• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 21 °C
  • Balıkesir 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Tüketicilerin Mağduriyetine SON

Tüketicilerin Mağduriyetine SON
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Alışverişlerde tüketici ile satıcı firmalar arasında sorunlara neden olan Garanti belgesi ve ayıplı mallarla ilgili sıkıntıları ortadan kaldıracak yönetmelik yayınlandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Garanti Be
TÜKETİCİLERİN MAĞDURİYETİNE SON. 
 
GARANTİ BELGESİ YÖNETMELİĞİ YAYINLANDI
 
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Alışverişlerde tüketici ile satıcı firmalar arasında sorunlara neden olan Garanti belgesi ve ayıplı mallarla ilgili sıkıntıları ortadan kaldıracak yönetmelik yayınlandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Garanti Belgesi Yönetmeliği” Resmi Gazete’nin 13 Haziran 2014 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, Garanti Belgesi ile satılmak zorunda olan malları belirleyerek, garanti belgesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
 
2013 kasım ayında çıkan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un uygulanmasına yönelik detayları belirleyen yönetmeliklerden “Garanti Belgesi Yönetmeliği”nin yürürlüğe girmesiyle birlikte üretici- satıcı ve tüketicileri karşı karşıya getiren sıkıntıların nasıl çözüleceği de netlik kazandı.
 
FATURA, GARANTİ BELGESİ YERİNE GEÇMEYECEK
Yönetmeliğe göre, Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmeyecek. Satıcılar tüketiciye mutlaka Garanti Belgesi düzenlemek zorunda. Garanti belgesinin tüketiciye verilmesi ve bu yükümlülüğün yerine getirildiğinin ispatı da yönetmeliğe göre satıcıya ait olacak.
 
ÜCRETSİZ ONARIM İSTEME HAKKI
Yönetmeliğe göre; Tüketicinin, Kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından
ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli
ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlü olacak. Tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilecek. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumlu olacak. 
 
TÜKETİCİNİN DİĞER HAKLARI
Garanti Belgesi Yönetmeliği’ne göre; Tüketicinin, ücretsiz onarım hakkını kullanması halinde malın; Garanti süresi içinde tekrar arızalanması, Tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya Tamirinin mümkün olmadığının, yetkili servis istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı
tarafından bir raporla belirlenmesi, durumlarında; tüketici malın bedel iadesini, ayıp oranında bedel indirimini veya imkan varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilecek. Satıcı, tüketicinin talebini reddedemeyecek. Bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumlu olacak.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894