• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 6 °C
  • Manisa 5 °C
  • Balıkesir 1 °C
  • Çanakkale 0 °C

Miyomlar Anne Olmaya Engel Değil

Miyomlar Anne Olmaya Engel Değil
Miyomlar, rahimde ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümör olarak adlandırılır.
MİYOMLAR ANNE OLMAYA ENGEL DEĞİL
 
Miyomlar, rahimde ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümör olarak adlandırılır. Halk arasında ur olarak bilinmektedir. Miyomların boyutları 1-15 cm arasında değişebilir. 35-40 yaşlarındaki kadınların %30-40’ında görülmektedir. Miyomlar tedavi edilmediği takdirde zamanla büyüyerek idrar kesesi ile kalın bağırsağa baskıya, gebelikte düşüklere, kanamalara, kısırlığa hatta çok nadirde olsa kansere neden olabilir.
 
Memorial Dicle Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Züat Acar, miyom ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
 
ÖSTROJEN MİYOMLARIN BÜYÜMESİNE NEDEN OLUR
Miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan çalışmalar, östrojenin miyomların büyümesine yol açtığını göstermektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doğal seyrine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin; gebelikte östrojen seviyesi artar, menopozda ise düşer. Bazı ilaçlar da östrojen düzeylerinde değişikliğe neden olmaktadır. Ayrıca çevresel ve genetik faktörlerin bu konuda etkisi olduğu düşünülmektedir. Miyom oluşumuna neden olan faktörler ; 
Siyah ırktan olanlarda,
Hiç doğum yapmayanlarda,
Erken dönemde adet görenlerde,
Düzensiz beslenenlerde,
Aşırı kilolu kişilerde,
Aşırı alkol kullananlarda,
Birinci derece yakınlarında miyom olanlarda,
Yüksek tansiyon şikayeti olanlarda daha sık görülmektedir. 
 
KANSERE YOL AÇABİLİR 
Miyom rastlanan hastalarda kanser gelişme riski çok ender de olsa görülmektedir. Özellikle menopozdan sonra miyomlarda ani büyüme görüldüğünde bu durum kanser şüphesi doğurabilir. Ancak bu olasılık binde beş oranındadır. 
 
35 YAŞ SONRASI DÜZENLİ MUAYENE
Miyomlar genellikle herhangi bir belirti vermez. Muayene sırasında tesadüfen tespit edilir.  Ancak çoğu zaman büyüme ile orantılı yani hastalığın ilerlediği durumlarda, aşırı miktarda adet kanamaları, sık idrara çıkma, karında büyüme ve şişlik, adet dönemlerinde kuyruk sokumunda ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle 35 yaş sonrası her yıl düzenli jinekolojik muayene yaptırılması çok önemlidir. 
 
AMELİYAT ALTIN STANDART
Miyomların kalıcı ve kesin tedavisi ameliyattır. Tedavide kullanılan bazı ilaçlar yumurta üretimini baskılayıp geçici bir süre menopoz etkisi yaratarak miyomların küçülmesini sağlayabilir. Bu uygulama genellikle cerrahi öncesi miyomların küçülmesini sağlamak ve kanamayı azaltmak için kullanılır. Miyomun büyüklüğü, sayısı, bulunduğu yer, hastanın yaşı ve gebelik planlaması ameliyatın şeklini belirler.
 
HASTAYA UYGUN AMELİYAT YÖNTEMİ
Miyomektomi, miyomun rahim duvarından çıkarılması işlemidir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, rahmin korunmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik ya da açık cerrahi ile yapılabilir. Miyom ameliyatları günümüzde artık kapalı olarak yapılabilmektedir. Hastanın karın bölgesine özel aletler ile girilerek açılan birkaç delikten yapılan ameliyatlar, açık cerrahiye göre hastaya ayrıcalıklar sağlar. 
Laparoskopik miyomektomi; 
 
Hastanede yatış süresini kısalır.
Kanama, enfeksiyon ve fıtık riskini azaltır. 
Ortaya çıkacak karın içi yapışıklık riskini en aza indirir.  
Kısa sürede iyileşme sağlar ve daha az ağrıya neden olur
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894