• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 9 °C
  • Manisa 10 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

Klasik Üretim Yöntemleri Bırakmalı

Klasik Üretim Yöntemleri Bırakmalı
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Konak Rotary Kulübünün “Sosyal ve Ekonomik Gelişmeler ” konulu toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim
“TÜRKİYE, KLASİK ÜRETİM YÖNTEMLERİNİ BIRAKMALI”
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Konak Rotary Kulübünün “Sosyal ve Ekonomik Gelişmeler ” konulu   toplantısına  konuk konuşmacı olarak katılan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş güncel ekonomik konulara ilişkin önemli mesajlar verdi. 
 
İç pazardaki yavaşlama nedeniyle azalan ithalat rakamlarının cari açık üzerinde pozitif bir etki yarattığını ancak son aylarda önemli bir düşüş kaydeden ihracatın da dikkatlerden kaçmaması gerektiğini belirten Uğurtaş; “bu rakamlar iç ve dış pazar dinamikleri nedeniyle oluşmaktadır. Ancak küresel rekabet endeksinde  gerilerde yer alan  Türkiye’nin  klasik üretim yöntemleri ve düşük teknolojili üretim modelini bırakarak yapılacak Ar-Ge çalışmaları neticesinde ileri teknoloji kullanılan, katma değeri yüksek ürünler üreten bir yapıya geçişi sağlaması gereklidir” dedi.
 
Türkiye’nin içinde bulunduğu orta gelir tuzağından çıkışının  ancak üretim ve istihdam yaratmaya odaklanan bir ekonomi modeli ile mümkün olacağını ifade eden İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş; bu modelin anahtarının Ar-Ge ve inovasyon olduğunu vurguladı. ‘Rekabet gücü yüksek, katma değeri fazla, ülkemizi ve şirketlerimizi uluslararası pazarlarda taşıyacak ürünler üretmeliyiz’ diyen Uğurtaş; “Ancak Ar-Ge alanında ülkemiz henüz istenilen düzeyde değildir. Türkiye GSYİH’ sının yüzde 2’sine çıkartmayı hedeflediği Ar-Ge harcamalarında  henüz yarı yoldadır. Ar-Ge çalışmalarına ayrılan paylara baktığımızda Çin, ABD gibi gelişmiş ülkelerde bu oranın  yüzde 2,5 olduğunu görmekteyiz. Sanayi üretimimizde yaşanan bu tıkanıklık nedeniyle imalat sanayimizin GSYİH’mız içindeki payı gerilemektedir. Girişimci ve yatırımcılar ülke sanayisinin içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle gittikçe sanayi üretiminden uzaklaşmaktadır. 
İhracatımızın yapısına baktığımızda ise, yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımız içindeki oranının yüzde 2,5 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Oysa bu oran Çin’de 2000 yılında yüzde 2 iken, 2014 yılında yüzde 50’nin üzerine çıkmıştır. Aynı rekabet düzleminde olduğumuz diğer ülkelerde de bu pay hızla artmaktadır.” diye konuştu. 
 
Türkiye’nin bu kısır döngüyü değiştirebilmesi için sağlıklı bir kaynak ve sermaye envanteri çıkarılmalı diyen Uğurtaş şunları kaydetti: “Güçlü olacağımız, dünya lideri olabileceğimiz alanlar tespit edilmeli, bölgesel farklılıkları ortadan kaldıracak sektörel bölgeler belirlenmeli, Ar-Ge ve inovasyona yönelik bir eğitim yapılanması gerçekleştirilmelidir. Ülkemizde son yıllarda Ar-Ge konusunda farkındalığın arttığı görülmektedir. Devlet de çeşitli teşvik mekanizmaları geliştirmektedir. Ancak teşviklerdeki organizasyon, kontrol ve denetim boşluğu, teşviklerin verildiği alanların tespiti, farklı sektörlere etkisi ve ülkemizin uzun vadeli stratejik hedefleri ile örtüşmesinde  sıkıntılar vardır. 
 
Ayrıca, Ar-Ge çalışmaları için gereken insan kaynağımız  nitelik ve nicelik olarak yetersizdir.  Ar-Ge çalışmaları için mesleki ve teknik eğitimi geliştirme çalışmaları olduğunu görmekte ve memnun olmaktayız, ancak bu  yetmeyecektir. Ülkemizin temel bilimlerde, fen bilimlerinde yaratıcı, üretken bilim insanlarına ihtiyacı vardır. Bu da bu bölümlerde okuyup, en büyük beklentileri formasyon alıp öğretmen olmak olan çocuklarımıza çok daha  geniş bir vizyon sunmakla mümkündür. Bu yapının kurulması için eğitim sistemi içindeki dinamiklerin tekrar ele alınması, Üniversite-Sanayi işbirliği içinde  Ar-Ge yapacak gençlerimizin yetiştirilmesi stratejik planlarımıza dahil edilmesi gerekmektedir.”
 
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, alt yapı ve üst yapı hizmetlerini tamamlamış bir bölge olarak İzmir Atatürk Organize Sanayisi Bölgesi’nin en çok önem verdiği stratejik alanın eğitim olduğunu belirterek, yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Toplantı sonunda Konak Rotary Kulübü Başkanı İlkay Söylemezoğlu Hilmi Uğurtaş’a katılımları ve konuşması için teşekkür ederek,  plaket takdim etti.   
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894