22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • Manisa18°C
  • Balıkesir21°C
  • Çanakkale20°C

TANRIKULU KAYIP KAÇAĞI SORDU

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ/ Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; elektrik faturalarında tüketicilere yansıtılan kayıp-kaçak kullanım bedellerini TBMM’ye taşıdı.

Tanrıkulu Kayıp Kaçağı SORDU

06 Mart 2012 Salı 00:15

MHP'Lİ TANRIKULU, ELEKTRİK FATURALARINA YANSITILAN  'KAYIP,KAÇAK' KULLANIM BEDELLERİNİ SORDU
 
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ/ Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; elektrik faturalarında tüketicilere yansıtılan kayıp-kaçak kullanım bedellerini TBMM’ye taşıdı.

Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp-kaçak kullanım bedellerinin haksız olduğunu iddia ederek konuyu Meclis gündemine taşıyan Tanrıkulu, elektrik üretim, dağıtım ve sunum hizmetlerinde de tüketicilerin aleyhinde olumsuz uygulamaların olduğuna dikkat çekti.

Tanrıkulu, vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla, TBMM’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini bildirdi.

Önergesinde, TBMM Dilekçe Komisyonunun elektrik faturalarında yer alan kayıp-kaçak kullanım bedelinin  ‘Tüketiciye haksız olarak yansıtıldığı’  yönündeki şikayetler üzerine  alt komisyon oluşturduğunu ve raporunu tamamlayarak, gereği için Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna gönderdiğini vurgulayan Tanrıkulu, konuya ilişkin  yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bizlerin de bildiği ve TBMM Dilekçe Komisyonu’nun çalışmaları ve tespitleri arasına girerek resmileşen elektrik abonelerimizin, dolayısıyla tüketicilerimizin bu sorunlarına baktığımızda;

          - Elektrik piyasası perakende satış sözleşmelerinde tüketici hak ve menfaatine aykırı hükümlerin var olduğu ve kaldırılması gerektiği,

- Elektrik sayacı sökme-takma bedelinin kontrolü talep eden taraflarca ödenmesi gerektiği,

- Kayıp-kaçak bedelinin, tüketicimize yasal olmayan bin şekilde yansıtıldığı,

- Yine kayıp-kaçak bedelinin nispi olarak hesaplandığı ve bunun da tüketicilerimize farklı bedel ödemesi sonucunu doğurduğunu, yani fazla elektrik kullanan tüketicinin daha yüksek kayıp kaçak kullanım bedeli ödediği tespit edilmiş,

- Dağıtım şirketlerinin tüketici menfaatine zarar veren uygulamalarının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından denetlenmesi ve onlara caydırıcı yaptırımlar uygulanması gerekliliği,

- Elektrik sayaçlarıyla ilgili olarak bazı bölgelerde dağıtım şirketlerinin sayaçların kalibre edilmesi veya değiştirilmesi sırasında mevzuata uygun hareket etmediği tespitleri yer almıştır.

Diğer yandan elektrik faturalarına yansıtılan TRT payı ise; hem vatandaşımızın cebinden TRT’nin sübvanse edilmesi için fazla para çıkmasına neden olmakta, hem de ulusal yayın yapan diğer özel televizyon kanalları arasında rekabeti olumsuz etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu tespitler çok uzun süreden beri tüketicilerimizi mağdur etmekte ve çözümü için Hükümet bir adım atmamaktadır. Tüketicilerimizin sorunları; sadece elektrik üretim, dağıtım ve sunum hizmetlerindeki bu tespitlerden ibaret değildir.

Bizlerin 57’nci Hükümet döneminde tüketicilerimize göstermiş olduğumuz hassasiyetin ve bu yöndeki çalışmalarımızın bu dönemde devam etmemesi tüketicilerimizi olduğu kadar bizleri de üzmekte ve tepkisini çekmektedir.

Zira Tüketicilerimiz mevcut iktidar tarafından ancak ‘Tüketiciler Günü’nde hatırlanmakta ve makyajlı söylemler ile o gün geçirilmektedir. Çağdaş toplumlarda ise bu durum tam tersine olup, tüketicilerin sorunlarına öncelikle çözümler geliştirilmektedir.

Önceden olduğu gibi; tüketicilerimizin her türlü sorununun çözümü için çalışmalarımızı sürdürmeye kararlı ve bu konuda onlardan aldığımız güçle yolumuza devam ediyoruz.”  

 

Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

“1-) Komisyon raporunda; elektrik faturalarında yer alan kayıp-kaçak kullanım bedelinin “Tüketiciye haksız olarak yansıtıldığı” tespit etmiştir. Vatandaşımızdan haksız elde edilen bu fatura kalemini ne zaman kaldıracaksınız? Kayıp-kaçak kullanımının bedelini neden diğer dürüst vatandaşlarımızın sırtına yüklemektesiniz?

2-) 2002 yılından bu yana kayıp-kaçak kullanım oranları nedir? Bu konuda hangi çalışmalar yapılmış olup, sonuçları neler olmuştur? Bu alanda yapılması gereken gelişmiş ve caydırıcı tedbirler neden yapılmamaktadır?

3-) Dağıtım şirketlerinin denetlenmesi ve caydırıcı yaptırımları uygulanması (Denetim ve yaptırım yapılmadığı ve dolayısıyla Tüketici Menfaatine zarar verdiği) anılan raporu yansımıştır. Bu tespit için hangi düzenlemeleri gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?

4-) Yine bu rapor; elektrik sayaçlarıyla ilgili olarak bazı bölgelerde dağıtım şirketlerinin sayaçların kalibre edilmesi veya değiştirilmesi sırasında mevzuata uygun hareket etmeyip, tüketicimizi maddî olarak mağdur edildiği tespiti yapılmıştır. Bu alandaki denetim mekanizması nasıl çalışmakta, vatandaşımızın bu yöndeki mağduriyeti nasıl giderilecektir?

5-) Elektrik faturaları üzerinden alınan TRT payı oranı, hem diğer özel yayıncı kuruluşlarla haksız rekabet yaratmakta, hem de vatandaşımıza elektrik faturasında ek yük getirmektedir. Mevcut bu haksız rekabeti gidermek, vatandaşımızın sırtından bu yükü almak için hangi tarihte, nasıl bir düzenlemeye gideceksiniz?

6-) Bu raporun sonucuna göre elektrik üretim, dağıtım ve sunum hizmetlerinin her merhalesinde ‘tüketicimizin mağdur edildiği’ ve evrensel kabul gören ‘tüketicinin ekonomik yararına’ ve “Tüketicinin bilgi edinme hakkına” aykırı olan elektrik hizmetleri, Tüketici Yasası’nda yer bulan “Ayıplı Hizmetler” kapsamına ne zaman alınacaktır?
                                                     Hasan Eser / Ege Hakimiyet
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.