23 Kasım 2024
  • İzmir19°C
  • Manisa19°C
  • Balıkesir20°C
  • Çanakkale20°C

PETKİM'DE İŞLER TIKIRINDA

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Petkim Petrokimya Holding A.Ş’nin 2013 yılı ilk altı ayına ilişkin finansal sonuçları açıklandı. Geçen yılın aynı döneminde 41 milyon TL net dönem zararı açıklayan Petkim, zarardan kâra geçerek, bu yılın ilk altı a

Petkim'de İşler Tıkırında

16 Ağustos 2013 Cuma 18:57

PETKİM’DEN İLK 6 AYDA 107 MİLYON TL BRÜT KÂR.

PETKİM GENEL MÜDÜRÜ SADETTİN KORKUT: “BU YILIN İLK YARISINDA CİROMUZDA DÜŞÜŞ YAŞANMASINA RAĞMEN BRÜT KÂRIMIZ GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE % 586 ARTARAK 107 MİLYON TL OLDU. TEMEL HEDEFİMİZ SÜRDÜRÜLEBİLİR KÂRLILIK. 2013 YILINDA HEDEFLERİMİZ TUTACAK.”

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Petkim Petrokimya Holding A.Ş’nin 2013 yılı ilk altı ayına ilişkin finansal sonuçları açıklandı. Geçen yılın aynı döneminde 41 milyon TL net dönem zararı açıklayan Petkim, zarardan kâra geçerek, bu yılın ilk altı ayında 5.5 Milyon TL net kâr elde etti. Geçen yılın ilk altı aylık dönemine göre % 586 artan brüt kâr rakamı % 5.6 marjla 107 milyon TL oldu. Şirket, 2013 yılı ilk 6 ayında %4,5 marjla 87 milyon TL FVAÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kâr) değeri yaratırken, kapasite kullanım oranı % 81 olarak gerçekleşti. 2013 yılı ilk yarısında; Petkim’in üretim optimizasyonu, dinamik ve pazar odaklı satış politikaları kâr marjlarına olumlu yansırken, sektörde yaşanan talep dalgalanmaları ise cirosunun düşmesine neden oldu. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yılın ilk yarısında satışlarda bir miktar düşüş yaşanmasına rağmen, kârlılık oranının artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Kârlılık ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımla brüt kârı %586 artırmayı, esas faaliyet kârını ise dolar kurundaki artış kaynaklı 18 milyon TL kur farkı zararına rağmen zarardan kâra geçirmeyi başardıklarını vurgulayan Korkut, “Temel hedefimiz sürdürülebilir kârlılık.” dedi. Bu dönemde Petkim’in cirosu, zayıf talep, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki azalışın etkisiyle önceki yılın ilk yarısına göre %18 azalarak 1 Milyar 920 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde satış miktarımız ise 799 bin ton oldu.

MALİYETLERDE İYİLEŞME

2013 yılı ilk yarısında Petkim’in satışları geçen yıla göre % 18 azalmasına rağmen satılan malın maliyetleri de önceki yıla göre % 22 azalarak 1 Milyar 813 Milyon TL olarak gerçekleşti. Sadettin Korkut, maliyetlerdeki azalışın temel nedeninin satış hacmi ve temel hammadde olan nafta fiyatlarındaki azalma ile birlikte maliyet kalemleri ve verimlilikte sağlanan iyileştirmeler olduğuna dikkat çekti. 2013 yılı ilk çeyreğinin, geçen yılın ikinci yarısında şiddetlenen küresel ekonomik daralmanın etkisinin devam ettiği bir dönem olduğunu, güçlü başlangıç sinyalleri veren petrokimya sektörünün bu gelişmelerden olumsuz etkilenerek durgunluğun devam ettiğini kaydeden Korkut, sektöre ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “2013 yılının ikinci çeyreğinde,  Mayıs ayı itibarıyla durgunluk artan seyrini sürdürdü. Fiyatlarda yaşanan düşüş, Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren toparlanmaya başladı. Hammadde fiyatları tarafında ise ikinci çeyrekte ham petrol fiyatları dalgalı bir seyir izledi. Fiyatlar Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren istikrar kazandı ancak Haziran ayında spekülatif söylentiler yanında Amerika Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişlemeye yönelik politikalarını sonlandırabileceğine yönelik açıklamasıyla birlikte diğer emtialar gibi düşüşe geçti.  Haziran sonunda ham petrol fiyatı 100 $/varil seviyesinde kapandı. Nisan ayında zayıf talep nedeniyle 800 $/ton’un altına gerileyen nafta, Mayıs itibari ile 820 $/ton seviyesinde seyretti, Haziran sonunda ise 828 $/ton oldu. Petrokimyasal ürün fiyatları ise Nisan ayı itibari ile naftaya bağlı zayıf talep ve yükselen ekonomik endişe ile düştü. Polimerlerde Mayıs ayında sert düşüşler olsa da Mayıs’ın ikinci yarısından itibaren talep arttı, bu sayede piyasalarda hızlı yükseliş Haziran sonuna kadar sürdü.”  Sadettin Korkut, yılın ikinci yarısında sektörde talep tarafında bir canlanma beklendiğini, Petkim’in ise kendi kontrol edebildiği değişkenlere odaklandığını kaydetti. Korkut, “Müşteri ve pazar taleplerine göre dinamik üretim planlaması yaparak, maliyet düşürme, optimizasyon ve verimlilik üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ayrıca, ürün ve hizmet kalitemizi arttırarak müşteri tatminini en üst seviyeye çıkarmak temel hedeflerimizin arasındadır.” dedi.

ÖZET GELİR TABLOSU  (Milyon TL)

1Y 13

1Y 12

 % Değişim

Net Satışlar

1.920   

 2.345   

-18%

Satılan Malın Maliyeti

(1.813)

(2.329)

-22%

Brüt Kâr

106,9

16

586%

Esas Faaliyet Kârı

12

(47)

-

FVAÖK

87

3

2821%

Net Dönem Kârı / Zararı

5,5

(41)

-

 

 

 

 

KÂR MARJLARI

1Y 13

1Y 12

 

Brüt Kâr Marjı (%)

5,6

0,7

 

Faaliyet Kârı Marjı (%)

0,6

(2,0)

 

FVAÖK Marjı (%)

4,5

0,1

 

Net Kâr Marjı (%)

0,3

(1,7)

 

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.