26 Kasım 2024
  • İzmir6°C
  • Manisa8°C
  • Balıkesir6°C
  • Çanakkale1°C

DÖKÜMCÜLER ALİAĞA'YA GELİYOR

ALİAĞA VİDEO HABER – İzmir’in Aliağa İlçesi Güzelhisar Köyü Elbirdi Mevkii’nde kurulması düşünülen Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (DİOSB) için hali hazır harita çalışmaları başlatıldı.

Dökümcüler Aliağa'ya Geliyor

29 Ocak 2010 Cuma 18:55

DÖKÜMCÜLERİN ALİAĞA"YA GELMESİ İÇİN HER YOL AÇILDI

DÖKÜMCÜLER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İÇİN HARİTA ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI.

DÖKÜMCÜLER GÜZELHİSAR OVASI ELBİRDİ MEVKİİNDE ISRARLI

ALİAĞA VİDEO HABER – İzmir"in Aliağa İlçesi Güzelhisar Köyü Elbirdi Mevkii"nde kurulması düşünülen Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (DİOSB) için hali hazır harita çalışmaları başlatıldı. 2005 yılından itibaren gündemde olan ve aradan geçen zaman içerisinde sıkça tartışılan konuda gelinen noktayı değerlendiren İzmir İl Genel Meclisi Üyesi Tarık Uslu Dökümcülerin bölgede ısrarını sürdürdüklerini belirterek önceleri olumsuz görüş bildiren kurumların şimdi olumlu görüş verdiklerini söyledi. Güzelhisar Ovası"nın Elbirdi mevkiinde 365 hektar alan üzerine kurulması düşünülen yerin verimli tarım arazisi olduğunu, bölgede 2 ila 70 yaş arası 60 Bin zeytin ağacının bulunduğunu ve tarım ve hayvancılık yapıldığını ifade eden Tarık Uslu dökümcülerin ısrarlarını anlamadıklarını ve bunun altında yatan gerçeği öğrenmek istediklerini söyledi. Güzelhisar Köyü Muhtarı Mustafa Erdeniz ve köylüler ile tepkilerini dile getiren Uslu “ Önce kurulamaz raporu veren kurumlar ne değişti de şimdi kurulabilir görüşü veriyor.” Dedi.

TARIK USLU “ 2007 YILINDA OLUMSUZ RAPORLAR VERİLDİ.”

CHP İl Genel Meclis Üyesi Tarık Uslu Türkiye"yi sevdiklerini ve taşına toprağına sahip çıktıklarını ifade ederek 2005 yılında ilk girişimlerin başladığını ve 2007 yılında da Devletin gündemine gelen Güzelhisar Köyü Elbirdi Mevkiinde kurulmak istenen Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (DİOSB) için “ İzmir de bulunan dökümcülere yer arayışı noktasında burası gündeme geldi. 2007 yılında çeşitli kurumlardan görüş istendi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü tarafından Aliağa Belediyesi"nden görüş istendi. Aliağa Belediyesi de 365 hektar büyüklüğündeki seçilen alan için gerek konum ve gerekse tarımsal nitelikte olması, Güzelhisar deresinin taşma sınırında bulunması nedeniyle 12 Haziran 2007 tarihinde olumsuz rapor verdi.  Bu yazılar neticesinde Genel Müdürlük Yer Seçme Komisyonu kararını verdi. Kararda bölgede tarım ve hayvancılık yapıldığı, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ( ALOSBİ ) nin 2 km yakınında olması nedeni ile sanayi yapılanmasının ALOSBİ de olmasının uygun olacağı ve bölgede 60 binin üzerinde yetişimi ve yeni dikilmiş zeytin ağacının bulunduğu, 3 tavuk çiftliği, 15-20 adet küçük ve büyük baş hayvan çiftliklerinin olduğu, DSİ" nin kapalı devre sulama sistemi projesinin bulunduğunu gerekçe göstermiştir. 2 Ağustos 2007 tarihinde 365 hektarlık alanın uygun görülmediği ve çalışmalaın sonlandırıldığı bir yazı ile bildirilmiştir.” Dedi.

