21 Kasım 2024
  • İzmir19°C
  • Manisa19°C
  • Balıkesir18°C
  • Çanakkale11°C

SICAKLAR BAKIRÇAY’I KURUTTU

İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesi üzerinden akıp denize dökülerek son bulan ve bu bölgenin tarımsal sulamasına büyük katkı sağlayan bakırçay akarsuyu küresel ısınmanın kurbanı oldu.

Sıcaklar Bakırçay’ı Kuruttu

31 Temmuz 2008 Perşembe 13:46

BAKIRÇAY YOK OLMAK ÜZERE

 

KUZEY EGE"YE HAYAT VEREN BAKIRÇAY KURUYOR

 

İzmir"in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesi üzerinden akıp denize dökülerek son bulan ve bu bölgenin tarımsal sulamasına büyük katkı sağlayan bakırçay akarsuyu küresel ısınmanın kurbanı oldu.

Çandarlı, Menemen, Foça, Bergama, Kınık ve Dikili bölgelerini kapsayarak çok sayıdaki akarsulardan oluşan ve Çandarlı Körfezine dökülen, Doğu da Ömerdağ, Kuzey de Marda, Güney de Yunt Dağı"ndan gelen akarsu kollarının birleşmesinden meydana gelen ve 128 km uzunluğunda bir nehir olan Bakırçay kuraklık nedeni ile tehlike altında.

Yüksek sıcaklıklar sonucu yurt ve dünya gündemini sıkça meşgul ederek insanlığın karşısında en büyük problem olarak görülen küresel ısınma şimdi de Bakırçay"ı vurdu.

 

 

Her yıl dolu dolu akarak bölge halkının özellikle de tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların yararlandığı ve  2 metre derinliği olan akarsu aşırı sıcaklardan ötürü yok olmak üzere.  İnsanlar tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanuslarının sıcaklıklarındaki artış olarak ifade edilen küresel ısınma, özellikle de çiftçilerin elini kolunu bağlamış durumda. Bakırçay"ın beraberinde taşıdığı suyun akıp geçtiği yer olan kanalda nerdeyse hiç su kalmaması ve zemini oluşturan toprağın parçalanarak kurumaya yüz tutması ise küresel ısınmanın sonuçlarını gözler önüne seriyor. Kanal içinde yer yer bataklıkların da oluşması insanlar için ayrı bir tehlike oluşturuyor.

Bakırçay havzasında tarım yaparak geçimini sağlayan Mehmet Dede konuya ilişkin bir açıklama yaparak, tarımsal üretimden bu sene aldıkları verimin ve ürün kalitesinin önceki senelere oranlara düşüş gösterdiğini söyledi. Dede; “Diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi zeytinde de daha az verim almaya başladık. Önceki yıllarda 30 ton zeytin alırken artık 15 ton alıyoruz. Bakırçay suyundan yararlanıyorken artık yararlanamaz duruma geldik ve bu susuzluk yüzünden sondaj çalışması yapmak zorunda kaldık” dedi.

Sondaj çalışması yapmanın da maddi bir karşılığı olduğunu belirten Dede, kuraklığın kendilerini çok zor durumda bıraktığını ifade ederek; “ Eskiden darı, pamuk, buğday gibi çeşitli tarım ürünleri yetiştiriyorduk ancak kuraklıktan dolayı tarımsal çeşitliliğimiz de düşerek sadece zeytine yöneldik” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.