26 Kasım 2024
  • İzmir6°C
  • Manisa8°C
  • Balıkesir6°C
  • Çanakkale2°C

EĞİTİM SEN BASIN AÇIKLAMASI

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından Türkiye’nin genelinde uygulanan bir günlük genel eylem ve grev nedeniyle Eğitimsen Aliağa İlçe Temsilcili tarafından da bir günlük iş bırakma eylemi yapılarak basın aç

Eğitim Sen basın Açıklaması

27 Mayıs 2010 Perşembe 20:14

ALİAĞA DA 1 GÜNLÜK GENEL GREV

 

EĞİTİMSEN BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

 

İzmir"in Aliağa İlçesi"nde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından Türkiye"nin genelinde uygulanan bir günlük genel eylem ve grev nedeniyle Eğitimsen Aliağa İlçe Temsilcili tarafından da bir günlük iş bırakma eylemi yapılarak basın açıklaması okundu. Eğitimsen Aliağa İlçe Temsilcisi Çetin Ekinci başkanlığında İlçe binasında toplanarak Aliağa Demokrasi Meydanına kadar yürüyen sendika üyeleri burada Çetin Ekinci tarafından okunan basın açıklamasını dinlediler ve konuşma aralarında da sloganlar attılar. İlçe Başkanı Çetin Ekinci yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın açıklamasında sözlerine “Zonguldak"ta yaşanan maden kazası sonucu hayatını kaybedenler için, iş için, ekmek için, güvenceli çalışma koşulları için, demokrasi, adalet, eşitlik ve sendikal haklarımız için buradayız, omuz omuzayız” diye başladı. Çetin Ekinci Türkiye de emekçilerin yarısının kayıt dışı olduğunu iddia ederek “ Bu işçiler kuralsız, güvencesiz çalışıyor. 4-C, 4-B, 50-D uygulamalarına kölelik düzenine mahkum ediliyor. Sendikasızlaştırma yaygınlaştırılıyor, sendikal örgütlenmenin önüne engeller çıkarılıyor.” Dedi. 

Eğitimsen Aliağa İlçe Temsilcisi Çetin Ekinci basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Biz sokaklarında linç çetelerinin hüküm sürdüğü bir ülke, ırkçı, ayrımcı, şoven, cinsiyet ideolojilerin kuşattığı bir devlet istemiyoruz. Biz üretenlerin, emekçilerin açlığa, işsizliğe, sefalete itildiği, örgütlenmeye çalışanların baskı gördüğü, hak arayanların şiddete maruz kaldığı bir ülke istemiyoruz. Biz, emekçilerin % 41"inin güvencesiz, kayıt dışı çalıştırıldığı, özelleştirmelere maruz bırakıldığı, taşeron sistem adı altında kölelik ücretlerine zorlandığı, 10-12 saat çalışma saatlerinin normal görüldüğü bir ülke istemiyoruz. Biz, milyonlarca emekçinin insanlık dışı bir asgari ücret dayatması altında yaşadığı, eğitim ve sağlık hizmetlerinin pahalı hale getirildiği, emeklilerin geçim sıkıntısından bezdirildiği bir ülke istemiyoruz. Biz tüm yasa ve uygulamaların sermayenin talepleri etrafında şekillendiği, her şeyin para ve piyasa mekanizmalarına terk edildiği bir ülkede yaşamak istemiyoruz.

Biz Başta 4-C olmak üzere güvencesiz, kuralsız, esnek tüm istihdam uygulamalarından vaz geçilmesini ve bu alandaki yasal düzenlemelerin değiştirilmesini; İş güvencesinin çalışma yaşamında temel bir hak olarak uygulanmasını; Geçici işçiliği bir kölelik düzeni olarak yaygınlaştıran ve kamuoyunda “kiralık işçilik” olarak bilinen düzenlemenin yasalaştırma girişimlerinden tümüyle vazgeçilmesini; Taşeronlaşma girişimlerine son verilmesini istiyoruz. Çalışma hayatını düzenleyen yasaların ILO normlarına uyarlanmasını; Çalışanların örgütlenmesi önündeki engellerin kaldırılmasını; Kamu çalışanlarının görevli, toplu iş sözleşmeli sendika hakkının güvence altına alınmasını istiyoruz. Avrupa Sosyal Şartı"nın örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını düzenleyen 5. ve 6. maddelerine konulan çekincenin kaldırılmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak her türlü yaklaşımdan vaz geçilmesini istiyoruz. İşçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu"nun amacı dışında kullanılmamasını istiyoruz. Kriz fırsatçılığı yapılarak emek haklarının gaspedilmemesini istiyoruz. Asgari ücretin “insanca yaşamaya yeterli ücret” olarak belirlenmesini istiyoruz. Çalışma hayatının sözleşme biçimleri, çalışma süreleri ve ücret yönünden insan onuruna yakışır iş temelinde düzenlenmesi için gerekenlerin yapılmasını istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin iş cinayetlerini de önleyecek şekilde yasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz. Sağlık hakkının temel insan hakkı kapsamında değerlendirilerek uygulamadaki katılım ve katkı payından vaz geçilmesini istiyoruz. Hükümetin çalışma hayatıyla ilgili tüm konularda sendikaların görüş ve önerilerini dikkate almasını ve bu doğrultuda etkin girişimde bulunmasını istiyoruz. Uygulanacak ekonomik politikaların sermayeye kaynak aktarımı yerine emekçiler için istihdam yaratacak yatırımlara yönlendirilmesini istiyoruz.”

Çetin Ekincinin basın açıklaması sloganlarla kesildi. Sendika Üyeleri “Maden Kazası Kader Değildir”, “Grev Silahımız” gibi sloganlar attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldılar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.