24 Kasım 2024
  • İzmir8°C
  • Manisa8°C
  • Balıkesir4°C
  • Çanakkale5°C

SÜRÜCÜLERE HAYATİ UYARI

Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ümit Filiz, bayram yolculuğuna çıkacak sürücülere hayati öneme sahip uyarılarda bulundu.

Sürücülere Hayati Uyarı

22 Eylül 2015 Salı 13:19

SÜRÜCÜLERE HAYATİ UYARI , “YOLDA UYUMAYIN”
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ümit Filiz, bayram yolculuğuna çıkacak sürücülere hayati öneme sahip uyarılarda bulundu. İnsanları dinlendiren derin uykunun (REM) süresinin sabah saatlerinde uzadığını anlatan Dr. Filiz, “En kıymetli,  bizi en dinlendiren uykuyu sabahın 4-5-6 saatlerinde uyuruz.  Bayramda iyi uyuyarak yola çıkmalıyız. Sürücüler 5-6 saat uyumadan yola çıkmamalı. Alkol, bazı alerji ilaçları, aşırı ve yağlı yemek de uykuya eğilimi artırır” dedi.
 
DİREKSİYON BAŞINDA UYUMAYIN
Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Ümit Filiz, Kurban Bayramı yolculuğuna çıkacak sürücüleri uyardı.  Uykunun hem bedenimiz hem de zihnimiz için çok önemli, organizmamızı yenileyen, dinlendiren önemli bir süreç olduğunu vurgulayan Dr. Filiz, “Uykunun kaliteli ve süresinin yeterli olması lazım. Uykudaki yetersizlikler,  dikkatimizi yola vermekte, dikkatimizi sürdürmekte sıkıntılara yol açabilir. Uykumuzda 50-60 dakika REM dediğimiz derin uykuya dalıyoruz. REM uykusu süresi sabaha karşı uzuyor. En kıymetli,  bizi en dinlendiren uykuyu sabahın 4-5-6 saatlerinde uyuyoruz.  Kurban Bayramı öncesinde ve sonrasında yapacağınız seyahatlerde iyi uyuyarak yola çıkılmalı. Sürücüler 5-6 saatlik uykularını alıp yola çıkmalı. Siz gece uyumayıp yola çıkarsanız, vücut eninde sonunda o uykuyu talep eder. Bu durumda konsantrasyonu sağlayamama ve direksiyon başında uyuya kalma gibi riskler oluşabilir” dedi.
 
UYKU APNESİ OLANLARIN KAZA RİSKİ 7 KAT DAHA FAZLA
Horlamayla birlikte, solukta kesilmeye bağlı uykunun bölünmesiyle seyrede Uyku Apnesi rahatsızlığının tedavisinin de  düzenli uyku açısından çok önem  taşıdığını anlatan Dr. Filiz, “Uyku Apnesi olan kişilerin gece uyku esnasında yaşadıkları solunum problemine bağlı uyku kaliteleri bozulur.  Ve REM uykusu dediğimiz ‘dinlenme uykusu’nu uyuyamazlar. Her seans uykumuzun sonunda bir REM uykusu var. Uyku periyotlarındaki REM süresi sabaha karşı uzar. Bu kişiler yataktan yorgun kalkar ve gün içerisinde uyku halleri olur. Bu kişiler normal kişilere oranlara 7 kat daha fazla trafik kazası geçirme riski taşır. Türkiye’de ehliyet alacak sürücü adayları mutlaka Uyku Apne Sendromu açısından bir kontrolden geçirilmelidir. Çünkü otobüs, tır ve kamyon şoförleri de bu açıdan risk taşıyabilirler” diye konuştu. 
 
BU KİŞİLER RİSK ALTINDA
Fazla kilolu, boynu kısa, boyun çevresi geniş, çenesi küçük, dili normalden büyük olan kişilerin Uyku Apnesi rahatsızlığına yatkın olduklarını belirten Dr. Filiz, “Büyük bademcik, troid bezi hastalıkları da Uyku Apnesi’ni tetikliyor. Sabah yataktan yorgun kalkan, gün içerisinde uyku hali olan, oturduğu yerde, sohbet ortamlarında uyuma öyküsü olan kişilerin Kurban Bayramı’nda taşıt kullanmaktan kaçınması gerekiyor.  Bu kişiler mutlaka bir Uyku Testi yaptırmalıdır.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.