25 Kasım 2024
  • İzmir6°C
  • Manisa7°C
  • Balıkesir0°C
  • Çanakkale0°C

SİNEMA VE KÜLTÜR POLİTİKALARI...

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümünün düzenlediği etkinlikte, Türkiye'de Sinema ve Kültür Politikaları tüm boyutlarıyla ele alındı.

Sinema ve Kültür Politikaları...

29 Mart 2015 Pazar 20:40

SİNEMA VE KÜLTÜR POLİTİKALARI İKÇÜ’DE MASAYA YATIRILDI
 
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümünün düzenlediği etkinlikte, Türkiye'de Sinema ve Kültür Politikaları tüm boyutlarıyla ele alındı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Dr. İbrahim Sarıtaş ile Sanatçı Volkan Severcan’ın katıldığı etkinlikte, genç İKÇÜ’lüler sektöre dair son gelişmeleri öğrenme imkanına sahip oldu. Moderatörlüğünü Yrd. Doç.Dr.Buğra Kalkan’ın üstlendiği söyleşiyi; Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İbrahim Attila Acar, Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Doç.Dr. Murat Soydan, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci takip etti.
 
ULUSLARARASI ÖDÜL ALAN FİLMLERİN TAMAMI BAKANLIK DESTEKLİ FİLMLER
Sinemaya, Bakanlığın verdiği destekleri rakamsal verilerle ortaya koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Dr. İbrahim Sarıtaş, özellikle 2005 yılından sonra çıkarılan kanunla birlikte Türk Sinemasının yükselişe geçtiğini kaydetti. Dr.Sarıtaş, “2005 yılına kadar sinema yapımları, senaryolar, belgeseller devletten destek almıyordu. 2005 yılında çıkarılan kanunun ardından oluşturulan sinema kurulu ile birlikte sinemaya mali destekler kazandırılmaya başlandı.  Şimdiye kadar toplam 332 filme 88 milyon TL’lik mali destek verildi. 2014 yılının rakamlarına bakacak olursak;  uzun metrajlı 50 filme yirmi bir buçuk milyon TL’lik destek verildi. 2014 yılında çıkan, 108 filmden 34’ü Bakanlık destekli filmlerdir. Uluslararası ödül alan filmlerin tamamı bakanlık destekli filmler. Bu açıdan Bakanlık olarak çok mutluyuz” diye konuştu.
 
BU DESTEK FİLMLER İÇİN CİDDİ BİR CAN SUYU
Destekleme Kurulu hakkında bilgi de veren Dr.Sarıtaş, “Sanatçı arkadaşlarımızın içinde bulunduğu meslek birliklerimizin kendi içlerinde seçtiği sanatçılardan oluşan bu kurul, yılda iki kere hangi filmlere destek verileceğine dair karar veriyor. Sinema destekleme yasasından sonra, uzun metrajlı filmlere yapım öncesi ve ya sonrası desteklerimiz var. Verilen destek de projenin yüzde 40’ına yakın bir rakama denk geliyor. Bu destek filmler için ciddi bir can suyu” dedi.
 
TÜRK SEYİRCİSİ YERLİ FİLMİ TERCİH EDİYOR
 
Türk Sinemasına olan ilginin her geçen gün arttığını, bunun da sektör açısından sevindirici bir gelişme olduğunu kaydeden Dr.Sarıtaş, “Sinema izleyicisi sayımız 60 milyona ulaştı. Avrupa’da ilk dörtteyiz. Türk seyircisi yüzde 58 oranında yerli yapımları tercih ediyor. Bu konuda da Avrupa birincisiyiz. Bu süreçte İletişim fakültelerimizin desteği de çok önemli. Çünkü uzun vadede daha da gelişecek bir sektörden bahsediyoruz” diye konuştu.
 
ÖLMEK ÜZERE OLAN SİNEMA CANLANDI
Sanatçı Volkan Severcan ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından son 10 yıldır sinemaya verilen desteklerin sektörü canlandırdığını belirterek, bu gelişmelerin sinema adına  memnuniyet verici olduğunu kaydetti.  Sanatçı Severcan,  “Kurgu filmden, kısa filme, ilk kez yönetmenlik yapan gençlere kadar önemli destekler sağlanıyor. Bu destekler sayesinde, ölmek üzere olan bir sektör, bu önemli kültür, sanat aracı yeniden canlandırılmıştır” dedi.
 
GALAKSİDEKİ TÜM HAKLARIMIZI YAPIMCIYA TESLİM EDİYORUZ
Bir oyuncu olarak TV sektörünü değerlendiren Sanatçı Volkan Severcan,  telifle ilgili sıkıntılarının devam ettiğini, bir oyuncu olarak yaşadıkları sıkıntıların giderilmesine olan inancını kaybetmediğini ifade etti. Severcan, telif hakkıyla ilgili şöyle konuştu: “Oyuncular olarak bir film çekeceksek eğer önümüze bir kontrat geliyor. Kontrata göre film çekilmeden önce bütün haklarımızı, sadece bu ülkedeki değil; dünyada, uzayda, hatta galaksideki tüm haklarımızı yapımcıya devrediyoruz. Daha sonrası için hiçbir hak talep edemiyoruz.  Buna karşı çıktığınızda yapımcı başka alternatiflere geçiyor. Biz sanat eseri tamamlanmadan tüm haklarımızı devretmiş oluyoruz. Aslında tamamlanmış bir eserin telif hakkı olabilir. Bu, hukuken geçersiz bir kontrat haline geliyor.  Gelin görün ki bunu Türkiye’de uygulayabilecek mahkeme sayısı son derece az. Siz bu hakkınız peşine düşüp ben hakkımı arayayım, mahkemeye vereyim derseniz de; diğer yapımcılar bir araya geliyorlar. Böylece sizi herhangi bir şekilde TV’ye, sinema dünyasının içinden yakınından ötesinden geçirmez hale getiriyorlar”
 
TEKRAR YAYINLANAN BÖLÜMLER YÜZÜNDEN YENİ ROLE GEÇEMİYORUZ
Bir oyuncu olarak tekrar tekrar yayımlanan bölümlerin diğer rollere geçişinde sorun yaşattığını belirten Sanatçı Severcan, yeni bir role geçmek için TV’de yayımlanan herhangi bir karakterinizin olmaması gerektiğini vurguladı. Severcan, “Çiçek Taksi’de 240 bölüm oynadım. Ayrıldım. Sonra dizi günlük dizi haline geldi. Başka bir kanal aldı ve  her gün tekrar tekrar yayınlamaya başladı. Şimdi bir aktör olarak TV’de varsanız, eğer rolünüz varsa, diğer prodüktörlerin tercih ettiği bir aktör olmuyorsunuz. Çünkü bir rolle bütünleşiyorsunuz.  Çocuklar Duymasında’da ‘Zero Tuna’ karakteriyle beni hafızalarınızda canlandırıyorsunuz. Bu dizinin de tekrarları dönüyor. Bir aktör olarak araya bir iki sene koymak mecburiyetinde kalıyoruz ki; seyirci bizi unutsun ve yeni role hazır hissetsin. Yoksa diğer rolle eşleştirme oluyor. Öte yandan sizin para almadığınız bir şey tekrar tekrar yayınlanıyor ve siz de bir oyuncu olarak hayatınıza devam etmek zorundasınız.  Sektörel olarak bizim yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri bu. İnşallah bunun yakın bir süreçte çözümleneceğini umut ediyoruz” dedi.
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.