25 Kasım 2024
  • İzmir10°C
  • Manisa11°C
  • Balıkesir8°C
  • Çanakkale10°C

DENİZCİLİK VE KABOTAJ KUTLAMASI

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Aliağa’da da kutlandı. 87.ci yıl dönümü kutlanan bayram çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk bırakılarak törenler başladı. Atatürk Anıt

Denizcilik ve kabotaj Kutlaması

01 Temmuz 2013 Pazartesi 17:12

ALİAĞA’DA DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Aliağa’da da kutlandı. 87.ci yıl dönümü kutlanan bayram çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk bırakılarak törenler başladı. Atatürk Anıtına çelenk koyulmasının ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Törene katılanlar daha sonra deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bırakıldı.

Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığıyla ticaret haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu'nun kabul edilişinin 87’nci yılını kutladıklarını söyleyen Aliağa Liman Başkanı Levent Köleteli Türk deniz ticaret filosunun, dünyada yabancı limanlar arasında geniş kapsamlı taşıma kapasitesine eriştiğini belirterek “Türkiye, dünyada gemi inşasında söz sahibi ülke konumuna gelmiştir. 10 yıl önce 37 olan tersane sayısı 71'e yükselmiş, 52 tersanenin yapımı ise sürmektedir. Daha birkaç yıl önce ülke olarak çok gerilerde olduğumuz bu sektörde şimdi ilk 6'da olmamızın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Başlatılan eğitim ve denetim seferberliği ile hayal bile edilemeyen başarılar gerçekleştiğini kaydeden Köleteli “Türk bayraklı gemilerin 'kara liste'den 'beyaz liste'ye geçmesi sağlanmıştır. Tersane kapasitemiz 10 yılda 5,5 kat büyümüş ve bu süre zarfında 13 milyar dolarlık gemi ihraç edilmiştir. Ülkemiz bir yandan denizcilikle ilgili uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmaya başlarken, bir yandan da bu örgütlerin yönetiminde söz sahibi ülke haline gelmiştir. Bütün bu çalışmalar ve deniz taşımacılığında ÖTV'siz yakıt uygulaması neticesinde özellikle kabotaj hatlarındaki yolcu taşımacılığında 6 kata yakın artış yaşanmış, 10 yıl önce 14 bin kişinin çalıştığı sektör 24 bin kişiyi istihdam eder hale gelmiştir. Köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun uluslararası alanda rekabet gücünün yükseltilmesi, global rekabet ortamında gücümüzü ve ekonomik etkinliğimizi artıracaktır” dedi.

Başkanlık yetki sahası içinde 13 Adet muhtelif nitelikte Kıyı Tesislerine yönelik yönelik ayda ortalama 450 gemi hareketi gerçekleştiğini ifade eden Aliağa Liman Başkanı Levent Köleteli “Buna paralel olarak, bölgemizdeki yük hareketleri de oldukça yüksek seyretmekte ve yapılan elleçleme faaliyetleri, tonaj olarak ülkemiz genelinde yapılmakta olan elleçleme miktarının yaklaşık olarak %10,43’ünü oluşturmaktadır. Gemi Söküm faaliyetleri ise son yıllarda önemli ölçüde gelişmiştir. 2009 yılı içerisinde 127 gemi (297.811 LTE), 2010 yılında 241 ( 427.000 LTE), 2011 yılında 338 gemi (652.562 LTE), 2012 yılında ise 282 gemi (927.000 LTE) söküm için bölgemize gelmiştir.
Son yıllarda bölgemizdeki limanların yapmış oldukları yeni yatırımlarla Konteyner Limancılığında da dikkat çekici bir gelişim yaşanmakta olup, bu sürecin artarak devam edeceği beklenmektedir. Yine Nemrut Koyu 2.Kısım Bölgesinde yapım izni almış ve faaliyete geçmesi muhtemel liman projeleri olduğu gibi, Çandarlı’da bir konteyner liman projesi ile Çaltılıdere’de bir yat inşa projesi de bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Her yıl Denizcilik ve kabotaj bayramında düzenlenen motor, yüzme, yağlı direk gibi yarışların bu yıl programda yer almaması ile ilgili bilgilendirme yapan Aliağa Liman başkanı Levent Köleteli “ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ruhsatlı gemisini avcılıktan çıkaranlara vereceği teşvikler kapsamında 12m üzerindeki tekneler sökülmek üzere makine kimya gemi söküm tesislerine geliyorlar. Makine Kimya orada tekneleri teslim alıyor işlemlerini de biz yapıyoruz. Bu tekneler gelemeden önce balıkçı barınağına gelip bize işlemlerini yaptırıyorlar. Dolayısıyla yarışmaların yapılacağı yerde fiziki imkan açısından zorluklar oluşacağını dikkate alarak sadece bu sene için yarışları iptal ettik. Buranın dışında yarışmaları yapabileceğimiz korunaklı bir yer yok. Emniyetli olmayacağını öngördüğümüz için yarışmaları bu sene iptal ettik” dedi.

 Törenler çerçevesinde akşam Tüpraş tesislerinde davetlilere kokteyl düzenlendi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.