• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Çanakkale 11 °C
» »

İzmir Modeli İçin Geldiler

İzmir Modeli İçin Geldiler
Proje ödevleri için İzmir Modeli’ni mercek altına alan ODTÜ ve Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Proje ödevleri için İzmir Modeli’ni mercek altına alan ODTÜ ve Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ile buluştu. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cana Birsel, "Kentsel tasarım projelerinin Türkiye’de en başarılı şekilde yürütüldüğü kent İzmir’dir" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Başkan Aziz Kocaoğılu döneminde hayata geçirdiği yatırım ve projelerle birlikte literatüre ‘İzmir Modeli’ olarak geçen yerelde kalkınma modeli, üniversitelerin de odağı oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Konya Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) gelen Mimarlık Fakültesi 4. sınıf öğrencileri, İzmir’in hem kıyı tasarım projelerini hem de şehrin planlamasını mercek altına aldı. 1 sene boyunca projeleri inceleyecek öğrenciler, daha yakından tanımak istedikleri İzmir’i karış karış gezmeye başladı. ODTÜ ve KTÜ öğrencileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ile de bir araya gelerek İzmir’in yatırım projelerinden ulaşımına, planlamasından finans yapısına kadar pek çok alanda uygulanan yöntem ve stratejiler hakkında bilgi aldı.

"Ver katı-artır yoğunluğu" kente ihanettir
Genç konuklarını İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda ağırlayan Dr. Buğra Gökçe, İzmir’in ülkedeki hakim kentleşme modeli dışında farklı yöntemler uyguladığını söyledi. Gökçe, "Bizim mesleğimiz açısından en kolay şey, ver katı - artır yoğunluğudur. Bu doğru bir bakış açısı değildir. Bir kenti aynı sokaklar, caddeler üzerinde aynı alt yapıyla, sadece katları artırarak dönüştürüyorsanız, o kentin kentsel dönüşüm sorununu çözmüyor, o kentin geleceğine yatırım yapmıyor, aksine o kente ihanet ediyorsunuz demektir” dedi.
Gençlere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm uygulamalarından da bahseden Genel Sekreter Dr. Buğra Gökçe, “Biz ‘uzlaşmayla ve yerinde dönüşümle’ Türkiye’de çok farklı ve özel bir noktadayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı modelle kimse mahallesinden, komşusundan ayrılmıyor. Bölgenin alt yapısını biz yapıyoruz, tapuları biz veriyoruz. Mal sahipleri müteahhidi görmüyor, tanımıyor. İhaleye de biz çıkıyoruz. En yüksek, hesaplı fiyatı verene teslim ediyoruz. Kontrat yapıyoruz, inşaatı biz denetliyoruz. Vatandaşla müteahhiti karşı karşıya getirmiyoruz. Uzundere'de ilk etap konutları bitti, hatta içerisinde aileler oturmaya bile başladı. Uzundere 2. Etap çalışmaları hızlı bir biçimde devam ediyor. Örnekköy'de yıkımlar gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Ege Mahallesi, Gaziemir/Aktepe Emrez, Ballıkuyu, Bayraklı ve Güzeltepe  bölgelerinde de kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüyor” şeklinde konuştu.

"Öğrencilerimiz İzmir'de çok şey öğrenecek"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cana Birsel ise "Mimar Tasarım Stüdyosu Projesi" için İzmir’e geldiklerini belirterek, “İzmir’i seçme nedenimiz, bir kentsel tasarım projesi yürüttüğümüz içindir. Kentsel tasarım projelerinin Türkiye’de en başarılı şekilde yürütüldüğü kent İzmir’dir. Bu bir eğitim projesi ve İzmir’de uygulanan İzmirDeniz projesi son derece örnek bir çalışma. Her bir öğrencim bu proje sayesinde birikim ve donanıma sahip olacak. Alternatif projelerimizle biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

İzlenme: 8011
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894