PETKİM HAFRİYATA DESTEK İSTEDİ
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Petkim Aliağa Kompleksi içindeki yaklaşık 1400 dönüm alanda kurulacak rafinerinin geçen Aralık ayında başlayan saha hazırlama çalışmaları altı ayı geride bıraktı. Yaklaşık 14 ay sürmesi beklenen hafriyat çalışmalarının
01 Temmuz 2012 Pazar 14:12
HAFRİYAT ÇALIŞMALARI KONTROL ALTINDA
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Petkim Aliağa Kompleksi içindeki yaklaşık 1400 dönüm alanda kurulacak rafinerinin geçen Aralık ayında başlayan saha hazırlama çalışmaları altı ayı geride bıraktı. Yaklaşık 14 ay sürmesi beklenen hafriyat çalışmalarının tamamlanması ile toplam 10 milyon 500 bin metreküp toprak taşınacak, bir başka deyişle rafineri sahasının coğrafyası değişecek.
STAR Rafinerisi saha hazırlama çalışmaları ile ilgili bilgi veren SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Türkiye’nin en kapsamlı yerlileştirme projesi olma özelliği taşıyan rafinerinin hedeflenen tarihte devreye alınabilmesi için hafriyat çalışmalarının 7 gün 24 saat esasına göre kontrollü şekilde sürdüğünü belirtti.
STAR Rafinerisi’nin, Petkim Yarımadası için belirledikleri ‘Value-Site’ vizyonunun en temel adımı olduğunu hatırlatan Yavuz, “STAR Rafinerisi tamamlandığında Türkiye petrokimya sektörünün hammaddede bağımlılığı sıfır noktasına inecek. Bu yatırımımız, Türk ve bölge insanı için iş, Türk sanayisi için yerli hammadde, ülke ve bölge ekonomisi için katma değerdir. Ülkemize ve Ege Bölgesi’ne sağlayacağı bütün bu avantajların yanı sıra rafinerimiz hem inşaat hem de işletme ekonomisine büyük canlılık getirecek. Aliağa’nın Türkiye’nin en önemli sanayi ve lojistik merkezi olma potansiyelini gerçeğe dönüştürecek yatırımlarımızın uygulamaya dönüştürülmesinde Aliağa’da ve çevresinde yaşayan vatandaşlarımızın sabırlı olmasını rica ediyoruz.” dedi.
ŞİKÂYETLERİ DİKKATE ALIYOR VE KISA SÜREDE ÇÖZÜYORUZ”
STAR Rafinerisi’nin hafriyat çalışmalarının bölgede şikâyet konusu olan sıkıntıların farkında olduklarını, bu şikâyetleri kısa sürede çözüme kavuşturmak için çaba gösterdiklerini vurgulayan Yavuz, gelen şikâyetlerin değerlendirilerek, yaşanabilecek olumsuzlukların minimize edilmesi için hızla önlem aldıklarının altını çizdi.
Teraslı modelde gerçekleştirilecek bu büyük yatırımın uygulamaya dönüştürülmesinin kolay bir süreç olmadığını, bu süreci mümkün olduğunca kamuoyunu en az etkileyecek şekilde yürüttüklerini kaydeden Kenan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hafriyat çalışmalarını zamanında tamamlayabilmemiz için günde yaklaşık 200 kamyon ile 24 saat çalışmamız kaçınılmaz. Rafineri alanından çıkan hafriyat hâlihazırda Çaltılıdere’de bulunan taş ocağına taşınıyor. Yol trafiği iş ortağımız Yenigün-Cesaş bünyesinde 5 kişilik bir vardiyalı ekip tarafından kontrol ediliyor. Ayrıca belli aralıklarla hafriyat kamyonlarının denetimini sağlamak için iki devriye aracı tahsis ettik. Hafriyat operasyonunun üst kontrolünü sağlamak ve araçların trafiğe çıkmadan önce kontrollerini sağlamak için STAR bünyesinde 12 çalışma arkadaşımızı görevlendirdik. Çaltılıdere güzergâhı boyunca riskli bölgeleri belirledik ve kritik noktalara bayrakçı yerleştirdik.”
Hafriyat çalışmalarını bölge halkına mümkün olduğunca rahatsızlık vermeksizin, hatta çevrede bulunan kurumların, köylerin ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle faydalı olarak yürütmeye çalıştıklarını vurgulayan Kenan Yavuz, yerel yöneticilere ve sivil toplum kuruluşlarına bugüne kadar verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.
Güzergâh üzerindeki hafriyat kamyonu sayısını hafta sonu ve tatil sezonu yoğunluğunu dikkate alarak planladıklarını söyleyen SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örneğin Şakran Cezaevi’nin bizden yaklaşık 300 kamyon hafriyat talebi oldu. Şu ana kadar 50 kamyon gönderdik. Geriye kalan 250 kamyon hafriyatı trafiğin yoğun olduğu Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri dışında taşıyacağız. Yaklaşık 14 ay sürecek hafriyat çalışmalarımızı yerleşim yerlerinden uzaklaştıracak alternatif döküm alanları yaratma konusunda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yatırımlarımızın hızla devam ettiği önümüzdeki zorlu süreçte başta Aliağa’mızda yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere yerel yöneticilerimizin, sivil toplum örgütleri’nin desteğinin devamını bekliyoruz .”
diye konuştu.
