24 Kasım 2024
  • İzmir8°C
  • Manisa6°C
  • Balıkesir2°C
  • Çanakkale3°C

BAKAN YILDIRIM ALİAĞA'DA

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ülke olarak bazı konulanda üretim yapmaktan kaçınmak yerine uluslararası kurallara uygun biçimde bu sektörlerde var olmak istediklerini belirterek, bu anlamda gemi geri dönüşüm sektörünün üzerine düşeni yerine getirdiğini

Bakan Yıldırım Aliağa'da

21 Kasım 2009 Cumartesi 13:19

 

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM GEMİSANDER"İ ZİYARET ETTİ  

 

YILDIRIM, “GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ ÇEVRE YATIRIMLARI İLE ÖNCÜLÜK EDİYOR

 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ülke olarak bazı konulanda üretim yapmaktan kaçınmak yerine uluslararası kurallara uygun biçimde bu sektörlerde var olmak istediklerini belirterek, bu anlamda gemi geri dönüşüm sektörünün üzerine düşeni yerine getirdiğini söyledi.

     İzmir programı kapsamında Aliağa ilçesindeki gemi geri dönüşüm tesislerinin bulunduğu bölgeye gelerek Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği genel merkezinde bölge sanayicilerinden brifing alan Bakan Yıldırım, Kyoto anlaşmasıyla birlikte ülkelerin, atmosfere saldıkları gazlar konusunda taahhüt altına girdiğini, diğer alanlarda da çevreyi olumsuz etkileyebilecek faaliyetlere ciddi kısıtlamalar getirildiğine işaret etti.

     Türkiye'de de bu konuda yasal düzenlemelerin arka arkaya yürürlüğe girdiğini, bu konuda gemi geri dönüşüm sanayisinin gösterdiği uyumla öncülük eder pozisyonda olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

     ''Amacımız bir yandan istihdam alanları oluştururken, bir yandan da insan sağlığı başta olmak üzere çevreye olabildiğince en az olumsuz katkı sağlayacak çalışmayı başarmaktır. Derneği tebrik ediyorum. Bu konudaki duyarlılığın kendilerinden gelmiş olması küresel tehdidi görmüş olmaları büyük bir kazanımdır. İlk zamanlarda da bu tesise gelmiştim. Geçen gün havadan izleme imkanım oldu. Muazzam bir fark olduğunu gördüm. Bugün de yapılan çalışmaları kapsamlı şekilde anlatıldı.

     Ülke olarak amacımız bazı şeyleri yapmaktan vazgeçmek değil. Her şeyi yapacağız ama gerek ulusal, gerek uluslararası kurallara tam uyum içinde yapacağız. Bu anlamda gemi geri dönüşüm sektörü hakikaten üzerine düşen görevi yapmıştır. İşsizliğin had safhada olduğu günümüzde böyle bir sektörü ayakta tutmak, istihdam oluşturmak, sanayimize hammadde sağlamak fevkalade önemli. Bu sektör sessiz sedasız çalışıyor. Ağır bir iştir, getirisi fevkalade düşük ve uzun vadeli olan emek yoğun bir iştir.''

     Bakan Yıldırım, gemi geri dönüşüm sektörünün krizde canlanan bir sektör olduğunu da belirterek, deniz ulaşım trafiğinin düşmesi nedeniyle armatörlerin filo yenileme yatırımlarına girdiğini, bunun bir sonucu olarak bölgede 2003-07 arası 145 bin ton olan sökümün, bu yıl 260 bin ton seviyesine çıktığını ifade etti.

     Burada Aliağa Menderes raylı sistem hattıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: ''Aliağa'dan Menderes'e kadar devam eden çift hatlı yolcu ve yük taşımacılığı yapacak 80 kilometrelik bir hat, belediyeyle birlikte DDY'nin işleteceği bir projedir. DDY bu projeyle ilgili ortaklık olarak tüm vecibelerini yerine getirmiştir, hazırdır. Belediye tarafında eksik işler var, maalesef 1 yıl bir gecikme var. Bu hat 2010 içerisinde başlangıçta Körfezin güney daha sonra Kuzey kesimi olmak üzere hizmete girecek. Bunda kararlıyız. Daha fazla gecikmesine rıza gösteremeyiz.

     Aliağa'da hattın bittiği yerden tüm limanlara bağlantı yapacak bir ring hattımız var. O hattın da altyapı çalışmasını büyük oranda tamamladık. Ancak buradaki nihai yapılaşmanın netleşmesini görmek istiyoruz. Onu gördükten sonra liman bağlantılarını buna göre yapacağız. Çok kısa sürede yapılacak bir şey.''

     Bir gazetecinin, ''Projenin 2010'a yetişmesi için bir yaptırım mı uygulayacaksınız?'' sorusuna ise Bakan Yıldırım, ''Yapılamayan yerler varsa, içinden çıkamadığı bir konu varsa onu takip ediyoruz, müdahale edip halledeceğiz. Yaptırım diye bir şey yok. Ortaklığın devamı peki demekle olur. Ortaklığı bozmak kolay da yürütmek marifettir. O sorumluluk da bize düşer'' dedi.

     Toplantıda bölgenin Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, Bakan Yıldırım'a yaptığı sunumda, bu yıl Kasım ayına kadar 107 gemiden 260 bin ton hurda ürettiklerini, bölgede toplam 8 bin kişinin çalıştığını belirterek, bölgede iş güvenliği ve çevre konusunda yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.

     Konuşma sonrası dernek binası önünden işçilere de seslenen Bakan Yıldırım, gemi geri dönüşüm işinin zorluklarına dikkati çekerek burada verilen mücadeleyi kutsal olarak nitelediğini belirtti.

     Bakan Yıldırım daha sonra bir gemi söküm tesisine geçerek çalışmaları inceledi. Bakan Yıldırım daha sonra Petkim Limanı'na giderek, Socar-Turcas Üst Düzey Yöneticisi Kenan Yavuz'dan bilgi aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.