İKTİDAR
İKTİDAR: kelimesinin anlamı; Bir işi yapabilme gücü, erk, kudret.
Bir işi başarabilme yetki ve yeteneği. Devlet yönetimini elinde bulundurma ve devlet gücünü kullanma yetkisi , bu yetkiyi elinde bulunduran kişi ve kuruluşlar. diye geçiyor Türkçe sözlükte. Elbette iktidar kelimesinin anlamını bilmeyen insan yoktur. Olsun bir kez daha hatırlamaktan ne çıkar ki?
***
Sözüm meclisten dışarı İktidarda olmanın (özellikle yerelde ) artılarını düşünürsek nedir bu artılar; mesela günümüzde olduğu gibi belediye"nin temsili ağırlama, tanıtım medya vb kaynaklarını kullanarak kendi reklamınızı ve seçim çalışmanızı yapabilme , koltuğunuzu birkaç dönem daha koruyabilme şansınız var. Tabiî ki hal böyleyken iktidarda olan kişinin bir çok avantaj elinde iken bir dönem daha seçim kazanması elbette ki zor değil. ***
Yerel seçimlerde benim şahsi fikrim mevcut başkan her zaman maça 3-0 önde başlar . Neden mi? Nedeni çok basit .Bir başkan 5 yıl görev yapıyor. Bu görev süresince ister istemez bünyesinde bir kadrolaşma oluşuyor. Örneğin mevcut başkanın döneminde belediyede işe girenler ve işe girenlerin yakınlarından tutunda,bağına ,bahçesine, işyerine ruhsat alan esnafına , belediyenin mülklerinde kiracı olanlara , kısacası belediye ile çıkar ilişkisi olan her vatandaş bir kere rahatının bozulmaması için iyi ilişkiler içersinde olduğu yönetimin gitmesini istemiyor. Konuyu daha da açmak gerekirse kendinizden yola çıkın. Desteklediğiniz , peşinden koştuğunuz aday seçilmiş ve belediye başkanı olmuş. Sizi de belediye bünyesinde iyi bir göreve almış yada diyelim ki yasal olmayan bir büfeniz,inşaatınız yada ne bileyim en basitinden masalarını sarı çizginin dışına çıkardığınız bir kafeteryanız veya lokantanız var.Siz ister mi siniz o zaman yönetimin değişmesini? İlk akılınıza gelen ne olur? Ya bu yönetim değişirse! Acaba yeni gelen yönetim benim rahatımı kaçırır mı ? Hazır çarkta dönüyor en iyisi mevcut yönetim devam etsin. Önemli değil memleket kalkınmış kalkınmamış , gelişmiş gelişmemiş , esnaf iş yapıyormuş yapamıyormuş hiç önemli değil kim takar memleketi. Çünkü bu zihniyetteki insanların yaşam felsefesi benim çarkım dönsün de gerisi ne olursa olsundur.
***
Hemen kızmayın haklısınız bende çok gaddarım galiba istemeden kurunun yanına yaşı da yaktım. Elbette belediye ile çıkar ilişkisi olmasına rağmen yinede yönetimin değişmesini isteyen vatandaşlar da var.Fakat onların taktiği de şu; örneğin bunlar iki kardeşse seçim arenasını şöyle bir analiz ederler.
İlk etapta seçim"de güçlü olan 2 adayı gözlerine kestirirler ve 2 kardeş 2 adayı paylaşır. Biri fanatik olarak birini diğeri de tıpkı kardeşi gibi diğer adayı destekler. Hatta arada inandırıcılığı artsın diye birbirlerine küfür ederler.
Gaye nedir? Kim kazanırsa kazansın sonuçta biz kazanalım mantığıdır.İşte benim ülkemde siyaset bu kadar ucuz
***
Evet haklısınız halkımızın içinde anlattığım karakterde bazı seçmenler var. Ancak aday olan veya görevde olan bazı başkanlar sütten çıkmış ak kaşık değiller. Diyelim ki az önce verdiğim örneklerdeki gibi belediye ile uzaktan veya yakından bir şekilde bir çıkar ilişkiniz var. Fakat hani çıkar dediysem de şu şekilde; örneğin yasal çerçeveler içerisinde belediye ile bir alışverişiniz , daha doğrusu bir göbek bağınız söz konusu ise işte o zaman yandınız. Hiçbir yerde fikir beyan edemezsiniz, siyaset yapamazsınız! Belki de üstü kapalı tehdit bile edilebilirsiniz
.. "Bak Ahmet efendi aklına başına topla! Sen bak işine. Bu işlere karışma! Sandıkta da sakın başkasına atayım deme! Sonra karışmamam haaaa!" vb hikayeler
..
***
Evet ben ülkemizin yerel siyasetini bu şekilde değerlendiriyorum. Tamamen çıkar temelleri üzerine kuruluyor.Sonrada zayıf temeller üzerine kurulan büyük bir binanın orta şiddet de bir deprem de çöktüğü gibi çöküyor.
ALO DERDİM VAR!
sorun varsa çözelim
Alo Derdim Var !
-yetkililer sorunlarınıza kulak mı tıkıyor.
-bugün git yarın gel mi diyorlar?
-derdinizi anlatmaktan dilinizde tüy mü bitti !
-kendinizi çaresiz mi hissediyorsunuz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.