• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 6 °C
  • Manisa 8 °C
  • Balıkesir 6 °C
  • Çanakkale 1 °C

Kooperatifçiler Günü

Kooperatifçiler Günü
ALİAĞA HABER / İzmir’in Aliağa İlçesi’nde 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü kutlandı. Kutlamaya Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, İlçe Emniyet Müdürü Ayhan Saygılı,

DÜNYA KOOPERATİFÇİLER GÜNÜ ALİAĞA DA KUTLANDI

ALİAĞA YAPI KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI KAHRAMAN CENGİZ “ ALİAĞA"DAN KOPUK BİR ALİAĞA OLUŞTURULMAMALI.”

ALİAĞA  HABER /  İzmir"in Aliağa İlçesi"nde 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü kutlandı. Kutlamaya Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, İlçe Emniyet Müdürü Ayhan Saygılı, Belediye Başkan Yardımcıları Münir Nurettin Bayrav, Uğur Eren, AK Parti ve CHP"li Belediye Meclis Üyeleri, Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, Muhtarlar, Aliağa da bulunan kooperatiflerin yöneticileri ve üyeleri katıldı. Aliağa Üç Kent Yapı Kooperatifleri Birliği tarafından düzenlenen sabah kahvaltısında Kooperatifçilik ve Aliağa ile ilgili bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Cengiz kooperatifçilik tarihinin 1863 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu tarafından kurulan memleket sandıklarına kadar gittiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyetinde İlk olarak 1915 yılında Aydın ilinde İncir müstahsilleri kooperatifinin kurulmuştur. Ardından 1930 tarihinde Mersin"in Silifke ilçesinde kurulan ve Atatürk"ünde ortak olduğu tarım kredi kooperatifini 1934 yılında Ankara Bahçelievler"de kurulan bir yapı kooperatifi izlemiştir. O günden bu güne kadar binlerce kooperatif kurulmuştur. Bildiğim kadarıyla şu anda ülkemizde 35000 civarında yapı kooperatifi vardır.” Dedi.

KAHRAMAN CENGİZ “ BÜYÜKŞEHİR PLANLARINDA ALİAĞA"DAN KOPUK BİR ALİAĞA YARATILIYOR.”

Üç Kent Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Kahraman Cengiz İzmir Büyükşehir Belediyesinin Aliağa için yaptığı 1/100000"lik planlarda yerleşim alanları seçiminin Aliağa"dan kopuk bir Aliağa yaratacağını iddia ederek, “ Dünyada üretilmeyen tek şeyin toprak olduğunu biliyoruz. Toprak konusunda Aliağa"nın zengin bir ilçe olmadığını da biliyoruz. İlçemizde bulunan bir no.lu gecekondu önleme alanı dışında konut üretecek stok alanımızın azaldığını da görüyoruz. Çaltılı dere bölgesinde yeni bir konut alanı yaratılıyor. Burası 20-25 bin kişi kapasiteli bir alan. Çaltılı dere ile Aliağa arasında uzun bir mesafe var. Buna ihtiyaç var mı yok mu düşünülmedi. Büyükşehir Belediyesince yeni yapılan yüz binlik imar planın da, Aliağa"dan kopuk bir Aliağa yaratmanın şehircilik anlayışıyla örtüşmediğini düşünüyoruz. Bu konunun tekrardan değerlendirilmesini öneriyoruz.” Dedi.

CENGİZ “ ALİAĞA GÜNEYE DOĞRU BÜYÜMELİ”

Aliağa Kaymakamı ve Belediye Başkanına Aliağa"nın büyüme yönü ile ilgili konuya eğilmeleri ricasında bulunan Kahraman Cengiz, “Kent çekirdeği etrafında büyür. Aliağa"nın fiziki durumu bu büyümenin güneye doğru olması gerektiğini gösteriyor. Güzel hisar taraflarında geniş araziler var.  Bu arazilerin bazılarında tarım yapılıyor, bazıları tarım arazisi olmaktan çıkmış bunlar değerlendirilmelidir ve ileriye dönük alanlar yaratılmalıdır. Aliağa"dan kopuk bir Aliağa konutlaşma ve kentleşme açısından iyi bir durum teşkil etmeyecektir.” Diye konuştu.

KAHRAMAN CENGİZ “ KONUT STOKUNDA TOKİ"NİN DEVREYE GİRMESİ DOĞRUDUR.”

