25 Kasım 2024
  • İzmir6°C
  • Manisa3°C
  • Balıkesir0°C
  • Çanakkale0°C

AVM KANUN TASARISI...

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE İZMİR MİLLETVEKİLİ AHMET KENAN TANRIKULU: AVM KANUN TASARISI ESNAF VE SANATKÂRIMIZIN YARASINA MERHEM OLMAYACAK

AVM Kanun Tasarısı...

14 Ocak 2015 Çarşamba 0::4

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE İZMİR MİLLETVEKİLİ AHMET KENAN TANRIKULU: AVM KANUN TASARISI ESNAF VE SANATKÂRIMIZIN YARASINA MERHEM OLMAYACAK
 
Şahner Eser / İzmir - 'TBMM Genel Kurulu’nda Perakende Ticaretin Düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı’nın görüşülmesi sırasında MHP Grubu adına söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, “57’nci Hükümet döneminde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ‘Bakkalın Bakanlığı’ olarak nitelendirilirken, şimdilerde ise sermaye lobilerinin Bakanlığı olarak anılmaktadır” dedi. 
 
 
PİYASADA NAKİT SIKINTISI HAD SAFHADA.
Uzun yıllardan bu yana esnafın beklediği, ancak bu beklentilerin tam olarak karşılanmadığı, yetersiz ve lobi baskılarına maruz kalmış bir tasarıyı görüştüklerini öne süren Tanrıkulu; uzun zamandır piyasada artan bir durgunluğun olduğunu ve her iş kolunda nakit sıkıntısı yaşandığını söyledi. 
 
57’NCİ HÜKÛMET DÖNEMİNDE BAKKALIN BAKANI VARDI, ŞİMDİ LOBİ’NİN BAKANI VAR.
Görüşülen tasarının esnaf, sanatkârın durumuna çare olmayacağını ve  bu durumdan sadece  büyük alışveriş merkezlerinin karlı çıkacağını belirten MHP’li Tanrıkulu, şöyle konuştu:  “12 yıldır süren başarısız ekonomi politikaları nedeniyle 2002 yılından bugüne  ülkemizde ki esnaf sayısında neredeyse yarı yarıya bir azalma oldu ve 1,5 milyon civarında esnafımız kaldı.Esnafa devlet tarafından verilmesi öngörülen hizmetleri yerine getirecek örgütlenmeye ilk defa 57’nci Hükûmet döneminde gidilmiştir. Dönemin -mülga- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde “Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü” yasa ile14 Haziran 2000 tarihinde kurulmuştur. Yine 57’nci Hükûmet döneminde -mülga- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak Alışveriş Merkezleri (AVM) hakkında hazırladığımız tasarı; o dönem seçimlerin erkene alınması nedeniyle yasalaşma imkânı bulamamıştı. TBMM 23’üncü dönemde; 25 Mart 2008 tarihinde esnaf ve sanatkârımızın da desteğini almış ‘Perakende Ticaret, Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar İle Esnaf ve Sanatkârlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Teklifimizi’, 24’üncü dönemde de yenileyerek 5 Temmuz 2011 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunmuştuk. Teklifimiz o tarihlerde gündeme alınıp, desteklenseydi esnafımız 7 yıl önce nefes alabilecekti.”  
 
ESNAF ASUDE BAHAR GÜNLERİ YAŞAMIYOR.
Hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, esnafın mağdur olduğunu iddia eden Ahmet Kenan Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu istatistiklerine göre, 2005 ile 2014'ün ilk 6 ayı arasında toplam 1 milyon 220 binin üzerinde esnaf, konfederasyondan kaydını sildirmiş durumdadır. Bunların başında ise bakkallık, bayilik, lokantacılık, pazarcılık gibi esnaf grupları gelmektedir. Ayrıca maddî durumu iyi olmadığı için kaydını sildiremeyen binlerce esnafımız bulunmaktadır. Esnafımızın ekonomik durumunu gözler önüne seren bir başka gösterge ise protestolu senet sayısıdır. Türkiye genelinde 2014 yılının ilk 11 ayında protesto edilen senet sayısı daha şimdiden 918 bine ulaşmış, tutar olarak ise 7,4 milyar TL’yi aşmıştır. Bu noktada karşılıksız çek sayısı ve tutarındaki artış da dikkat çekmekte, bu bağlamda karşılıksız çek sayısının 2014 yılının ilk 11 ayında 586 bin 398’e yükseldiği, tutarının ise 17,3 milyar TL’ye çıktığı görülmektedir. Türkiye genelinde 2003 yılında 9 milyon 305 bin olan icra dosya sayısı, 2013 yılında 21 milyon 838 bine yükselmiştir.” 
 
ESNAF VE SANATKARA AVM’LERDE YÜKSEK RAYİÇTEN KİRA BEDELİ...
Konuşmasının devamında; “Görüşülmekte olan bu tasarıda; esnaf ve sanatkârlar, diğer tarafında üretici ve tedarikçiler ve bir başka ayağı da AVM'de çalışanlar olmalıydı. Bu kesimlerle ilgili tasarıda; bir iyileştirme görülmemektedir. Özellikle çalışanlar açısından bakıldığında tatil konusu gündeme dâhi getirilmemiştir.” İfadesini kullanan Tanrıkulu,“Tasarıda yer alan rayiç bedel üzerinden esnaf ve sanatkara toplam satış alanının %5’i oranında  yer ayrılması, hem alan olarak küçük bir metrekareye, hem de kira olarak yüksek bir meblağa tekabül edecektir. Bu yüzden hem ayrılacak olan alanının büyüklüğü artırılmalı, hem de buralarda ticaret yapacak esnafa rayiç bedelin altında, bakanlık destekli bir bedel tespiti sağlanmalıdır. Yine tasarıyla geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az binde üçü gibi komik bir alan öngörülmesi bu mesleklere önemin verilmediğinin göstergesidir” diyerek, gündeme getirdiği tüm bu sorunların çözümünün kendi verdikleri yasa teklifinde yer aldığını belirtti. 
 
TIPKI FAİZ LOBİSİNDE OLDUĞU GİBİ YÜZÜNÜ SERMAYE LOBİSİNE DÖNEN AKP... 
Sermaye lobilerine direnerek küçük esnafın gerçek durumuna sahip çıkılması beklendiğini sözlerine ekleyen Tanrıkulu; Milliyetçi Hareket Partisi’nin ekonominin can damarı olan esnaf ve sanatkâr kesiminin sıkıntılarının çözülmesi gerekliliğine inandığını ve Türkiye'nin  kalkınma ve refahının ancak bu sosyal ve ekonomik kesimlerin omuzlarında yükseleceğini vurguladı. 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.