ÖZEL SPORCULAR SPOR FEDERASYONU FUTSAL MİLLİ TAKIM OYUNCULARI ALİAĞA"DA
Alternative Camp organizasyonu ile Aliağa"nın Yeni Şakran Beldesi"nde Afacan Gençlik Motel de kampa giren ve 2010 yılında Potekiz"de düzenlenecek İnas Fid Europe Futsal Şampiyonasına katılacak Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) futsal milli takım oyuncuları Aliağa Belediyesi ENKA Spor salonunda antrenmanlarına devam ediyor. 16 Sporcunun 5 Teknik adam yönetiminde günde çift idman ile turnuvaya hazırlanan futsal milli takım oyuncuları 20 Haziran Cumartesi günü saat 16:00"da ENKA spor salonunda Ege Üniversitesi Bergama M.Y.O Aliağa Yerleşkesi Futbol Takımı ile hazırlık maçı oynayacak.
''HAZIRLIK MAÇIMIZA TÜM ALİAĞALILARI BEKLİYORUZ''
Önceki adıyla Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu olan Şubat 2009 tarihinden itibaren adı Özel Sporcular Spor Federasyonu olarak değiştirilen futsal milli takım oyuncuları ilk kamplarını Şakran ve Aliağa"da gerçekleştiriyor. Özel Sporcular Spor Federasyonu Futsal Milli Takımında Türkiye"nin her bölgesinden oyuncular bulunduğu belirten (TÖSSFED) Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Futbol Teknik Kurul Başkanı ve Futsal Milli Takım Antrenörü Samet Öncül 16 Oyuncumuz ile Şakran Afacan Gençlik Motel"de çeşitli eğitim programlarının yanında ayrıca günde 2 kez de ENKA spor salonunda idman yapıyoruz. Gelecek yıl Portekiz"de yapılacak olan futsal turnuvasında ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyoruz. İlk kampımızı burada gerçekleştiriyoruz. Kamp çerçevesinde de Cumartesi günü saat 16:00"da Enka Kapalı Spor Salonunda Ege Üniversitesi Bergama M.Y.O Aliağa Yerleşkesi Futbol Takımı ile bir hazırlık maçı oynayacağız. Tüm Aliağa"lıları maçımıza ve bu özel sporcuları desteklemeye bekliyoruz. Aliağa"nın bu sporcularımızın için ayrı bir yeri mevcut. Çünkü ilk defa burada kamp yapıyoruz dedi.
FUTSAL TEMEL KURALLARI VE OYUN HAKKINDA BAZI BİLGİ
Futsal'ın (salon futbolu) geçmişi 1930 yılına, Uruguay Montevideo"ya kadar uzanıyor. O tarihte Juan Carlos Cariani, YMCA derneklerindeki gençler için futbolun beşer kişilik bir versiyonunu uyarlıyor. Maçlar basketbol sahası boyutlarındaki açık ve kapalı alanlarda oynanıyor. Futsal ismi ise bu oyun için kullanılan uluslar arası bir terim. Kökeni İspanyolca ya da Portekizce"deki FUTbol veya FUTebol ve Fransızca veya İspanyolca"daki SALon veya SALa kelimelerinden geliyor.
Futsal alanının uzunluğu en az 38 en çok 42, genişliği ise en az 18, en fazla 25 metredir. Penaltı noktası kaleye 6 metre, ikinci penaltı noktası ise 10 metre mesafededir. Kaleler 3 metre eninde, 2 metre yüksekliğindedir.Oyun biri kaleci olmak üzere her biri en çok 5 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Yedek oyuncu sayısı en fazla 7'dir. Maç boyunca oyuncu değişikliği yapma hakkı sınırsızdır. Oyundan değiştirilmek suretiyle ayrılmış bir oyuncu oyun alanına başka bir oyuncunun yedeği olarak tekrar girebilir. Kaleci herhangi bir başka oyuncuyla yer değiştirebilir. Maçlar dört hakem tarafından yönetilir. Birinci hakem tam yetkilidir. Oyun alanının taç çizgileri üzerinde karşılıklı görev yapmak üzere ikinci hakem görevlendirilir. İkinci hakem de düdük çalabilir. İkinci hakem hakemin oyunu oyun kurallarına uygun bir biçimde yönetmesi için yardımcı olur.Maç birbirine eşit 20 dakikalık iki devre oynanır. Top oyun dışındayken kronometre durdurulur.Top tavana temas ettiğinde oyun dışında sayılır ve taç kararı verilir. Eğer bir oyuncu 10 kusurlu hareketten birisini yaparsa rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir. 10 ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa, topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın penaltı vuruşu verilir. Takımların her devrede yaptığı ilk 5 faul kaydedilir. 6 ve 6'dan fazla birikmiş faullerde rakip takım oyuncuları baraj kuramaz. Topa vuran oyuncu gol atma amacıyla atışı kullanmalıdır; takım arkadaşına pas veremez. Taç atışı ayakla kullanılır ve bu vuruşla direkt gol yapılamaz. Rakip oyuncular toptan en az 5 metre mesafede olmalıdır.Uzatmalar 5'er dakikalık 2 devre şeklinde oynanır. Eğer uzatma devrelerinde de eşitlik bozulmazsa penaltı noktasından yapılan vuruşlarla maçın sonucu belirlenir.
ALTERNATİVE CAMP NEDİR ?
Alternative Camp, engelliler ve farklı ihtiyaç grupları için spor, eğitim, tatil ve entegrasyon altyapısı oluşturmayı hedefleyen, tamamen gönüllü bir girişimdir. Farklı engel grupları, farklı yaş ve cinsiyetler, farklı kültürler ve diller arasında kurduğu köprü ile grupların sosyal yaşama katılımına katkıda bulunarak, toplumda farkındalık ve bilinç yaratmayı amaçlayan bir model uygulamadır. Mevcut tesislerde gönüllük mantığı içerisinde ve ücretsiz olarak engellilere sağlanan spor, tatil ve eğitim kampları, Alternative Camp projesinin ilk basamağını teşkil etmektedir. Uyguladığı "çalışan sistemler" modeli ve projelerinin sürdürülebilirlik ve kendine yeterlilik özelliğiyle de alternatif bir sivil insiyatiftir. Alternative Camp kar amacı gütmeyen, bağımsız ve gönüllülüğün esas alındığı bir sivil toplum örgütüdür.
Alternative Camp'ın Hedef Kitesi:
Engelliler; Fiziksel ve zihinsel engelli tüm gruplar; omurilik felci, serebral palsi, körlük, sağırlık, muskuler distrofi, ampütasyon, otizm, mental reterdasyon, down sendromu, disleksi, şizofreni, vb. Kronik hastalık grupları; Diyabet, astım, epilepsi, kas ve eklem hastalıkları, genetik hastalıklar. Yoksul ve yoksun gençlik; İlköğretim,lise,üniversite ve çalışan gençlik ile özel ilgiye muhtaç sorunlu gençlik,sokak çocukları ve uyuşturucu ve alkol bağımlısı gençlik grupları ve bireyler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.