• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 9 °C
  • Manisa 9 °C
  • Balıkesir 7 °C
  • Çanakkale 6 °C

Sıcak havalar MS hastalarını etkiliyor

Sıcak havalar MS hastalarını etkiliyor
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Yaz sıcakları pek çok hastalık grubunda olduğu gibi MS hastalarında da bazı sıkıntılara yol açabiliyor. MS hastaları için koruyucu tedaviler ve yeni ila
SICAK HAVALAR MS HASTALARINI ETKİLİYOR
 
Yaz sıcakları pek çok hastalık grubunda olduğu gibi MS hastalarında da bazı sıkıntılara yol açabiliyor. MS hastaları için koruyucu tedaviler ve yeni ilaç araştırmaları her gün daha fazla umut oluyor.
 
Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Profesör Doktor Yaşar Kütükçü ve Nöroloji Uzmanı Doktor Hale Gökmen, bilinirliği az olan MS hastalığı hakkında bilgi veriyor. Kütükçü, “MS hastalarının çoğu teşhis ve tedavi sürecinde normal yaşamını sürdürebilir. Sadece günlük yaşamda ağır egzersizden kaçınmaları gerekir” diyor. Yaz aylarının MS hastalarını daha fazla etkilediğini belirten Gökmen ise, “Sıcaklar, sinir ileti hızını etkilediğinden MS hastalarının semptomları artabilir, genel olarak çabuk yorulan MS hastalarının sıcak günlerde daha dikkatli olması gerekir” diyor. 
 
Beyin ve omurilik sisteminde görülen Multiple Skleroz yani MS hastalığı, beyinden alınan emirlerin vücuda dağıtıldığı sinirlerde hasar oluşması sonucunda ortaya çıkıyor. MS hastaları, birçok hastanın etkilendiği sıcak havalardan yana sıkıntı yaşayabiliyor. MS hastalığı hakkında bilgi veren Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Profesör Doktor Yaşar Kütükçü, “MS hastalığı bazı durumlarda, koruyucu tedaviler altında olmak şartıyla, hayatı çok da etkilemeyen sessiz bir hastalık olarak kalabilir. Ancak ağır atakları olan hastalar, yaşam şekillerini buna göre belirleyerek aktif olarak çalışmaya ve yaşamaya devam edebilir” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Doktor Hale Gökmen ise, MS hastalarını sıcak havalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
 
DAHA SIK 20-40 YAŞ ARALIĞINDA GÖRÜLÜYOR
Her yaş ve cinsiyet grubunda görülen MS hastalığı, çoğunlukla 20-40 yaş aralığındakileri hedef alıyor. Anne soyunda MS hastalığının bulunması hastalığa yakalanma riskini arttırırken, genetik faktörlerin dışında D vitamini eksikliği de hastalığı tetikliyor. Risk grubunda olan ve D vitamini eksikliği yaşayanlarda erken müdahale ve D vitamini takviyesi önem taşıyor. Bu nedenle, özellikle risk grubunda olanların aniden ortaya çıkan nörolojik değişimlere dikkat etmesi ve doktora başvurmayı ihmal etmemesi gerekiyor. Kadınlarda, erkeklere göre yaklaşık 2 kat daha fazla görülen hastalıkta, çevresel etmenlerin de etkili olduğu düşünülüyor. 
 
MS HASTALARININ YATAĞA BAĞIMLI OLMASINA GEREK YOK
Tüm MS hastalarının eninde sonunda yatağa bağımlı olacağı yönündeki kanı gelişen tedaviler ve ilaçlar sayesinde artık doğruluğunu yitirmiş durumda. MS tanısı konulan hastaların, artık hiç iz kalmaksızın hayatını sürdürmesi mümkün olabiliyor. MS hastalığının türü, seyri ve doğru tedaviye zamanında başlanmış olması, koruyucu tedavinin ciddiyetle uygulanıp uygulanmadığı ve daha birçok faktörün etkisi de bu durumda söz konusu oluyor. Tanının ardından hastanın sürekli izlenmesi de büyük önem taşıyor. Hastayı iyi tanıyan, hastalığın başından beri seyrini çok iyi bilen bir doktorun kontrolünde tüm tetkiklerin, düzenli MR kontrollerinin yetkin bir merkezde yapılması gerekiyor. Böylece hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor, ataklar hemen fark edilip hızlıca ve iz bırakmadan tedavi edilebiliyor. 
 
MS HAKKINDA 3 YANLIŞ – 3 DOĞRU
Yanlış: MS’in tedavisi yoktur.
Doğru: MS için çeşitli tedaviler vardır. Atakları önleyen koruyucu tedaviler ve ilaçlar mevcut. MS, en çok ilaç araştırması yapılan hastalıklar arasında yer alıyor. 
Yanlış: Tüm MS hastaları hayatları boyunca periyodik ataklara maruz kalır.
Doğru: Atak periyodu MS türüne ve hastaya göre değişir. Bazı hastalar yaşamları boyu çok nadiren atak yaşarken bazı hastalar daha sık atak yaşar.
Yanlış: MS tanısı alan tüm hastalar, yaşamlarını bu hastalığa göre yeniden şekillendirmeli ve radikal değişiklikler yapmalıdır.
Doğru: MS tanısından sonra hastalar koruyucu tedavi altında yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilirler.
 
Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden işbirliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlıkta referans merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.
 
Johns Hopkins Medicine Hakkında
Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerini ve bilim adamlarını, Johns Hopkins Sağlık Sisteminin organizasyonları, sağlık profesyonelleri ve tesisleri ile birleştirmektedir. Johns Hopkins Medicine’ın misyonu, tıbbi eğitim, araştırma ve klinik bakım standartlarını mükemmelleştirerek toplumun ve dünyanın sağlığını daha iyi bir seviyeye çıkartmaktır. Farklı ve kapsamlı olan Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Hospital’ın 1889’daki açılışından bu yana, sağlığı korumak için hekimlerin ve tıbbi bilim adamlarının biyomedikal araştırmalar ve tıbbi bilgilerin uygulanması konularındaki eğitimlerinde uluslararası liderlik sağlamıştır.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894