23 Kasım 2024
  • İzmir19°C
  • Manisa18°C
  • Balıkesir19°C
  • Çanakkale21°C

UŞAK HALILARI MODERN DOKUNUŞ

Uşak Üniversitesi Halı Araştırma Merkezi ve Uşak Halıları Koruma ve Yaşatma Derneği, ortaklaşa hazırlamış oldukları “Tarihi Uşak Halına Modern Yaklaşımlar” adlı projeyle birlikte, Uşak halılarını Dünya pazarına açmayı hedefliyor

Uşak Halıları Modern Dokunuş

14 Haziran 2016 Salı 13:38

UŞAK HALILARI MODERN DOKUNUŞ

Uşak Üniversitesi Halı Araştırma Merkezi ve Uşak Halıları Koruma ve Yaşatma Derneği, ortaklaşa hazırlamış oldukları “Tarihi Uşak Halına Modern Yaklaşımlar” adlı projeyle birlikte, Uşak halılarını Dünya pazarına açmayı hedefliyor.  

Projeyle birlikte Uşak halılarını Dünya gündemine tekrardan sokmayı hedefleyen ve projeye İçişleri Bakanlığından yüzde 100 destek alan Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç. Dr. Hasan Akdağ, 10 kursiyer öğrenci ile birlikte Şubat ayında başladıkları bilimsel ve tarihi modern Uşak halıları çalışmalarına devam ediyor.

Şehir merkezinde Uşak Üniversitesi tarafından tahsis edilen binada çalışmaları yürüten Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç. Dr. Hasan Akdağ proje ile ilgili şu bilgileri verdi. Akdağ, “Projenin amacı, Uşak halılarının kültür değerini korumak ve çağdaş yorumlarla, modern çizgilerle değer katmaktır. 'Tarihi Uşak Halısına Modern Yaklaşımalar' adı altında, Uşak halısının tarihi formatını, dokusunu, yapısını hem anlatmak hem de güncellemek amacıyla bir proje geliştirdik. Uşak Üniversitesi olarak bunu Uşak Halılarını Koruma Derneği ile paylaştık. Bu projemizin olabilirliği üzerinde yoğun olarak çalışmalar kaydettik. Bu projeyi teknik olarak analiz ederek, araştırdık. Dünya’da Uşak halısı olarak bilinen ve tanınan başka bir halı yok. Dünya’da herkes Uşak halısını biliyor ama ne yazık ki Lotto, Holbein gibi ressamlar Uşak halılarını çizerek meşhur olmuşlardır. Biz bu değerin farkındayız ve Uşak’a ne verebiliriz, ne katkıda bulunabiliriz sıkıntısıyla projeye başladık. Dünya’da en ön giydirme programını satın alarak, Uşak halılarını modern çizgilerle çizmeye başladık. Projemize İçişleri Bakanlığı çok önemsediği için yüzde yüz destek verdi” dedi.

“ESKİ UŞAK HALILARI MODERN ÇİZGİLERLE YAŞATILACAK”

“Uşak Halılarını Koruma ve Yaşatma Derneği ile Uşak Üniversite Halı Araştırma Merkezi bu işi üstlendi. Şubat başında öğrenci alımına başlayarak, Şubat 26’sında kurs vermeye başladık. Gelen öğrenciler haftalık 5 gün ders görmek şartıyla, hem sanat ve kültür tarihi, ayrıca da desen çizimi ve halı dokuma ile ilgili de dersler almaya başladılar. Burada ki derslerin en önemli uygulanabilir olanı ise bilgisayarda adı geçen programların uygulanmasıdır. 10 öğrenci arkadaşlarımızla birlikte Uşak halılarını modern çizgilerle yaşatmaya çalışacağız. Öğrencilerimizden, Yüksek Lisans mezunu, Lise mezunu, Ev hanımı arkadaşlarımız var. Burada amaç hem Uşak halısını tanıtmak hem de istihdam alanı yaratmaktır. Yetiştirdiğimiz arkadaşlarımız ileride Uşak’ta bilimsel tabanı olan Uşak halısının desenine ve üretimine geçilecektir. Uşak’ta bu kurstan sonra bilim tabanlı uşak halısının alt yapısını öğrenen ve bundan sonra öğretebilecek arkadaşlarımız olarak düşünüyoruz. Arkadaşlarımızın yapmış oldukları Tarihi Uşak Uşaklısı ve kendileri oluşturmuş oldukları desenler ortaya çıkıyor. Yepyeni tarihi güncellenmiş Uşak halıları ortaya çıkacaktır. Biz çağdaş halılar ile Uşak’ın kültürüne değer katsın diye sergiler ve fuarlar yaparak, kamuoyu yaratmaya çalışacağız”

“TEKNOLOJİ, DEĞERLERİMİZİ KAYBETTİRİYOR”

“Günümüzde teknolojiye uygun makinalarla halılarımızı üretmeyeceğiz. Tamamen halılarımız el dokuması olacaktır. 700 sene öncesi Uşak halılarını, el dokumasıyla birlikte 2000 senesine uyarlı modern çağdaş halılar üreteceğiz. Asla makine halısından bahsetmiyoruz. İstihdam alanı yaratması açısından el dokuması halı, Uşak’ta hanım dokuyucuların işe ihtiyacı vardır.  Uşak halısının tanıtılamamasının sebepleri ise teknolojini gelişmesi, makine halısının gündem oturması, Dünya halı ticaretinde de Pakistan Nepal gibi ülkelerin çok önde olmalarıdır. Böylece Uşak halıları unutturuluyor. Maalesef ki Dünya’da makine halıları çok ucuza satılıyor. Maliyeti çok düşük olduğu için maalesef sanat değeri çok yüksek olan Uşak halılarının cazibesi kalmıyor. İnsanlarımızın da sanata ve görselliğe önem vermeden, özellikle yün halıya önem vermeyip, petrol halılara yönelmesi sağlığında dikkate almaması Uşak halıların cazibeliğini yitiriyor” (İHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.