29 Kasım 2024
  • İzmir13°C
  • Manisa10°C
  • Balıkesir4°C
  • Çanakkale11°C

HAVAYI KİRLETEN BULUNDU

Aliağa'daki ağır sanayi kuruluşlarının yol açtığı kirlilikle ilgili tartışmalar yıllardır sürerken, son olarak İzmir Valiliği, hava kirliliğinin kaynağının demir çelik fabrikalarının bulunduğu yol olduğuna işaret

Havayı Kirleten Bulundu

05 Ekim 2009 Pazartesi 21:38

 
HAVAMIZI KALKAN TOZLAR KİRLETİYORMUŞ

Aliağa"daki 9 kilometrelik bölümde biriken demir tozlarının, araçların geçmesiyle havaya karışarak kirliliğe neden olduğu belirtildi. Valilik belediyeden önlem almasını istedi


Aliağa'daki ağır sanayi kuruluşlarının yol açtığı kirlilikle ilgili tartışmalar yıllardır sürerken, son olarak İzmir Valiliği, hava kirliliğinin kaynağının demir çelik fabrikalarının bulunduğu yol olduğuna işaret etti. İzmir Valiliği, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün hazırladığı, "Aliağa Bölgesi Durum Tespiti ve Taşıma Kapasitesi Projesi"ne göre Aliağa Belediyesi'nin ilçedeki ve İzmir'deki hava kirliliği konusunda gerekli önlemleri alması için yazı gönderdi.
Yazıda hurda kamyonlarının kullandığı Yeni Foça yolunun yeniden yapılması talebi dile getirildi. Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, "Biz yolu tamamlamak için yoğun bir çalışma içindeyiz. Ancak, bu yeterli değil, çünkü ilgili kurumların sürekli denetim yapması gerekir" dedi.
İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın imzasıyla Aliağa Belediyesi'ne gönderilen yazıda, Yeni Foça yolunun kenarında çoğunluğu demir çelik fabrikaları olmak üzere sanayi kuruluşlarının sıralandığı vurgulandı. Aydın'ın yazısında yolun sorumluluğunun Aliağa Belediyesi'nde bulunduğu belirtildi ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hazırlattığı rapor hatırlatıldı. Yazıda, "Toz emisyonlarının kontrolü açısından bölgeden geçen yolların ve altyapının da iyileştirilmesi gerekir. Ulaşım yollarının iyileştirilmesine yönelik yapılacak işlerin belediyenin yatırım programına alınması, bu konuda yürütülecek faaliyetlerin bir takvime bağlanması ve valiliğimize ivedilikle bilgi verilmesi gerekir" denildi.
 
YATIRIM PROGRAMI
DEÜ ve İYTE'nin ara raporu, 2 Temmuz 2009'da açıklanmıştı. DEÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Bayram, bölgedeki durumu şöyle özetledi: "Ağır sanayi tesislerinin bacalarından çıkan gazların ortamda başka kirleticilerin bulunmaması ve baca filtrelerinin sürekli çalıştırılması halinde kirlilik sınır değerlerinin altında kalacaktır. Bunlar devre dışı bırakılınca kirlilik artıyor. Problem bu bacaların dışındaki kirletici kaynaklarda. Burada öncelikle yolların kalitesinin artırılması gerekiyor. Yolların kalitesinin düşük olması nedeniyle yan yana iki kamyonun geçmesi halinde yol kenarlarında biriken tozlar bir baca gibi kirlilik yaratıyor. Aliağa'yı yollar kirletiyor. Yolların sürekli olarak temizlenmesi gerekiyor. Oldukça yüksek seviyedeki değerler buradan kaynaklanıyor."
 
TEPKİLER GELDİ
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın raporun hazırlanması için gerekli maddi kaynağı bölgedeki ağır sanayi tesislerinden karşıladığını iddia eden CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Tarık Uslu, "Sanayicilerden 500-900 bin lira para alındığı söyleniyor. Sanayicilerden alınan parayla yapılan bir rapor ne kadar objektif olur?" diye sordu.
Raporun Temmuz'da yayınlandığını ama Valilik yazısının Eylül'de geldiğine dikkat çeken Uslu, "Yollarınızı yapın, tozları kontrol altına alın diye yazı geliyor. Narlıdere'den Aliağa'ya, hatta Karaburun'a kadar buradan kirlilik yayıldığı iddia ediliyor. Rapora göre bizim yollarımızda biriken tozlar yüzünden onların başına siyah yağmurlar yağıyormuş. Onların havasını bizim yollarımız kirletiyormuş. Buna inanmak zor" dedi
Başkan Oğuz: Yolumuzu yapıyoruz
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, göreve geldikten sonra Petkim'den başlayarak sanayi yolunu asfaltlama çalışmalarını başlattıklarını söyledi. Nemrut limanlarına kadar olan bölümle Yeni Foça'daki fabrikalara kadar bölümlerin asfaltlamasını bitirdiklerini kaydeden Oğuz, şöyle devam etti: "Kömürcülere doğru giden bin 100 metrelik bir yol kaldı. Onu da yapacağız. Toplam 8 kilometrelik bir asfalt yolu yaptık. Yolların kirliliğe etkisi var ama hava kirliliğinin tamamen yoldan kaynaklandığı doğru olamaz. Biz bu yolları iyileştirdiğimiz zaman yine o tozlar kalkacak. Kirliliğin asıl kaynağı demir tozları. Öncelikle o hurda taşıyan kamyonlara bir standart getirilmeli. Hurda kamyonların üzerleri brandalarla kapatılmalı. İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin sanayi tesislerinin baca filtrelerini 24 saat kontrol altında tutması gerekir. Toz emisyonları kontrolleri ve ölçümleri yapılmadan kirlilik önlenemez."
 
Hurda kamyonlarının çıkardığı toz ve dumandan fabrikalar tehtid altında. bölgede kamyon trafiğinden göz gözü görmüyor.(!)
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.