24 Kasım 2024
  • İzmir7°C
  • Manisa5°C
  • Balıkesir1°C
  • Çanakkale4°C

KENDİMİ TÜRK HİSSEDİYORUM

Prof Dr. Antonio La Marca,” İtalya’dan daha fazla dostum türkiye’de hatta İtalyanlardan fazla dostum ve arkadaşım var. Türkiye özellikle son on yılda bir Avrupa ülkesi gibi oldu çağı ve teknolojiyi yakaladı.

Kendimi TÜRK Hissediyorum

31 Temmuz 2008 Perşembe 12:43

İTALYAN ARKEOLOG PROF. DR. ANTONİO LA MARCA “ KENDİMİ TÜRK HİSSEDİYORUM “

 

 

 

AKDENİZ"İN KALBİ  KYME KAZILIYOR

 

PROF. DR. MARCA,” KYME KAZI ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI”

 

 

 İzmir'in Aliağa İlçesi'nde Nemrut körfezinde bulunan eski tarihin en büyük Liman Kenti olan Kyme Antik Kentin, gün ışığına çıkartılması için başlatılan iki ay sürecek olan 2008 yılı kazıları başladı.  İtalya Calabria Üniversitesi"nden Prof. Dr. Antonio La Marca başkanlığınca yapılan ve 18 kişilik ekip ile yapılan kazılar 15 eylül tarihine kadar sürecek.  Ortak Kazı çalışmalarını 25 yıldır yürüten İtalyan Arkeolog Prof. Dr. Antonio La Marca, '' Kyme Kazılarına sponsor bulmamız gerekli, bu hızla sürerse sonuca ulaşmamız çok uzun yıllara mail olur'' dedi. Prof. Dr. Antonio La Marca  Antik Kenti'nde bu yıl kazılara başlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kyme'nin Anadolu'nun Batı Ege kıyılarında 3-4 bin yıl önce kurulmuş bir liman şehir devleti olduğunu söyledi. Kendisinin başkanlığında İtalya'dan dört üniversitenin ortak çalışması olan kazılar  Calibria, Cosenza, Napoli ve Catania Üniversitelerinden oluşan bir ekip ile yapılıyor. Prof. Dr. Antonio La Marca  Bu yıl  yapılacak kazı çalışmasında 8 adet sondaj kazısı yapılacağını ve kenti baştan başa geçen ve denize doğru giden 200 metrelik andazit taşından yapılan hellenistik dönemin ortaya çıkarılacağını ifade etti.

 

 

ANTİK LİMAN KENTİ KYME GÜNIŞIĞINA KAVUŞUYOR

 Bu yıl ilk defa  4  üniversitenin çalışmalara katıldığını İtalyan Arkeolog Prof. Dr. Antonio La Marca  , Kyme Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının maddi olanaksızlıklar yüzünden yeterli seviyede ve hızda yapılamadığını ve bu hızla böyle büyük bir alana yayılmış liman kenti  kyme"nin ancak 50 yılda kazı çalışmalarının biteceğini söyledi.  Marca, ''Kazı çalışmalarına İtalya"da bulunan  calabria, Cosenza, Napoli ve Catania Üniversiteleri tarafından yapılıyor fakat maddi olarak calabria Üniversitesi olanaklarıyla devam ediyoruz. Kyme kazıları,  için  Türk işadamları bölge sanayicileri destek olmalı sponsor olmalı , Aliağa Belediyesi"nde çok destek alıyoruz fakat çevre kurum ve kuruluşlarda bizi desteklemeli.

