FOÇALI BALIKÇILARIN YÜZÜ 'PALAMUT' İLE GÜLDÜ
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ İzmir'in Foça ilçesinde avlanan balıkçıların ağlarına takılan palamut sürüsü balıkçıların yüzünü güldürdü. Foçalı balıkçılar, 'Yiğit Kaptan' isimli balıkçı teknesi ile Foça'dan 'rastgele' diyerek denize açıldı.Havanın kararması ile ağlarını 'vira bismillah' diyerek denize bırakan balıkçılar,sabaha karşı topladıkları ağlarda palamut bereketiyle karşılaştı. Balıkçılar denize bıraktıkları ağların tamamen ‘Palamut’ balığı ile dolduğunu görünce adeta bayram yaptı.
Avladıkları binlerce balığı Foça limanına getiren balıkçılar, uzun süre palamutları ağlardan temizlemek için çaba gösterdi.Ağları 'Palamut' balığı ile dolan balıkçı teknesi kıyıya yanaştığında vatandaşların ilgi odağı oldu. Balıkçıları meraklı gözlerle izleyen bazı vatandaşlar, cep telefonlarıyla palamut balığı dolu ağların fotoğrafını çekti. Balıkçılar ağlarından temizledikleri balıkları kasalara istifleyerek frigolu araca yükledi ve İzmir Balık Haline gönderdi.
Bir tekne dolusu 'Palamut' balığı ile limana dönmenin keyfini çıkaran Foçalı balıkçıların reisi, Yiğit Çağlan, avladıkları palamut balıklarının Foça yöresine özgü bir balık olmadığını söyledi. Palamut balığının Karadeniz ile Marmara bölgesine has bir balık olduğunu anlatan Yiğit Reis,
"Palamut sürüleri kalabalık sürüler halinde dolaşır.Bu sürüler belirli zamanlarda ege denizine göç ederek yöremizden geçiş yaparlar. Bizlerde bu tür akın balıklarının göç dönemlerini takip ederiz. Fakat bu yıl palamudun Ege'ye göçü sanırım kuzey bölgelerimizde aşırı yakalanması nedeniyle biraz gecikti diyebiliriz. Biz normalde bugün avladığımız balığı çok daha önce ki tarihlerde avlayabiliyorduk" dedi.
Uzun süredir denizden eli boş döndüklerini ve akaryakıt giderlerini karşılayamadıklarını sözlerine ekleyen Yiğit Reis, "Cenab-ı Allah yüzümüze baktı.Bugün sezonun en iyi balığını yakaladık.Hergün eli boş dönüyorduk bu kez ise ağlar balıkla doldu, çek çek bitmedi.Bu yıl kuzey bölgelerimizde beklenilenden fazla olan palamut bereketinden nihayet bizlerde sebeplenebildik. En azından kötü giden sezonda yaramızı sardık. Allah yüzümüzü güldürdü. Tüm meslektaşlarımızın da yüzünün gülmesini diliyorum"
"Balıkçılarımızın avlarından bol balık yakalayarak dönmesi sektörün yönetici konumunda olan bizleri sevindiriyor" diyen İzmir Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Bölge Birlik Temsilcisi Hasan Eser şunları söyledi: "Ancak bizleri üzen bir konu var ki, balıkçılarımız denizlerimizden istihsal ettikleri balıkları mali anlamda hak ettiği oranda değerlendiremiyorlar. Bu durumun nedeni de; ülkemizde avlanan balıklarda kota uygulanmaması ve sektörümüzün genelinde arz talep dengesinin kurulamamasıdır. Balığı yakalayan,satan ve alan arasında oluşan uçurum niteliğinde ki makas geçimini denizden sağlayan balıkçılarımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Öte yandan ülkemizde beyaz et olarak kabul edilen hindi, tavuk vb.gıdaların KDV oranı yüzde 1’dir. Bilindiği üzere Balık’ta bir beyaz et ürünüdür. Bu noktada hindi, tavuk vb. gıdaların KDV oranı yüzde 1 iken, Balığın KDV oranı yüzde 8 olması son derece haksızlıktır. Anayasanın eşitlik ilkesi ile bağdaşmamaktadır.Bizler diğer beyaz et ürünlerinde uygulanan yüzde 1 KDV oranının balıkta da uygulanması adına gereken girişimlerin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda yapılacak girişimler, su ürünleri sektöründeki kurumlara ve ülke çapında bu sektörde geçimlerini sağlayan balıkçılarımıza nefes aldıracaktır"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.