Petkim Aliağa Kompleksi içindeki yaklaşık 1400 dönüm alanda kurulacak rafinerinin geçen Aralık ayında başlayan saha hazırlama çalışmaları altı ayı geride bıraktı. Yaklaşık 14 ay sürmesi beklenen hafriyat çalışmalarının tamamlanması ile toplam 10 milyon 500 bin metreküp toprak taşınacak, bir başka deyişle rafineri sahasının coğrafyası değişecek.
STAR Rafinerisi saha hazırlama çalışmaları ile ilgili bilgi veren SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Türkiye’nin en kapsamlı yerlileştirme projesi olma özelliği taşıyan rafinerinin hedeflenen tarihte devreye alınabilmesi için hafriyat çalışmalarının 7 gün 24 saat esasına göre kontrollü şekilde sürdüğünü belirtti. STAR Rafinerisi’nin, Petkim Yarımadası için belirledikleri ‘Value-Site’ vizyonunun en temel adımı olduğunu hatırlatan Yavuz, “STAR Rafinerisi tamamlandığında Türkiye petrokimya sektörünün hammaddede bağımlılığı sıfır noktasına inecek. Bu yatırımımız, Türk ve bölge insanı için iş, Türk sanayisi için yerli hammadde, ülke ve bölge ekonomisi için katma değerdir. Ülkemize ve Ege Bölgesi’ne sağlayacağı bütün bu avantajların yanı sıra rafinerimiz hem inşaat hem de işletme ekonomisine büyük canlılık getirecek. Aliağa’nın Türkiye’nin en önemli sanayi ve lojistik merkezi olma potansiyelini gerçeğe dönüştürecek yatırımlarımızın uygulamaya dönüştürülmesinde Aliağa’da ve çevresinde yaşayan vatandaşlarımızın sabırlı olmasını rica ediyoruz.” dedi.
ŞİKÂYETLERİ DİKKATE ALIYOR VE KISA SÜREDE ÇÖZÜYORUZ”
STAR Rafinerisi’nin hafriyat çalışmalarının bölgede şikâyet konusu olan sıkıntıların farkında olduklarını, bu şikâyetleri kısa sürede çözüme kavuşturmak için çaba gösterdiklerini vurgulayan Yavuz, gelen şikâyetlerin değerlendirilerek, yaşanabilecek olumsuzlukların minimize edilmesi için hızla önlem aldıklarının altını çizdi.
Teraslı modelde gerçekleştirilecek bu büyük yatırımın uygulamaya dönüştürülmesinin kolay bir süreç olmadığını, bu süreci mümkün olduğunca kamuoyunu en az etkileyecek şekilde yürüttüklerini kaydeden Kenan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hafriyat çalışmalarını zamanında tamamlayabilmemiz için günde yaklaşık 200 kamyon ile 24 saat çalışmamız kaçınılmaz. Rafineri alanından çıkan hafriyat hâlihazırda Çaltılıdere’de bulunan taş ocağına taşınıyor. Yol trafiği iş ortağımız Yenigün-Cesaş bünyesinde 5 kişilik bir vardiyalı ekip tarafından kontrol ediliyor. Ayrıca belli aralıklarla hafriyat kamyonlarının denetimini sağlamak için iki devriye aracı tahsis ettik. Hafriyat operasyonunun üst kontrolünü sağlamak ve araçların trafiğe çıkmadan önce kontrollerini sağlamak için STAR bünyesinde 12 çalışma arkadaşımızı görevlendirdik. Çaltılıdere güzergâhı boyunca riskli bölgeleri belirledik ve kritik noktalara bayrakçı yerleştirdik.” Hafriyat çalışmalarını bölge halkına mümkün olduğunca rahatsızlık vermeksizin, hatta çevrede bulunan kurumların, köylerin ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle faydalı olarak yürütmeye çalıştıklarını vurgulayan Kenan Yavuz, yerel yöneticilere ve sivil toplum kuruluşlarına bugüne kadar verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti. Güzergâh üzerindeki hafriyat kamyonu sayısını hafta sonu ve tatil sezonu yoğunluğunu dikkate alarak planladıklarını söyleyen SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin Şakran Cezaevi’nin bizden yaklaşık 300 kamyon hafriyat talebi oldu. Şu ana kadar 50 kamyon gönderdik. Geriye kalan 250 kamyon hafriyatı trafiğin yoğun olduğu Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri dışında taşıyacağız. Yaklaşık 14 ay sürecek hafriyat çalışmalarımızı yerleşim yerlerinden uzaklaştıracak alternatif döküm alanları yaratma konusunda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yatırımlarımızın hızla devam ettiği önümüzdeki zorlu süreçte başta Aliağa’mızda yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere yerel yöneticilerimizin, sivil toplum örgütleri’nin desteğinin devamını bekliyoruz .” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.