23 Kasım 2024
  • İzmir19°C
  • Manisa22°C
  • Balıkesir9°C
  • Çanakkale8°C

SGK İŞVERENE YÜK GETİRDİ

Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman Resmi Gazetenin 27529 sayılı nüshasında yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlık Tebliği ile ilgili olarak bir basın açıklaması yayınlayarak

SGK İşverene Yük Getirdi

16 Mayıs 2010 Pazar 23:33

MELİH KAHRAMAN “SGK KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK İŞVERENE AĞIR MÜEYYİDELER YÜKLÜYOR”

 

Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman Resmi Gazetenin 27529 sayılı nüshasında yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlık Tebliği ile ilgili olarak bir basın açıklaması yayınlayarak tebliğin işverene ağır ceza-i müeyyideler getirdiğini belirterek tepki gösterdi. Melih Kahraman 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4"B maddesinin değiştirilmesi ve Kanun değişikliğiyle birlikte işverenlerin ağır cezai müeyyideler altına girdiklerini ifade ederek “Bilindiği üzere 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personel, sosyal güvenlik açısından 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesine tabidir. 12 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazetede sosyal güvenlik açısından 4/A lı olan sözleşmeli personelin, “sigortalıların istirahatlı oldukları süreler için geçici iş görmemezlik” ödeneklerini alabilmelerine esas “işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimi” işverenler tarafından zorunlu olarak elektronik ortamda bildirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir.” Dedi. Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman İşverenlerin işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalı çalışanların istirahatlı oldukları zamanları SGK ya bildirme zorunluluğunun istenen sürede yerine getirilmemesi durumunda ağır cezalar verildiğini sözlerine ekleyerek açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

 

 “Yeni Kanuna göre; İşverenler, işyerinde çalıştırdıkları sigortalılardan “istirahat raporu” alanları, istirahat süresini takip eden “5 iş günü içerisinde”, SGK”ya bildirmekle yükümlü tutulmuşlardır. İşverenler bu bildirimi kağıtla değil “elektronik ortamda” www.sgk.gov.tr adresini kullanarak yerine getirmek zorundadırlar. İşverene yüklenen bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde “5510 sayılı Kanunun 102 inci maddesi birinci fıkrasının (i) bendi” gereği, asgari ücretin 5 katı; bildirimin 5 iş günü sonrası gönderilmesi halinde ise yine aynı maddenin aynı bendi gereği asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Kurumlarında, binlerce kişiye istihdam oluşturarak, çok sayıda sigortalı çalışanı olan tacirlerimize, bu çok da mantıklı bulamadığımız uygulama; ciddi anlamda bir iş yükü ve ağır bir yasal müeyyide getirmiştir.

Bu koşullar altında küçük ve orta ölçekli işletmelerde, muhasebe hizmetini  dışarıdan temin edenler, bu konuda sorumluluk altına girmekten kaçınan serbest muhasebeci ve mali müşavirle çalışma sorunu yaşayacaklardır; Genel muhasebe kayıt ve takibini kendi bünyesinde muhasebe birimiyle yürüten büyük kurumsal şirket yapılanmaları da, ciddi bir iş yükü ile karşı karşıya kalacaklardır. Cezai şart getirilmesi bir tartışma konusu iken, söz konusu cezai şartında ağırlığı ayrıca bir sorun ve ciddi bir yüktür.

Bu konudaki endişelerimizi ve ortaya çıkabilecek sorunlarımızı kanunun maddelerinin yeniden gözden geçirilmesi ve bu konuda ortaya çıkabilecek ağır müeyyidelerin ortadan kaldırılması için gereken desteği vermesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ile konuyu paylaştık.  Konunun bir an önce netliğe kavuşmasını ve yapılan bu yanlışlığın düzeltilmesini bekliyoruz”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.