VERGİ HAFTASI / Fuat Özer
Kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilinci oluşturulması ve toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi için 1990 yılında itibaren her yılın mart ayının son haftası vergi haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük olarak vergiyi tanımlayabiliriz. Devletin vatandaşlara yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün asıl amacı, devlet harcamalarını karşılayarak yol, su, elektrik, sağlık gibi altyapı hizmetlerini sağlayabilmektir. Vergi ödemenin en temel ilkelerinden biri toplumsal sınıfı farkı tanımadan tüm vatandaşların kazancına göre bu görevi yerine getirmeleridir. Vergi öderken kamu hizmetlerinden yararlanma düzeyi kesinlikle göz önünde bulundurulmaz. Kişilerin ya da kurumların gelirleri oranında ödeme gücüyle orantılı bir paylaşımdır. Devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamalarını karşılamasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak gelir ve servet paylaşımını sağlar. Devletin vatandaşlara sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve alt yapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar.
Vergiler dolaylı ve dolaysız vergi olarak genel anlamda ikiye ayrılır. Dolaylı Vergi; kişilerin devletten bir mal veya hizmet satın almaları sonucunda meydana gelir. Dolaysız Vergiler; ticaretle iştigal eden kişi veya kurumların kazançlarında veya bir iş yerinde ücretli olarak çalışan memur ve işçilerin ücret ve maaşlarında kesilen vergidir.
Vergiler eşitlilik ve ilkelilik esaslarına bağlı olarak alınması gerekir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Vatandaşların devlete karşı olan sorumluluklarının başında vergiler gelir. Bunu gerçekçi bir zemine oturtmak için de devletin vatandaşları arasında hiçbir ayrıma mahal vermeden sevmesi, kucaklaması gerekir. İyi bir toplumsal bilinç elde edilerek, insanların ve toplumun kültürel yapısını geliştirerek nasıl vergi kaçırabilirim anlayışını ortadan kaldırıp, devlete nasıl vergi ödeyebilirim anlayışını geliştirmek gerekir. Cebri ve faşizan yöntemle verginin alınamayacağını, aksine vergi kaçakçılığının oluşacağını göz ardı etmemek gerekir. Hele hele piyasanın istikrarsız olduğu konjonktürel grafik çizdiği, enflasyonun yüksek olduğu vatandaşların ve mükelleflerin alım güçlerinin düşük olduğu bir süreçte devletin, vatandaşların ve vergi mükelleflerinin üzerlerine sert tedbirler alarak gideceğine daha da yumuşatıcı ve teşvik edici bir takım primler uygulayarak piyasanın ve mükelleflerin rahatlamasını sağlaması gerekir.
İnsan haklarına saygılı, daha çağdaş daha demokrat yapıya sahip, vatandaşların kardeşçe yaşayabileceği, toplumsal, sınıfsal ve kültürel bilincin ve refah düzeyinin yüksek olduğu bir devlet yapısı içerisinde vatandaşın devletini sevdiği, devletin de hiçbir ayırma mahal vermeden vatandaşını kucakladığı bir devlet anlayışı içerisinde bütün vatandaşların vergi haftasını kutluyor sevgi ve saygılarımı iletiyorum.
FUAT ÖZER
SMMM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.