23 Kasım 2024
  • İzmir18°C
  • Manisa12°C
  • Balıkesir7°C
  • Çanakkale7°C

BAHARATA İLGİ ARTIYOR

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ / “Sağlıklı Yaşam” olgusu öne çıktıkça bilinçli tüketicilerin fazla olduğu gelişmiş ülkelerde tuz tüketimi düşüyor, baharat tüketimi artıyor.

Baharata İlgi Artıyor

16 Nisan 2011 Cumartesi 13:45

TUZDAN KAÇANLAR, BAHARATA YÖNELDİ

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ / “Sağlıklı Yaşam” olgusu öne çıktıkça bilinçli tüketicilerin fazla olduğu gelişmiş ülkelerde tuz tüketimi düşüyor, baharat tüketimi artıyor. Özellikle fesleğen, kekik, biberiye gibi baharatların kullanımı son yıllarda yüzde 25-30 oranında yükseldi. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, önümüzdeki yıllarda bu değişimin baharat lehine daha da artmasını beklediklerini söyledi.
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu,  3-6 Nisan 2011 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri"nin Phoenix /Arizona şehrinde Amerikan Baharat Tüccarları Birliği"nin (ASTA) Yıllık Toplantısı ve Genel Kurulu"na katıldı. Türkiye"den ASTA Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Gürel, İzmir"den Defne A.Ş., Ercom Ltd, Kütaş, Safe Spice ile WBT(Antalya), Kadıoğlu Baharat(Mersin) firmaları yetkilileri ile ASTA toplantısına katıldıklarını anlatan Tarakçıoğlu, “ABD"de sağlıklı yaşam konusu oldukça güncel bir konu ve tüketiciler tarafından büyük önem veriliyor. Doktorların sağlıklı yaşam için tuzdan uzak durulması tavsiyesi çok etkili olmuş. 2010 yılında ABD"de tuz tüketimi ciddi oranda düşmüş, buna karşılık baharat tüketimi yüzde 30 seviyesinde artmış, önümüzdeki yıllarda bu değişimin baharat lehine sürmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Toplantılarda Amerika Birleşik Devletleri"nde 16-34 yaş arası genç neslin gurme diyebileceğimiz bir beslenme tarzına yöneldiğinin vurgulandığını anlatan Tarakçıoğlu, ABD"de yemek pişirme tekniklerinin yeniden şekillendiğini, doğal ve lezzetli ürünler olan baharatların yeni yemek pişirme tekniklerinde çok yoğun kullanıldığını kaydetti.

FDA ELEMANLARI FABRİKANIZIN KAPISINI ÇALABİLİR
4 gün süren ASTA toplantısında özellikle gıda güvenliği konusunda çok yoğun görüşmeler olduğuna işaret eden Tarakçıoğlu şöyle konuştu: “Toplantılara katılan ithalatçılar ve ihracatçılar Ocak ayında ABD Başkanı Barak Obama tarafından imzalanarak yürürlüğe giren Gıda Kanunu hakkında bilgi edindiler. Dünya"nın en büyük gıda tüketicilerinden olan ve tüketiminin yüzde 15"ini ıthal eden ABD"nin ithalatta uygulamaya koyduğu yeni kurallar bu ülkeye gıda ihracatı yapan tüm firmalarımızı yakından ilgilendiriyor. FDA"in konumunu eskisinden daha etkin hale getiren yasa FDA elemanlarının ABD"ye ihracat yapan firmaları ziyaret ederek üretimlerinin ABD standartlarına uyup uymadığı denetleme yetkisi veriyor. FDA bu amaçla, 15 bin yeni uzman istihdam edecek bunların 5 bin tanesi Çin"de açılan ofise bağlı çalışacak. İhracatçı firmalarımız önümüzdeki süreçte FDA yetkililerini kapılarında denetim için görürlerse şaşırmasınlar.”

ABD"nin yeni Gıda Kanunu"nun, ithalatçı firmaların tedarikçilerini sıkı denetime tabi tutma yükümlülüğü getirdiğine de işaret eden Tarakçıoğlu, “Son yıllarda gıdaya bağlı yaşanan sağlık sorunlarının artması ve gıda ürünlerinde geri çağırmaların artması Obama Hükümetini sıkı tedbirler almaya zorladı. ASTA Genel Kurulu"nda baharat konusunda üyelerinin yeni sisteme adaptasyonu yönünde çalışmalar yaparak bunları üyeleri ile paylaşmaya başladı. Bu değişime ayak uyduran ihracatçılarımız, büyüyen ABD pazarından daha büyük pay alabilir” diyerek sözlerine son verdi.

FDA (Food and Drug Administration)nedir?
ABD"nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı; gıda, diet eklentileri, ilaç, biolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürosudur. Kısaca, tüketicileri güvenli olmayan ürünlerden korumak amaçlı bir kuruluştur. FDA kısaltmasının açılımı U.S. Food and Drug Administration olup, Türkçe "Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi" olarak ifade edilebilinir. (http://www.fda.gov/)
2003 yılından itibaren yürürlüğe giren ABD Kamu Sağlığı Güvenliği, Bioterörizme Hazırlıklı Olma ve Karşı Koyma Kanununu (kısaca Bioterörizm Kanunu) gereği, 16 Ekim 2003 tarihinden bu yana ABD'ye gönderilecek olan her türlü yiyecek, içecek ve ilaç için FDA onayı almak gereklidir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.