkale 5 °C

Dünyada 43milyon obez çocuk var

Dünyada 43milyon obez çocuk var
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Üyesi Uzman Dr. Onur Oral,Dünya Sağlık Örgütünün üye ülkelere şişmanlıkla mücadele konusunda acil
UZMANLAR “ÇOCUK SAĞLIĞI VE SPOR”U TARTIŞTI; “DÜNYADA 43 MİLYON OBEZ ÇOCUK VAR”
 
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Üyesi Uzman Dr. Onur Oral,Dünya Sağlık Örgütünün üye ülkelere şişmanlıkla mücadele konusunda acil önlemler alınması çağrısı yaptığını belirtti.
 
*BESYO Müdürü Prof.Dr.Rana Varol,çocuklarda sportif aktivitelerin obeziteyi önleme ve tedavide en rasyonel yöntem olduğunu ifade etti
.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim  okullarında ilk 4 sınıfta “Beden Eğitimi” derslerini kaldırmasının isabetli olmadığını belirten uzmanlar,ikinci dört sınıf dilimde spor alışganlığının daha zor sağlanacağını ifade ediyor.Sporun, “oyun” çağındaki çocugun fizyolojik ihtiyacı olduğunu belirten Prof.Dr.Rana Varol ve Uzm.Dr.Onur Oral,alışganlıkların da yer etmeye başladığı en önemli dönemde,çocuğun spordan uzaklaştırılmasının,geleceğini de ipotek altına alınması anlamını taşıdığını belirttiler.
 
Prof.Dr.Varol ve Uzm.Dr.Oral konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu.
Gelişmiş ülkelerde çocuk sağlığı açısından fiziksel aktivite çalışmaları nasıl planlanmaktadır?
 
Prof.Dr.Rana VAROL
    Spor ve fizik aktivite,çocukluk çağından itibaren bireyin fiziksel kapasitesini, psikolojik dengesini, sağlıklı düşünce gelişimini sağlayan aktiviteler bütünü olarak tanımlanabilir. Çocukluk çağında başlaması gereken fiziksel aktivite çalışmaları özellikle ilköğretimin ilk yıllarında, çocukların vücut parçalarını kullanmayı,önemli hareket örneklerini ayırt etmeyi ve mekanik prensipleri öğrenmeyi, kurallara göre davranmayı, denge,zaman ve alanı kullanma gibi deneyimleri kazanmayla başlamalıdır. Bu kavramların aralarındaki ilişkiyi sağlam bir şekilde kurabilmeleri amacıyla çağdaş ülkelerde ilkokulda Beden Eğitimi ders sayısı 6 saate kadar arttırıldığı ve spora başlama yaşının 4-5 yaş seviyelerine çekildiği bilinmektedir.
     
Ancak ülkemizde, çocuklarımızın sportif aktivitelerle  tanışmalarını sağlayacak olan Beden Eğitimi dersi düzenlemeleri dünya standartlarına göre farklılık göstermektedir.Yeni uygulamaya konan 4+4+4 sistemi ile ilköğretimde (ilk 4 yıllık egitin diliminde) beden eğitimi dersi olmaması ancak ikinci 4 yıllık dönemde öğrencilerin beden eğitimi dersi almaya başlayabilmeleri bir handikaptır.
 
DERTLERİN BAŞLANGICI OBEZİTE
 “ Çocukluk Çağı Obezitesi’’ çocukluk döneminde hangi metabolik sorunlara neden olmaktadır?                     
 
Uzm.Dr.Onur ORAL     
        Çocuk sağlığı açısından ‘’ Çocukluk Çağı Obezitesi’ özellikle son 20 yılda çocukların metabolik dengelerini tehdit eden bir sorun haline dönüşmüştür.         5 yaş ve altındaki 43 milyon obez çocuğun varlığına dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü, üye ülkelere, şişmanlıkla mücadele konusunda acil önlem alma çağrısı yapmaktadır. Çocuklara yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiğinin altını çizen Dünya Sağlık Örgütüne göre; çocuklukta başlayan şişmanlık, sadece yetişkinlikte şişmanlıkla sonuçlanmamakta, sonuç olarak dengesiz beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliğine bağlı kilolu çocuklar soluma güçlüğü, kemik gelişim yetersizliği, hipertansiyon, insülin direnci ve özgüven eksikliğine varan psikolojik sorunlarla erken yaşta karşılaşmak zorunda kalmaktadır. 
      
Dünya Sağlık Örgütünün, ” Çocukluk Çağı Obezitesi’”  sorunun tedavisi için önerileri nelerdir ?
 
Prof.Dr.Rana VAROL
      Dünya Sağlık Örgütünün, ” Obeziteyle Mücadele”  konusunu “şişmanlık önlenebilir” prensibiyle ele almasıyla; özellikle çocukluğun erken yaşlarından başlamak koşuluyla, fiziksel aktivitenin artırılması en önde gelen eylem planı olarak değerlendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması son derece önemli ve tartışılmaz bir gerçektir çünkü alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengenin bozulmasıyla şişmanlama hızının arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
 
 Çocuğun sağlıklı gelişiminde fiziksel aktivite ve sporun önemi nedir?
 
 Uzm.Dr.Onur ORAL     
   Çocuklarımızın fiziksel ve psikolojik gelişimlerinin daha sağlıklı olabilmesi ve psikolojik ve metabolik dengelerini tehdit eden sağlık sorunlarına karşı onları koruyabilmek için, çocuklarımızı erken yaşlarda spor okullarına başlatmalı ve okullarımızdaki Beden Eğitimi derslerini okul öncesi eğitimden başlayarak lise 12. sınıfına kadar zorunlu dersler kapsamına alınmasını sağlamak hedefimiz olmalıdır.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894