USLU “ 2 YILDA NE DEĞİŞTİ DE AYNI KURUMLAR OLUR RAPORU VERDİ”

Kararın Dökümcüleri tatmin etmediğini ve onların ısrarını durdurmadığını dile getiren Tarık Uslu çalışmalar sonlandırıldı kararına rağmen 2008 de tekrar gerekli birimlerden görüş istendiğini belirterek “ 27 Haziran 2008 de Aliağa Belediyesi tam bir sene sonra DİOSB kurulması düşünülen yere Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, MTA, İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların uygun görüş verdiklerini belirterek uygundur raporu verdi. Şimdi soruyorum 2 yılda ne değişti de aynı kurumlar şimdi olur raporu veriyor. Bunun altında yatan gerçek nedir. Yatırımların önünü kesmeye niyetimiz yok ama verimli bir ovanın ortasına böylesi bir sanayi bölgesi yapılamaz. Bu bölgede Aliağa"nın içme suyunu karşılayan 27 adet sondaj kuyusu vardır. Sunduğumuz gerekçelere bakarak diyorum ki bu işin her zaman karşısında olacağız.” Diye konuştu.

DÖKÜMCÜLER KENDİLERİNE HAS YER İSTİYOR

Aliağa"nın Liman Kenti olduğunu ve böylesi bir yatırımın Aliağa ya kazandırılmasının karşısında da olmadıklarını sözlerine ekleyen Tarık Uslu şöyle konuştu; “ Düşünülen yerin 2 km ötesinde  ALOSBİ varken ya da Aliağa"nın daha çorak yerleri varken mesela Çoraklar Köyü"nün üst tarafları ile Terk edilmiş Hacı Ömerli Köyü"nün yakınları varken neden böylesine verimli bir arazi seçiliyor anlamış değiliz. İzmir İl Genel Meclisinde konuyu gündeme getirdik. 4 Komisyonun incelemesini istedik. Komisyonlar 15 Mayıs 2009 tarihinde çalışmalarını tamamladı. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, Sanayi Ticaret ve Esnaf Komisyonu, Sağlık Komisyonu, Çevre ve Orman Komisyonları bir temenni kararı aldılar. Bu kararda çevreye vereceği zararlar göz önüne alınarak Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ( DİOSB )nin  Güzelhisar Köyü Elbirdi Mevkiinde değil alt yapısı mevcut olan ALOSBİ" ye kurulması gerektiği belirtildi. Temenni kararının TBMM de grubu bulunan Partilerin Gurup Başkanlıklarına da gönderilmesi kararlaştırıldı. DİOSB bu tepkilerden sonra ALOSBİ den yer talebinde bulundu. ALOSBİ de genişleme bölgesinden bir yer verelim dedi. ALOSBİ nin fiyatını beğenmediler. Biz kendimize has bir yer istiyoruz dediler. Tekrar buraya döndüler.”

HARİTA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

CHP İl Genel Meclis Üyesi Tarık Uslu dökümcülerin bu yerde ısrarcı olduklarını ifade ederek hali hazır harita çalışmalarının başlatıldığını söyledi ve şunları kaydetti; “ Kimsenin Haberi yok. İzmir Valiliği tarafından bir yazı ile bu çalışmayı başlattılar. Yazı da Aliağa İlçesi Güzelhisar Köyü Elbirdi Mevkiinde kurulacak olan İzmir Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile İzmir Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü gözetiminde yapılacak olan harita işinin ATLAS Harita İnşaat ve Mühendislik Ltd. Şti tarafından yapılacağı ve çalışmalarda gerekli kolaylığın sağlanması rica ediliyor. Bu yazıyı Dökümcülerin antetli kağıdına İzmir Valisi Adına Vali Yardımcısı Şükrü Kara İlgililere başlığı ile imza atıyor. Böyle bir şey olamaz. Bir Vali bir işletmenin değerleri altına nasıl imza atabilir. Bunun altında ne vardır da vatandaşları korkutmak amaçlı ve ilgililere hitaplı ki bu resmi yazılarda yazılamaz, yazılar ancak kurumlara yazılabilir, bu tür yazılar yazılabiliyor.”