 

 PROF. DR. MARCA,” KYME KAZI ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI”

Kentteki 7500 kişilik Antik Tiyatronun Anadolu yarımadasının en büyükleri arasında yer aldığını açıklayan Marca,” Tiyatro kentin öyle bir yerine inşa edilmiş ki tiyatronun dayandığı tepenin arkasından esen poyraz rüzgarlarının akustiği bozamadığını ve denizden gelen imbat rüzgarlarının ise akustiğe yardımcı olan mükemmel bir dizaynı  olduğunu ve 3 ayrı dönemde inşa edildiğini bildiren Marca, 25 yıldır sürdürülen çalışmalar sırasında Roma dönemlerine ait agora, tiyatro,sıcak su kaplıca hamamı, sarnıçlı tüccar evi, su kemeri, sütunlu yol ve kale duvarları, atık su fosseptik ve lağım sistemi,sayısız anfora kalıntıları ve denize 150 metre giren liman kalıntılarının da aralarında bulunduğu çok sayıda bulgu ortaya çıkarıldığını  aynı zaman da Bizans dönemine ait bir kilisenin de olduğunu belirten Marca, ”bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında kısaca Calabria üniversitesi olarak daha önce ortaya çıkartılan 150 metrelik liman duvarının devamının ortaya çıkaracak,  duvar sonunda bu güne çok iyi şekilde korunmuş kapıya ulaşacağız” dedi.

 

 

PROF. DR. ANTONİO LA MARCA:”MEDENİYETİN BEŞİĞİ KYME ÇOK ZENGİNDİ”

Akdeniz'de Midilli ile aynı dönemde kurulmuş 30 şehrin en önemlilerinden, ticarette çok önemli yere sahip liman kenti Kyme, antik dönemde zeytin, üzüm, buğday tarım ürünlerinden zeytin yağı şarapçılık ilerlemiş bir medeniyet olduğunu seramik ve toprak kaplar alanlarında çok gelişmiş bir merkezdi. Dönemin çok ilerlemiş liman kenti"nin yanında Başkent olma özelliğini ve zengin bir şehir devleti olduğu unutulmamalıdır.”dedi. İtalyan Arkeolog Prof. Dr. Antonio La Marca, ”Kyme kazılarının İtalyan işadamlarının yaptığı bağışlar ve sponsorluklar ile calabria Üniversitesi "nin maddi desteği ile yürütülüyor. Çalışmaların hızlandırılması için Türkiye"de Kyme kazılarına destek olacak iş dünyası veya şirket yetkilileri ile görüşmelerde bulunacağım” dedi.

 

İTALYAN ARKEOLOG PROF. DR. ANTONİO LA MARCA “ KENDİMİ TÜRK HİSSEDİYORUM “

İtalyan Arkeolog Ord. Prof. Sebastiana Lagona ile 25 yıldır kyme kazılarını sürdüren ve bu yıl ilk kez kazı başkanı olan Prof  Dr. Antonio La Marca, yirmi beş yıllık süre içinde kendisini Türk gibi gördüğünü belirtti.  Marca “Ben türkiye sevdalısıyım . 25 yıllık  yaşamımı türkiyede geçirdim  Türk yemeklerini örf ve adetlerini araştırma fırsatı buldum. “ dedi . Bir çok Türk yemeğini yapmasını da öğrendiğini belirten Marca, “döner ve kebap dışında Türklerin zeytinyağlı yemeklerinin de tiryakisiyim” dedi. bunca yıldan sonra 25 yılını verdiği Türkiyede  kendisini bir Türkten farklı görmediğini belirten Marca,” Bu benim için çok normal, çünkü kendimi buralı gibi hissediyorum” dedi.

25 yıllık çalışma hayatı boyunca bir çok dostluklar kurduğunu belirten Prof  Dr. Antonio La Marca,” İtalya"dan daha fazla dostum türkiye"de hatta İtalyanlardan  fazla dostum ve arkadaşım var. Türkiye özellikle son on yılda bir Avrupa ülkesi gibi oldu çağı ve teknolojiyi yakaladı. Halkı ile ekonomisi ile ve yaşam biçimi ile İtalya"dan yada her hangi bir Avrupa ülkesinden geri kalır bir yanı yok . Burada çalışmaktan çok mutluyum ömrümün sonuna kadar türkiyede kalmak isterim “dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.