Türkiye de konutlaşma ve konut stoku açısından TOKİ"nin devreye girmesinden rahatsızlık duymadıklarını ve bunun doğru bir uygulama olduğunu söyleyen Kahraman Cengiz “Yerel yönetimler, konut sorununa çözüm aramayı düşündükleri an yerel dinamikleri yani kooperatifleri ve inşaat müteahhitlerini devreye somalıdır. Konut stokunun yenilenmesinde TOKİ"nin devreye sokulması doğrudur. Ama her yerde TOKİ"yi kullanmak yanlıştır kanaatindeyiz. Aliağa da bu zarar getirmiştir.” Dedi.

KAHRAMAN CENGİZ “ ALİAĞA KOOPERATİFLEŞME DE ÖRNEK İLÇEDİR.”

Kooperatifleşme hareketinin bir toplum projesi olduğunu ve projelerin sahiplenilmesi gerektiğini ifade eden Üç Kent Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Kahraman Cengiz, “ Bu projenin uygulanmasında bilinç, kararlılık, samimiyet ve dayanışma şarttır. İkincisi de, şirketlerde olduğu gibi kooperatiflerde de profesyonel yönetim anlayışı esas olmalıdır. Başarılı olmanın ölçüsü bu iki unsurdur. Kooperatifleşme konusunda, Aliağa örnek alınacak bir ilçedir. Aliağa"da onlarca kooperatif kurulmuştur. Kurulan bütün kooperatifler amaçlarına ulaşarak tüzel kişiliklerini sona erdirmişlerdir. Şu anda faaliyette bulunan kooperatifler ise ortaklarının istemleri doğrultusunda canla, başla, uğraş vermektedirler. Şu ana kadar Aliağa da 3000"e yakın konut yapılmıştır. Aliağa da ki kooperatifleşme hareketinin geçmişine baktığımızda,  kooperatif zedeler yoktur, olmaması da gurur kaynağımızdır.” Dedi.

Aliağa"da da kooperatifleşme hareketinin çok eskilere dayandığını sözlerine ekleyen Üç Kent Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Kahraman Cengiz 1960 yılının ikinci yarısından itibaren Tüpraş ve Petkim"in Aliağa"da kurulmaya başlamasından kısa bir süre sonra, konut sorunu gündeme geldiğini belirterek şöyle konuştu; “ Aliağa"da ilk olarak 102 Evler Konut Yapı Kooperatifi kurulmuştur. Ardından yedi kooperatifin katılımıyla Aliağa, Şakran ve Helvacı Konut Yapı Kooperatifleri birliğini kurmuş, Aliağa"daki kooperatiflerde bu birliğin üyesi olmuşlardır. 102 Evler Yapı Kooperatifi"nden sonra kurulan tüm kooperatiflerde ki ortak özellik, hepsinin amaca ulaşmış olmasıdır. Çoğunluğu, emanet usulü yapım yöntemiyle işlerini tamamlamışlardır. Bu uygulamaları ile kooperatifleşme hareketine büyük bir zenginlik kazandırmışlardır.”

“Artık eskisi gibi konut mezarlıkları oluşmamaktadır. Özel bankaların konut kredisi vermeleri nedeniyle kooperatifler istediğimiz seviyeye gelecektir. Artık bundan sonra konut mezarlıkları sözü tarihe karışmış olacaktır düşüncesindeyiz.” Diye konuşan Kahraman Cengiz “Kooperatifleşme hareketinin iktisat biliminden kaynaklandığını görüyoruz. Biliyorsunuz iktisat bilimi, kıt kaynaklarla sınırsız istekleri karşılamaya çalışmaktadır. Kooperatiflerde aynı konumdadır. Kooperatiflere başarılar diliyoruz.” Dedi.

Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik"te kooperatifleşmenin önemine değinerek “Kooperatifçilik denince akla arsa ve konut kooperatifleri gelmektedir ve ülkemizin konut ihtiyacını karşılamada önemli işlevleri vardır. İlçemizde kooperatifler başarılı bir şekilde çalışıyorlar. Kurulduktan kısa bir süre sonra üyelerini ev sahibi yapıyorlar. Bütün kooperatifçilerimizi başarılarından dolayı kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.  Aliağa Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü de kısa bir konuşma yaparak Değirmen dere mevkiinde kooperatifleşmenin yoğun olarak yaşandığını ve o bölgede hastane ve okulların bulunması ile de yaşanılabilecek alanlara kavuştuğunu ifade etti. Hakkı Ülkü bir önerisinin olduğunu söylediği konuşmasında “ Geçmişten beri üzerinde çok durduğum bir konu var. Halkın yararına olabileceğini düşündüğüm jeotermal konusunun gündeme getirilmesi ve Belediye"nin çalışmaları ile o bölgede ısınmanın jeotermal ile sağlanması hedeflerden birisi olmalı. Jeotermal ile orası daha da cazibeli bir yer olacak ve daha da gelişecek.” Dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894