YÜZME VE JİMNASTİKLE HAYATLARI DEĞİŞİYOR
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün düzenlediği, yüzme ve jimnastik eğitimlerinden faydalanan özel sporcular, fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra toplumla iletişim becerilerini de arttırıyorlar. Yüzde 60 ile 80 arasında “ağır mental” teşhisi bulunan sporcularda yüzde 20’lere varan düşüşler sağlandığı belirtildi.
Manisa’da göreve başlamasının ardından Engelli Sporcular Koordinasyon Birimi’ni açtıklarını belirten Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman, özel sporculara yönelik düzenledikleri yüzme ve jimnastik branşları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Güzel bir ekip kurduklarını dile getiren Duman, “Bizim özel çocuklar olarak tabir ettiğimiz zihinsel, bedensel ve işitme engelli çocuklarımıza yönelik spor ve sosyal hizmet anlamında aktivitelerimizi sürdürmekteyiz. Bizim için özel çocuklar olan otistik çocuklarımızın downsendromlu ve mental yönden eksikliği olan çocuklarımız ile ilgili yüzme ve jimnastik alanında kurslarımız oldu. Haftada 4 gün ikişer saat olmak üzere çalışmalarımızı havuzda sürdüren bir ekibimiz var. Ekibimiz o çocuklarla birebir ilgilenerek, grup çalışmaları yapıyor. Bu bir yıllık çalışma neticesinde, yüzde 80 ile 60 arasında mental teşhisi konulan çocuklarımızda yüzde 20’ye varan düşüşler görüldüğünü bilirkişiler ve doktorlardan öğrendiğimiz zaman çok memnun olduk. Gerçekten bir yaraya merhem olduğumuzu yine bir hizmeti gerçekleştirdiğimizin farkındalığı bizde oluştu. Çocuklar ve aileleri ile olan iletişimimizde sohbetlerimizde yapılan hizmetin tam anlamıyla tesir ettiğini görünce de olumlu sonuçlar aldık.” dedi.
“SPOR SAYESİNDE HAYATA TUTUNAN ENGELLİ SPORCULARIMIZ İÇİN ENGELSİZ BİR YAŞAM SAĞLAMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR”
Göreve geldikleri günden bu yana engelli bireylere yönelik çok sayıda proje hazırladıklarını ifade eden Duman “Bu kapsamda il merkezi ve ilçelerdeki tüm tesislerimizden engellilerin öncelikli olarak faydalanması için gerekli çalışmaları yaptık. Ayrıca bakanlığımızın bize gönderdiği engelli servis araçlarımızla engelli sporcularımızı spor tesislerimize gelmelerini sağlıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde de sporcu sayımızda da artışlar oldu. Spor sayesinde hayata tutunan engelli sporcularımız için engelsiz bir yaşam sağlamak hepimizin görevidir. Elimizdeki imkanlar dahilinde daha güzel imkanlar sunacağımızı daha güzel çalışmalar yapacağımızı söyleyebilirim. Engelli kardeşlerimizin her zaman yanlarındayız.” diye konuştu.
ANNELER, SPORDAN SONRAKİ BÜYÜK DEĞİŞİMLERİ ANLATTI
Spor sayesinde çocuğunun sosyalleşerek kurallara uyduğunu belirten Gülizar Akca, “Çocuğum spor yapmaya severek geliyor. Artık istedikleri hareketi yapabiliyor. Parkta yaşıtları gibi oynuyor. Şuanda daha mutlu. Hocalarımız sabırla onları eğitiyor. Daha önceden kural diye bir şey bilmiyordu. Ne zaman spora başladı ondan sonra sosyalleşti. Evde daha sakin ve olumlu” ifadelerini kullandı.
Çocuğunun hem jimnastik hem de yüzme kursuna gittiğini ifade eden Şükriye Vural, “Çocuğum kurallara uyuyor. Her şeye uyum sağlamaya çalıştı. Sosyalleşti. Her ortamda konuşmuyordu fakat şimdi arkadaş ortamında konuşmaya başladı. Spor sayesinde zihinsel olarak da geliştiler. Bazı aileler artık buraya gelmiyor. Yüzde 50 olan raporları yüzde 20’lere düştü. Spor o kadar faydalı olmuş ki raporların düşmesine bile fayda sağlamış” dedi.
Çocuğunun spordan sonraki durumu dolayısıyla memnuniyetini dile getiren Gülşen Atak, sağladığı imkanlardan dolayı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman’a teşekkür etti.
“HEYET RAPORLARINDAKİ PUANLARIN AŞAĞI ÇEKİLMESİNİN GÖRÜLMESİ KANIT NİTELİĞİNDEDİR”
Sporun zihinsel engelli bireylerin üzerindeki faydası hakkında bilgi veren Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Ayer, “Özellikle zihinsel engelli ve ruhsal engelli hastalarımızda bizim her zaman savunduğumuz altın kural, bu hastaların sadece ilaç tedavileriyle yetinmemeleridir. Ya da sadece ilaç tedavilerinden ilerlemenin yeterli olmadığı. Dolayısıyla yine altın kural olarak altını çizdiğimiz şey, ilaç tedavileri sürdürülürken bu tedavilerin yanı sıra spor aktiviteleri, uğraş terapileri hastanın ya da engellinin rahatsızlığına yönelik planlanırsa iyi sonuçlar alınması sürpriz değil. Hastaların tedavilerinde özellikle sportif faaliyetlerin ilave edilmesiyle mevcut rehabilitasyon hizmetlerine, özelikle yüzme, jimnastik gibi faaliyetlerin olumlu olduğunu gördüm. Bu hastalarımızın hem fiziksel hem zihinsel gelişmelerine katkı sağladıklarını ve zaten gelişme dönemi devam eden hastalarımızın bu gelişimlerinin sağlıklı, dengeli bir şekilde artarak dürdüğünü gördük. Bu bir yıllık izlenim içerisinde önceki bir yıla göre bu gelişimlerle heyet raporlarındaki puanların aşağı çekilmesinin görülmesi kanıt niteliğindedir. Dolayısıyla bu da bu tip tedavilerinin yaygınlaştırılmasını, diğer tedavilerle özdeşleştirilmesinin önemine işarettir. Çünkü bireysel ve grup sporları her zaman bireyin ilişki kurmasını, sorun çözmesini, kriz ile ilgili mekanizmalarda bireysel çözümlerini ve stratejilerini oluşturmasını kolaylaştırır ve fiziksel ile zihinsel gelişimlerini arttırır. Bu gelişmelere dileriz ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın ve müdürlüğümüzün yaptığı yönetmeliklerinde güncellenmesiyle hastalarımız engellerinden kurtulurken avantajlarında da mahrum kalmasınlar” dedi. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.