• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 10 °C
  • Manisa 6 °C
  • Balıkesir 4 °C
  • Çanakkale 6 °C

Kötü Haberlere Yolun Başında Önlem Alın

Kötü Haberlere Yolun Başında Önlem Alın
Bebeklerin kordon kanı ve kordon dokusunun saklanması sayesinde ileride karşılaşılabilecek lösemiden doku ve organ hasarlarına kadar pek çok hastalığın çaresini bulmak mümkün.
SAĞLIKTA KÖTÜ HABERLERE YOLUN BAŞINDA ÖNLEM ALIN
 
Bebeklerin kordon kanı ve kordon dokusunun saklanması sayesinde ileride karşılaşılabilecek lösemiden doku ve organ hasarlarına kadar pek çok hastalığın çaresini bulmak mümkün.
 
Anne olmak her kadının hayalidir. Bebek haberi alındığı andan itibaren anne ve baba adayı, onların sevdikleri sağlıklı bir hamilelik ve doğum süreci için hazırlıklara başlar. Elbette tüm hazırlıklar önem taşır hayatta, özellikle sağlıkla ilgili karşılaşılabilecek kötü sürprizlere karşı önlem almak her zaman ilk sırada yer almalıdır. 2002 yılında Ankara'da kurulan ve 2013 yılında Avrupa'nın en büyük kordon kanı bankalarından biri olan FamiCord Group bünyesine katılan Yaşam Bankası bebeğinizin doğumdan hemen sonra alınabilen kordon kanı ve kordon dokusunu saklayarak ileride tedavisi güç pek çok hastalığa çare bulunmasına imkân sağlıyor. 
 
TÜM AİLE İÇİN ÖNEMLİ
Kordon kanı ve kordon dokusu pek çok sebeple saklanabiliyor. Bu sebeplerin başında kan hastalıkları, metabolik hastalıklar, doku ve organ hasarları geliyor. Bunların en bilinenleri lösemi, lenfoma, kemik iliği kanseri ve talasemi olarak öne çıkıyor. 
Dünya’da ve Türkiye'de kök hücre nakli çoğunlukla kemik iliği ile yapılabiliyor. Ancak kemik iliği kök hücreleri ile başarılı bir nakil yapılabilmesi için tam doku uyumlu kemik iliği vericisi bulunması gerekiyor. Genellikle hastaların yüzde 70’inde tam doku uyumu olan kemik iliği bulunamıyor. Kordon kanı kök hücreleri kemik iliğinden farklı olarak kısmi uyum ile nakil yapılabilme olanağı sunuyor. Bundan dolayı bebeğinizin kordon kanı kök hücrelerini sadece kendisi için değil, kardeşleri ve aile fertleri içinde saklarsınız.
 
FARKLI KÖK HÜCRELER VAR
Göbek kordonu, bebeği anne karnında besleyen damarların etrafını saran, onları dış etmenlere karşı koruyan dokudur. Doğum gerçekleştikten sonra işlevi kalmadığı için atılır. Göbek kordonunda kordon kanından farklı kök hücreler bulunuyor. Bu kök hücreler kemik, kas, kıkırdak, yağ, sinir, karaciğer gibi pek çok hücreye dönüşebiliyor. Kordon dokusu kök hücrelerinin bu eşsiz özelliği, onların Tip 1 Diyabet, İşitme Kaybı, Siroz, Felç, Alzheimer, Parkinson, Kemik ve Kıkırdak Hasarı gibi hastalıkların tedavisi için klinik çalışmalarda kullanılmasına olanak sağlıyor. Kordon dokusu kök hücreleri laboratuvar koşullarında, kültür ortamında çoğaltılabiliyor. Bu da ailelere, gerektiğinde yeterli miktarda uygulama ve birden fazla kullanma olanağı sunabiliyor. 
 
SÜRECİ HIZLANDIRIYOR
Bilimsel çalışmalar; kan hastalığı sebebiyle kişiye kök hücre nakli yapılacağı zaman hem kordon kanındaki hem de kordon dokusundaki kök hücrelerin birlikte verilmesinin yeni ve sağlıklı kan hücresi oluşturma sürecini hızlandırıp naklin başarısını artırdığını ortaya koyuyor.
 
Yaşam Bankası FamiCord Group Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Burku, kordon dokusundan daha verimli ve daha çok kök hücre elde etmek için kordon dokusunu doku olarak saklamaktan ziyade, özel yöntemlerle kök hücrelerini ayrıştırarak saklamanın daha avantajlı olduğunu belirtti. Kordon dokusundan kök hücre elde etmenin zor ve meşakkatli bir işlem olduğunu ancak Yaşam Bankası FamiCord Group’un ana amacının aileye en iyi hizmeti sunmak olduğunu da sözlerine ekledi.
 
196 DERECEDEKİ AZOT TANKLARINDA SAKLANIYOR
Bebek dünyaya geldikten sonra ilk olarak göbek kordonu klemplenir ve kordon kanı, içinde pıhtılaşmayı önleyen madde bulunan kan torbasına alınır. Daha sonra yaklaşık 10-15 cm kadar bir kordon dokusu parçası kesilir ve içinde serum fizyolojik, antibiyotik ve antifungal maddeler bulunan ayrı bir kaba konulur. Bu aşamada anneye ya da bebeğe herhangi bir cerrahi işlem yapılmaz. Kordon kanı ve dokusu alım işlemi, bebek ve anneye herhangi bir zarar vermez. Toplanmış olan kan ve doku 48 saat içerisinde laboratuvarda işlenir ve dondurulur. Kordon kanı ve dokusu ayrı ayrı kök hücrelerine ayrıştırılarak saklanır. Özel laboratuvar tetkiklerinden geçirilir ve daha sonra   -196 derecedeki azot tanklarında dondurulmuş halde muhafaza edilir.
 
AVRUPA'DA İLK 3'TE
Yaşam Bankası Şubat 2002 yılında Ankara'da limited şirket olarak kuruldu. Türkiye'de özel sektörde alanında ilk olan şirket, Haziran 2010 da anonim şirkete dönüştü ve kendi laboratuvarına taşındı. Sağlık Bakanlığı'nın 2005 yılında yayınlamış olduğu "Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği" çerçevesinde her yıl düzenli olarak denetlenen şirket İyi Üretim Uygulamaları (GMP) kalite standartlarında verdiği hizmetle öne çıktı. Kaliteli ve başarılı çalışmalarından dolayı yabancı firmaların dikkatini çeken Yaşam Bankası'na PBKM (Polonya Kök Hücre Bankası) tarafından yatırım yapıldı ve 2013 yılında FamiCord Group şemsiyesi altına girdi. 
 
FamiCord Group Avrupa'daki en büyük 2'ikinci kordon kanı bankası olup 20 kadar ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. Polonya başta olmak üzere Macaristan, İspanya, Romanya, Türkiye, İtalya, Letonya, Moldova ve Balkan ülkeleri, şirketin faaliyette olduğu ülkeler arasında. Grup bulunduğu tüm pazarlarda ilk sıralarda yer almakta ve güncel olarak bünyesinde 130.000’in üzerinde kordon kanı saklanmakta.  / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894