YAŞAR KEMAL ROMANA YENİ BİR TARZ GETİRDİ
Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği ‘Yaşar Kemal’le Edebi Yolculuğumuz’ adlı söyleşiye katılan yazarlar Erendiz Atasü, Gürsel Korat ve Faruk Duman, usta edebiyatçının yazın dünyasına olan etkilerini konuştu.
25 Mayıs 2016 Çarşamba 14:29
YAŞAR KEMAL ROMANA YENİ BİR TARZ GETİRDİ
Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği ‘Yaşar Kemal’le Edebi Yolculuğumuz’ adlı söyleşiye katılan yazarlar Erendiz Atasü, Gürsel Korat ve Faruk Duman, usta edebiyatçının yazın dünyasına olan etkilerini konuştu. Erendiz Atasü, “Yaşar Kemal romana yeni bir tarz getirdi” derken, Gürsel Korat da usta yazarın destanları modern bir dille yeniden kurduğuna dikkat çekti.
2016 yılını, Türkçeyi zenginleştiren, dili koruyan ve besleyen usta yazar Yaşar Kemal'e adayan Nilüfer Belediyesi, etkinlikler kapsamında ‘Yaşar Kemal’le Edebi Yolculuğumuz’ adlı söyleşi gerçekleştirdi. Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşide, usta yazarı yakından takip eden ve tanıyan Erendiz Atasü, Gürsel Korat ve Faruk Duman, Yaşar Kemal edebiyatının yazın dünyasına olan etkileri üzerine konuştu.
Yaşar Kemal’in dağ gibi heybetli bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulayan Erendiz Atasü, onun romana yeni bir tarz getirdiğini söyledi. Romanı destanla harmanlayarak yeni bir yapıt ortaya koyan Yaşar Kemal’in bu tarzıyla dünyada ses getirdiğini kaydeden Erendiz Atasü, “Yaşar Kemal destandaki doğayı, saf temiz insanları, bireyleri halkın anlayacağı dilde çok iyi şekilde birbirine monte etmiştir. O sürekli kaotik bir ortamda yaşamış. İnsanın en temel duygusu korkuya vakıf olan Yaşar Kemal, marjinal bireyler bularak kaynaştırma yapmıştır. Onun eserlerinde korkunun yeri çok farklıdır” dedi.
“Edebiyatı İstanbul’a yaslanmaktan uzaklaştırdı”
Yaşar Kemal’i maddeler halinde tanımlayan Gürsel Korat ise, “O, anlatılanları modern şekilde yalın bir dille sayfalara döken insandı. Yazdığı çağa baktığımızda köy edebiyatının gelgeç çığlığına düşmemiştir. O’nun şehirli ve köylü yanını bir arada görmek gerekir. Yaşar Kemal, destanları modern bir dille yeniden kurmuştur. O, başkaldırı edebiyatının da öncüsü olurken edebiyatı İstanbul’a yaslanmaktan uzaklaştırdı. Halk dilini kullanan Yaşar Kemal’i herkes anlayabilir” diye konuştu.
Faruk Duman da Yaşar Kemal gibi yazara sahip olduğu için Türk okurlarının çok şanslı olduklarını vurgulayarak, “O’nu bir iki saatlik söyleşide anlatamayız. Halk masalları ham öykülerdir ve Yaşar Kemal, anlatılanı yalın ve modern şekilde okuyucuya sundu” diye kaydetti.
Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Danışmanı Vedat Müftüoğlu, konuk yazarlara Başkan Mustafa Bozbey adına teşekkür ederek, günün anısına plaket verdi. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.