24 Kasım 2024
  • İzmir9°C
  • Manisa8°C
  • Balıkesir7°C
  • Çanakkale6°C

ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT

Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Çay, kahve, tatlı ve aşırı meyve tüketimi ile vücuda fazla şeker yüklenmesi, pek çok ciddi hastalığın kapısını aralıyor.

Şeker Tüketimine Dikkat

14 Aralık 2015 Pazartesi 14:49

FAZLA ŞEKER TÜKETİMİ KANSERE ZEMİN HAZIRLIYOR
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Çay, kahve, tatlı ve aşırı meyve tüketimi ile vücuda fazla şeker yüklenmesi, pek çok ciddi hastalığın kapısını aralıyor. Kişinin ihtiyacından fazla tükettiği şeker, bel çevresinde aşırı yağlanmaya sebep olurken, bu durum kanser hastalığına yol açabiliyor. Memorial Şişli ve Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, şeker tüketimi ve kanser ilişkisi hakkında bilgi verdi. 
 
VÜCUDUN ŞEKERE DE İHTİYACI VAR ANCAK UYGUN MİKTAR ÇOK ÖNEMLİ
Vücutta kanser hücreleri de dahil olmak üzere tüm hücrelerin şeker ihtiyacı bulunmaktadır.  Ancak şekerin sebep olduğu aşırı kilolar, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağlanma, kanseri tetikleyebilir. Vücutta yakıldığından fazla alınan şeker, kişiyi şişmanlatabilir ve şişmanlık kanser gibi önemli hastalıklara yakalanma riskini artırır. Buna karşın vücudumuzdaki hücrelerin normal fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için şekere de ihtiyaç vardır. Kişi beslenmesinde şekeri dengeli bir şekilde kullanmalı, bu ihtiyacı sebze ve meyvelerden karşılamaya özen göstermelidir.
 
ÜLKEMİZDE ŞEKER TÜKETİMİ DÜNYA ORTALAMASININ 2 KAT ÜZERİNDE
Amerikan Kalp Vakfı, kadınların günde 6 tatlı kaşığından (25 gram), erkeklerin ise 9 tatlı kaşığından (37 gram) daha fazla şeker tüketmemelerini önermektedir. Bunların kalori değerleri yaklaşık olarak 100 - 150 kaloriye denk gelmektedir. Türkiye’de genellikle günde 15-20 tatlı kaşığı yani önerilen miktarın 2 katından daha fazlası tüketilmektedir. Bu, yılda 250 bardak şeker alımı anlamına gelmektedir. Bütün bu şekerlerin yakılamadığı düşünüldüğünde, günde fazladan 500 kalori alımı olduğu görülmektedir. 
 
YİYECEK VE İÇECEKLERDEKİ GİZLİ ŞEKER TEHLİKESİNE DİKKAT 
Şeker tüketiminin sınırlandırılması konusunda bilinçli olmak büyük önem taşımaktadır. Öncelikle ambalajlı ürünlerin içeriklerinin doğru bir şekilde okunması önemlidir. Şekerin fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glukoz ve dekstroz gibi değişik formları bulunmaktadır. Bu ibarelerin bulunduğu ürünlerde dikkatli olunması ve miktarlarına bakılması gerekir.  
 
DOĞAL ŞEKERİ TERCİH EDİN ANCAK ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN
Pekmez ve bal gibi doğal şekerler, tatlandırıcı özelliklerinin yanı sıra antioksidan yönünden de zengindir. Ancak kalori miktarları yapay şekerlerle aynıdır. Dolayısıyla, günlük alınan şeker yine tavsiye edilen sınırlar içerisinde kalmalıdır. 
 
YAPAY TATLANDIRICILARDAN KAÇININ
Bazı bilimsel çalışmalarda tatlandırıcıların kansere sebep olduğu gösterilse de, genel olarak bu yargının doğruluğu tam olarak ispatlanabilmiş değildir. Ancak yapay tatlandırıcılardan mümkün olduğunca uzak durulması doğal ürünlerin tercih edilmesi önerilmektedir.
 
ŞEKER KONUSUNDA TOPLUMSAL BİR BİLİNÇ OLUŞTURULMALI
Şeker tüketiminin azaltılması, bel çevresi yağlanmasının da önüne geçmektedir. Bu durum da kanserde risk faktörlerinden birinin elenmesi anlamına gelmektedir. Çocukluk çağından itibaren bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturulması, kanserle mücadelede önemli bir adım anlamına gelmektedir.
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.