25 Kasım 2024
  • İzmir9°C
  • Manisa9°C
  • Balıkesir6°C
  • Çanakkale9°C

BİTKİ SAĞLIĞI, BİYOÇEŞİTLİLİĞİN VE EKOSİSTEMİN KORUNMASI AÇISINDAN KÜRESEL ÖNEM TAŞIYOR

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen “Bitki Koruma Ürünleri Sektöründeki Gelişmeler” başlıklı panelin açılışında konuşan Rektör Budak, “Bitki sağlığı, yalnızca sürdürülebilir tarım anlayışı için değil; biyoçeşitliliğin ve ekosistemin ko

Bitki Sağlığı, Biyoçeşitliliğin ve Ekosistemin Korunması Açısından Küresel Önem Taşıyor

28 Aralık 2020 Pazartesi 13:08

Rektör Budak, “Bitki Sağlığı, Biyoçeşitliliğin ve Ekosistemin Korunması Açısından Küresel Önem Taşıyor”

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen “Bitki Koruma Ürünleri Sektöründeki Gelişmeler” başlıklı panelin açılışında konuşan Rektör Budak, “Bitki sağlığı, yalnızca sürdürülebilir tarım anlayışı için değil; biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunması açısından küresel önem taşıyor” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından  “2020 Uluslararası Dünya Bitki Sağlığı Yılı” kapsamında “Bitki Koruma Ürünleri Sektöründeki Gelişmeler” başlıklı çevrimiçi panel gerçekleştirildi.  Panelin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Biyolojik çeşitliliğin en önemli kaynağı olan bitkiler, yaşamın sürdürülebilirliğinde hayati bir öneme sahiptir. Soluduğumuz oksijenden, tükettiğimiz gıdaya kadar yararlandığımız bitkisel ürünler, yeryüzündeki hayatın merkezini oluşturuyor. Dolayısıyla bitki sağlığı dediğimiz zaman çok daha geniş çaplı bir olguya işaret etmiş oluyoruz. Bitki sağlığı, yalnızca sürdürülebilir tarım anlayışı için değil; biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunması açısından da küresel önem taşıyor. Ayrıca, gıda güvenliği, sağlıklı ve sürdürülebilir bir doğal çevre, açlığın önlenmesi, yoksulluğun azaltılması ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi gibi pek çok başlıkla mücadelede bitki sağlığının önemli bir rolü olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Dünya genelinde bitkisel ürünlerin yaklaşık yüzde 35’inin bitki zararlıları ve hastalıklardan kaybedildiğini ifade eden Rektör Budak, “Bu problem, son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkileriyle daha da şiddetlenmiş durumda. Küresel ticaretin hızı ve boyutu, bitki sağlığını etkileyen zararlı organizmaların da daha geniş bir alana yayılmasına neden oluyor. Hızla artan dünya nüfusu, gıda talebinde rekor bir artışa neden olarak kaynaklarımızın hızla tükenmesine ve verimsizleşmesine neden oluyor. Bitki sağlığını tehdit eden tüm bu unsurlarla mücadelenin temeli de yine bitki sağlığına dayanıyor. Sağlıklı bir bitki ekosistemi; biyolojik çeşitliliği besleyecek, sürdürülebilir toprak ve tarım anlayışını destekleyecek, artan gıda talebine yanıt üretebilecek potansiyeli taşımaktadır. İşleyişin bu şekilde sürdürülebilmesi için de sektörün tüm paydaşlarına önemli sorumluluklar düşüyor” diye konuştu.

Bitki Sağlığına Yönelik Yeni Yaklaşımlar Ele Alındı
Bitki sağlığını korumada çiftçilerin en çok bitki koruma ürünlerini tercih edilmesi yönteminin kullanıldığı belirten Prof. Dr. Budak, “Bitki sağlığını korumak için pek çok uygulama olsa da, çiftçilerimiz tarafından en çok tercih edilen yöntemlerin başında bitki koruma ürünleri geliyor. Bu panelde, sektörün değerli temsilcilerinden bitki koruma ürünlerindeki son gelişmeleri dinleyeceğiz. Gerçekleştirilecek bilgi paylaşımlarının, bitki sağlığına yönelik yeni yaklaşımların oluşmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Özellikle biyoçeşitliliğin azalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu günümüzde böyle bir konu etrafında bir araya gelmek oldukça kıymetli. Panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyor; tüm katılımcılara verimli bir panel diliyorum” dedi. 

Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu’nun üstlendiği panelde alanında uzman pek çok konuşmacı yer aldı. Sumi Agro Turkey Teknik Müdürü Dr. Türkan Koçlu, “Feromonlar” , ADAMA Turkey Teknik Müdürü Dr. Memet Kaya “Formülasyon Teknolojisindeki Gelişmeler” sunumu ile dinleyenleri bilgilendirdi. BASF Teknik Müdürü Dr. Zafer Uçkan, “G8’de Son Yıllarda Ruhsatlandırılan Aktifler”  konusunda bilgiler verirken Bioglobal Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Özgür Ateş, “Yeni Ruhsatlandırılan Biyopreparatlar” sunumu ile biyolojik mücadelede kullanılan biyopreparatlar hakkında bilgi verdi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.