TARIK USLU “ ALİAĞA DA HAKİM RÜZGARLAR NASIL OLDU DA KUZEY YERİNE DOĞU"DAN ESMEYE BAŞLADI”

İl Genel Meclis Üyesi Tarık uslu 1997 yılında Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Aliağa da hakim rüzgarların kuzey rüzgarlar olduğunu ve şayet ALOSBİ"nin Aliağa"nın kuzeyine yapılacaksa dumansız sanayi bölgesi olması gerektiğini belirttiğini sözlerine ekleyerek “ 2003-2004 yılında aynı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Aliağa da hakim rüzgarların doğu rüzgarları olduğunu belirtip DİOSB nin önünü açmıştır. Bakanlık bu çalışmayı 2007 yılında durdurmuştur. Devlette süreklilik esastır. Devlette yöneticiler değişse bile düzen ve alınan kararlar devam eder. Biz menfaatimizi köylüden, gelişmeden ve gençlerden yana kullanıyoruz. Gittiğimiz yoldan da bizi kimse geri çeviremez ve durdurmaz.” Dedi. Tarık Uslu Dünya"nın bir çok yerinde zeytin üretiminin yapılabildiğini ama en iyi Zeytinyağı Zeytinciliği üretiminin bu bölgede yapıldığını da dile getirerek DİOSB" nin kurulması halinde bölgede tarım ve hayvancılığın biteceğini söyledi. 

GÜZELHİSAR MUHTARI MUSTAFA ERDENİZ “ SANAYİYE DEĞİL, KİRLİ SANAYİYE KARŞIYIZ.”

Güzelhisar Köyü Muhtarı Mustafa Erdeniz de köyünü, ülkesini ve toprağını seven insanlar olduklarını, sanayiye karşı olmadıklarını ifade ederek “ Kurulmak istenen sanayi rüzgarların yönünü değiştirecek, köyümüze ve çevremize, doğaya zarar verecek konuma gelmiştir. Vatandaşın, tarla sahibi ve arazi sahibi insanların rızası alınmadan zemin etüdü ve ölçüm çalışmaları yapılmaktadır. Bu tür izinsiz çalışmalara karşıyız. Kirli sanayiye karşıyız.  Kurulmak istenen yerde Aliağa"nın ihtiyacını karşılayan 27 adet içme suyu sondaj kuyuları var. Son 5 yıl içinde dökümcülerin istediği bölgede 2600 zeytin fidanı dikildi. Yıllardır Köy Tüzel Kişiliği adına kayıtlı mera vasfındaki yerlerin 2009 yılında hazineye terki istendi. Terki istenen 66 dönümlük mera vasfındaki yer şu an dökümcülerin istediği yerin tam ortasında bulunmaktadır. Bu yerler tarım ve hayvancılığın gelişmesi için ayrılmış yerlerdir. Hazineye terk edilen yerin sanayiye aktarılacağını düşünüyoruz. Bu tür yerlerin elimizden alınması ile köy gelirlerimizin de yok edilmesi istenmektedir.” Dedi.

“ İZMİR DE YAŞAYAN İNSAN DEĞERLİ DE KÖYDE YAŞAYAN DEĞERLİ DEĞİL Mİ?”

Güzelhisar Köyü Muhtarı Mustafa Erdeniz DİOSB kurulması düşünülen yerde yaklaşık 1800 dönüm yerin Güzelhisar köylülerine ait olduğunu belirterek “ Şu an orada arazi satışı yok ama Aliağa da bazı kurnaz emlakçılar arazi satın almak için çalışıyorlar. Zeytincilik yapılan yerin 2 km yakınına sanayi kurulamaz diye bir yazı var ama burada zeytin ağaçlarını yok edip sanayi kurmak istemektedirler. İzmir"den dışarıya çıkarılmak istenen dökümcülere başka yer bulunamıyor mu da verimli tarım arazilerinin ortasına döküm sanayisi kurmak istiyorlar. İzmir de yaşayan insanların değeri varda köy de kırsal da yaşayanın değeri yok mu anlayabilmiş değiliz.” Diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.