25 Kasım 2024
  • İzmir5°C
  • Manisa2°C
  • Balıkesir-1°C
  • Çanakkale0°C

BAZI TURİZMCİLER EMEK HIRSIZI MI?

Özellikle Ege ve Akdeniz’de, lüks otel ve sitelerin artmasının da etkisiyle Ülkemize gelen turist sayısında da artış olmakta. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri

Bazı Turizmciler Emek Hırsızı mı?

15 Ocak 2015 Perşembe 09:32

TURİZM ÇALIŞANLARININ TAZMİNATLARI, İŞVERENLERİN CEBİNE KALIYOR
 
Özellikle Ege ve Akdeniz’de, lüks otel ve sitelerin artmasının da etkisiyle Ülkemize gelen turist sayısında da artış olmakta. Bu artış turizm gelirleri açısından çok iç açıcı olsa da, bu sektörde çalışanlar açısından durum aynı değil. Turizm sektöründe halen yaklaşık 1.3 milyon kişi çalışmakta. Günlük çalışma süresinin 16-18 saati bulması, bu saatlere dair fazla mesai ücretlerinin alınamaması, sezonluk çalışma nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanılamaması, hatta bazı beldelerde çalışanlara sigorta bile yapılmıyor olması, sektör çalışanlarının önemli sorunları arasında. Çok sayıda turizm işçisinin vekilliğini yapan Avukat Necip ŞENEL’den, turizm alanında yaşanan hukuksuz işten çıkarmalar, düşük ücret politikaları ve diğer sorunlarla ilgili bilgi aldık.
 
Özellikle Ege ve Akdeniz’de lüks otel ve sitelerin artmasının da etkisiyle Ülkemize gelen turist sayısı da artıyor. Bu artış turizm gelirleri açısından çok olumlu bir gelişme, ancak sektörde çalışanlar bu olumlu gelişmenin yansımalarını yaşayamıyor. Turizm sektöründe halen yaklaşık 1.3 milyon kişi çalışmakta. Sektördeki çalışma şartlarının çok ağır olmasına ve alınan ücretin genellikle asgari ücret seviyesinde kalmasına rağmen, özellikle sahil beldelerindeki işsizlik sebebiyle, çalışanlar bu düşük ücretleri kabul etmek zorunda kalıyor. Günlük çalışma süresinin 16-18 saati bulması, bu saatlere dair fazla mesai ücretlerinin alınamaması, sezonluk çalışma nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanılamaması, hatta bazı beldelerde çalışanlara sigorta bile yapılmıyor olması temel sorunlar arasında.
 
Çalışanların toplu halde dava açmaları gerekiyor
Milas ve Bodrum’da birçok turizm işçisinin vekilliğini yapan Şenel Hukuk Bürosu’ndan Avukat Necip ŞENEL, özellikle Bodrum-Milas Bölgesinde, mülk sahiplerinin çoğu yabancı olan sitelerde her yönetim olduğunda birçok çalışanın hukuksuz şekilde işten çıkarılmakta olduğunu ifade etti. Hak arama yolunun genellikle pahalı olmasından dolayı, işçilerin hukuki yollara başvurmasının önünün tıkanmakta olduğunu, bu durumun işverenlerce işçi aleyhine kullanılmakta olduğunu söyleyen ŞENEL, “Turizm sektöründe sendikal yapılanmaların yok denecek kadar az olması da mağduriyetleri daha da artırmakta. Devletin, sektörü düzenleme çabalarının yanında, bireylerin de hukuki yollara başvurması gerekiyor. Aksi halde sektördeki mağduriyetlerin önüne geçilmesi çok zor” diye konuştu. Necip ŞENEL ayrıca, toplu halde açılacak davalarla, işçileri sömüren işverenlerin yılacağını ve iş hukuku kurallarına uymak durumunda kalacaklarını da sözlerine ekledi.
 
Çalışanların alacakları, işverenlerin cebine kalıyor
Şenel Hukuk Bürosu’nda İş hukuku davalarıyla ilgilenen ve konu hakkında bir de makale hazırlayan Lale AZEROĞLU, sektörde 16-18 saat mesainin normal mesai süresi olarak algılandığını ve işçilerin bu fazla mesaiye dair haklarına kavuşmalarının işverenlerce engellendiğini belirtti. Lale AZEROĞLU, “İşçilerimiz çoğu durumda ya haklarını bilmiyor ya da haklarını aramaktan korkuyorlar, bu sebeple binlerce liralık alacakları işverenlerin cebine kalıyor” dedi. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri      
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.