25 Kasım 2024
  • İzmir11°C
  • Manisa9°C
  • Balıkesir9°C
  • Çanakkale11°C

BOTOKSU ŞİMDİ YAPTIR,YAZIN TERLEME

Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Aşırı terleme hem sosyal hayatta hem de iş hayatında pek çok soruna yol açabiliyor. Terleme sorunu yaşayanlar için mevsim fark etmese de yazın sıcakların etkisiyl

botoksu şimdi yaptır,yazın terleme

12 Mart 2014 Çarşamba 23:08

BOTOKSU ŞİMDİ YAPTIRIN YAZI TERLEMEDEN ATLATIN
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi  
Aşırı terleme hem sosyal hayatta hem de iş hayatında pek çok soruna yol açabiliyor. Terleme sorunu yaşayanlar için mevsim fark etmese de yazın sıcakların etkisiyle sorun maalesef daha da büyüyor. Aşırı terlemenin kişinin hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gonca Gökdemir “Terleme vücutta kötü bir koku oluşmasına neden olur. Tüm bu sorunlar kişinin sosyal hayatını ve özel hayatını olumsuz etkiler. Sosyal hayattan uzaklaşır, karşı cinsle iletişimden kaçınır. Hatta mesleğini bile yapamaz hale gelebilir. Yazın rahat etmek için botoks tedavisini şimdi yaptırmak büyük çok önemli” diyor. Prof. Dr. Gonca Gökdemir aşırı terlemenin tedavi yollarını anlattı…
 
TERLEME NEDEN OLUR?
Terleme doğal bir olaydır. Herkes terler. Terleme vücut ısımızı normalde tutmak için gereklidir. Örneğin sıcak havalarda ya da stres ve utanma gibi psikolojik faktörlere bağlı, ateşli hastalıklarda vücut ısımız artar. Beynimiz bu artan vücut ısısını normale getirmek için bazı sinyaller göndererek ter bezlerinin çalışmasına yol açar. Bu durum vücut ısısında azalmaya neden olur ve böylece doğal denge sağlanır. 
 
NE ZAMAN AŞIRI TERLEME OLARAK TANIMLANIR?
Terleme bazı durumlarda normalden daha fazla olur ve kişinin hayatını olumsuz etkiler. Terleme kişinin kıyafetlerinde bozulmaya yol açar. Vücutta kötü bir koku oluşmasına neden olur. Tüm bu sorunlar kişinin sosyal hayatını ve özel hayatını etkiler. İşte bu durumda aşırı terlemeden bahsedebiliriz. Örneğin avuç içi terlemelerinde kişi eliyle herhangi bir şey tutamaz, kimseyle tokalaşamaz, sürekli elerini saklama ihtiyacı duyar. 
 
AŞIRI TERLEMENİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Terleme iki şekilde ortaya çıkar. Birincil (esansiyel) terleme; psikolojik faktörler, stres,  utanma, heyecan gibi duygusal değişikliklerde oluşan aşırı terleme durumu. Diğeri İkincil (sekonder) terleme; altta yatan bazı hastalıklar (tiroid hastalıkları, menopoz dönemi, yüksek tansiyon, nörolojik bazı hst..), ilaçlar, alkol, kafein gibi maddelere bağlı ortaya çıkan aşırı terleme durumu. Biz burada herhangi bir hastalığa bağlı olmayan aşırı terleme rahatsızlığından bahsediyoruz.
 
AŞIRI TERLEME BAZI CİLT HASTALIKLARINA NEDEN OLUR MU?
Aşırı terlemenin olduğu alanlarda mantar hastalıkları görülebilir. Mantar etkenleri nemli ortamları severler. Cildin bu bölgelerinde kötü kokulu mantar infeksiyonlarına neden olabilirler.
Bazı bakteriler terli ortamlarda daha fazla ürerler ve bu durumda bakteriyel infeksiyon oluşuma neden olabilirler. Bu durumda bazen akıntılı ve kötü kokulu, hatta terin renklenmesine yol açan problemler oluşturabilirler.
Aşırı terleme terin ciltte oluşturduğu tahrişe bağlı ekzemalara da neden olmaktadır. Ekzemalar ciltte kızarıklık ve bazen pullanma şeklinde ortaya çıkar, çok kaşıntılı olabilir, kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir.
 
AŞIRI TERLEMENİN DAHA SIK GÖRÜLDÜĞÜ YAŞ ARALIĞI VAR MIDIR? 
Aşırı terleme en çok 18-25 yaş arasında görülmektedir. Yapılan çalışmalarda aşırı terleme toplumda %5 oranında görüldüğü saptanmıştır. Aşırı terleme sorunu artan yaşla birlikte azalabilir. Ancak ileri yaşlarda da aşırı terleme sorunu görülebilir. 
 
AŞIRI TERLEME VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?
Normal koşullarda cildimizde her yer terlemektedir. Ancak aşırı terleme olarak tabir edilen durumlarda özellikle en çok yüz, koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanlarında görülür. Bu bölgeler ter bezlerinin en yoğun olduğu bölgelerdir. Beyinden gelen sinyallere daha duyarlıdırlar. 
 
AŞIRI TERLEME NASIL TEDAVİ EDİLİR? 
Aşırı terleme tedavisinde ilk tercih edilecek yöntem terlemeyi önleyici krem, deodorant ve solüsyonların kullanımı olmalıdır. Ancak bu yöntemlerin sürekli ve uzun süreli kullanımı gereklidir ve etkileri çoğu zaman yetersizdir. 
Aşırı terleme tedavisinde iyontoforez yöntemi kullanılabilir. Elektrik akımı yoluyla terlemeyi önleyen bir metoddur. Özel bir cihaz ile iyontoforez uygulanmaktadır. Ancak koltukaltı terlemelerinde uygulanamaz.
 Aşırı terleme tedavisinde en etkin tedavilerden biri botoks injeksiyonlarıdır. Özellikle yüz, koltukaltı ve avuç içi bölgelerinde tek seans ile terleme tamamen kaybolur. Botoksun etkisi 6-8 ay kadar sürmektedir. Botoks işlemi 15 dakikada uygulanmaktadır, herhangi bir anestezi gerektirmez. Tedavinin yan etkisi yoktur. Botoks işlemi yapıldıktan sonra 4-7 gün içinde terlemede yavaşlama olur. İşlemden on gün sonra terleme tamamen azalır. Hasta için oldukça konforlu bir işlemdir. 
Aşırı terleme tedavisinde cerrahi operasyonlar da uygulanmaktadır. Terleme bölgesindeki ter bezlerinin çıkarılması ya da terlemeye neden olan sinirlerin bloke edilmesi yoluyla terleme tedavi edilir. 
 
BOTOKS YA DA AMELİYAT İLE TERLEMEYİ KESMENİN YAN ETKİLERİ VAR MI?
Aşırı terleme tedavisinde uygulanan botoks injeksiyonlarının herhangi bir yan etkisi yoktur. Botoks uygulamalarında sadece koltukaltı, avuçiçi ve ayak tabanı gibi bölgelerde terleme azaltılır. Bu bölgelerdeki terlemenin azalması herhangi bir sağlık sorununa neden olmamaktadır. 
 Ancak cerrahi yöntemler sonrasında cerrahinin uygulandığı bölge dışındaki bir bölgede aşırı terleme (kompansatuar terleme) önemli bir yan etkidir ve kalıcıdır. 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.